27.1 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταγγελία του Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί για την ουκρανική λίστα θανάτου «Καθαρτήριο»


 

Είναι απολύτως απαράδεκτη η στοχοποίηση ανθρώπων (και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις αγωνιστών του κινήματος αλληλεγγύης) μέσω της συμπερίληψης τους (μαζί με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τους) σε μια δημόσια λίστα. Στοχοποίηση που ξεπερνά την “απλή” απόπειρα συκοφάντησης και διαπόμπευσης, αφού έχει διακηρυγμένο σκοπό την εξόντωση (όχι μόνο ηθική, αλλά και φυσική) όσων συμπεριλαμβάνει.

 

Πέρα από τη γενική στάση αλληλεγγύης θεωρήσαμε απαραίτητο να τοποθετηθούμε σχετικά με το θέμα ως «Πολιτιστικός Σύλλογος “Χοσέ Μαρτί” – Αλληλεγγύη με την Κούβα» και επειδή ανάμεσα στους ανθρώπους που στοχοποιήθηκαν περιλαμβάνονται μέλη και φίλοι/ες του Συλλόγου μας αλλά και της Κούβας.

 

Όπως λοιπόν πληροφορηθήκαμε τις τελευταίες ημέρες, από έγκριτα μέσα ενημέρωσης (έντυπα και ηλεκτρονικά) με πλούσιο αποδεικτικό υλικό, στον διαδικτυακό τόπο «Ειρηνοποιός», που φέρεται να συνεργάζεται με τις ουκρανικές κρατικές/μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας, κυκλοφορεί λίστα που ονομάζεται «Καθαρτήριο» και αποτελεί μια βάση δεδομένων προγραφών όπου δημοσιεύονται προσωπικά στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, περιγραφή, ακόμα και φωτογραφίες, ανθρώπων (από διάφορες χώρες) που έχουν χαρακτηριστεί από τους συντάκτες της εν λόγω λίστας ως «εχθροί της Ουκρανίας». Όταν ένα από αυτά τα άτομα δολοφονείται, η φωτογραφία που το συνοδεύει στη λίστα προγραφών μαρκάρεται με τη λέξη «εκκαθαρίστηκε» (χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις του Ουκρανού δημοσιογράφου Όλες Μπουζίνα, καθώς και του πρώην βουλευτή του Κόμματος των Περιφερειών Όλεγκ Καλάσνικοφ, όπου ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία μετά τη δολοφονία τους).

 

Έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε το 2020, επιβεβαιώνει ότι το ουκρανικό Υπουργείο Εσωτερικών σχετίζεται με τον «Ειρηνοποιό».

Ωστόσο, ούτε η κυβέρνηση των ΗΠΑ ούτε οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ έχουν προβεί σε κάποια ενέργεια σε βάρος του συγκεκριμένου ιστοτόπου, που απειλεί ευθέως πολίτες τους. Εκκωφαντική και η σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης, που ενώ απειλούνται οι ζωές Ελλήνων πολιτών (μεταξύ των οποίων πρώην υπουργοί, βουλευτές και ευρωβουλευτές, δημοσιογράφοι, νομικοί, καθηγητές, καλλιτέχνες και ακτιβιστές), δεν έχει πραγματοποιήσει καμία ενέργεια για την προστασία τους.

Εγείρονται λοιπόν σοβαρά ερωτήματα για τον βαθμό εμπλοκής, πέρα των ουκρανικών, και ευρωατλαντικών οργάνων και δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

 

Aπαιτούμε εδώ και τώρα, οι ελληνικές αρχές να τοποθετηθούν και να καταδικάσουν τη συγκεκριμένη λίστα θανάτου, προχωρώντας ταυτόχρονα στο απαραίτητο διάβημα για να κατέβει ο ιστότοπος «Ειρηνοποιός». Παράλληλα, να εγείρουν ζήτημα στα ευρωπαϊκά και όσα διεθνή όργανα συμμετέχουν, ζητώντας την ενεργή καταδίκη και από τα υπόλοιπα μέλη, επιβάλλοντας κυρώσεις σε όσα κράτη, υπηρεσίες και εγκληματικές/φασιστικές ομάδες εμπλέκονται σε αντίστοιχες ενέργειες.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ