Η επίσκεψη Τραμπ έφερε την καταιγίδα στη Μέση Ανατολή,του Ιάσωνα Κουτσούκου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 15:48 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η επίσκεψη Τραμπ έφερε την καταιγίδα στη Μέση Ανατολή,του Ιάσωνα Κουτσούκου

Σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στον κόλπο  θα πρέπει να  συνυπολογίσουμε ότι  το Κατάρ διαδραματίζει βασικό ρόλο σε ότι αφορά τη διάταξη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, γιατί φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αμερικανική αεροπορική βάση στην περιοχή (την αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ) και την έδρα της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης Μέσης Ανατολής.

Συνολικά σε μια χώρα με πληθυσμό περίπου 2.600.000 κατοίκων εργάζονται περίπου 10.000 αμερικανοί στρατιωτικοί .

 

Το Κατάρ έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με την Τεχεράνη στην από κοινού εκμετάλλευση ενός εκ των μεγαλύτερων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της περιοχής του Κόλπου έκτασης 9.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων και με διαπιστωμένα αποθέματα της τάξης των 43 τρισ. κυβικών μέτρων.

 

Αυτό ενοχλεί ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία τους κυριότερους αντίπαλους του Ιράν .

 

Πριν μερικές εβδομάδες κατά την επίσκεψη Τραμπ στη Σαουδική Αραβία υπογράφτηκαν μεταξύ των δυο χωρών συμβόλαια ύψους περίπου 350 δισ. δολ., εκ των οποίων τα εξοπλιστικά υπερέβαιναν τα 100 δισ. δολ.

 

Τα πρώτα σημάδια για την επερχόμενη καταιγίδα έγιναν ορατά με την δήλωση του πρόεδρου Τραμπ όπου κατηγόρησε το Κατάρ για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και ζήτησε την απομόνωση του από τους Άραβες… 

Αναγνώστηκε 1731 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.