15 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνέντευξη Ρότζερ Γουότερς: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ευθύνονται για τον πόλεμο στην Ουκρανία


Πηγή: Berliner Zeitung

 

 • Κύριε Γουότερς, μιλάτε για τη φωνή της λογικής, για τη βαθιά σύνδεση όλων των ανθρώπων. Αλλά όταν πρόκειται για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μιλάτε πολύ για τα λάθη των ΗΠΑ και της Δύσης, όχι για τον πόλεμο της Ρωσίας και τη ρωσική επιθετικότητα. Γιατί δεν διαμαρτύρεστε για τις πράξεις που διέπραξε η Ρωσία; Γνωρίζω ότι υποστηρίξατε την Pussy Riot και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. Γιατί δεν επιτίθεται στον Πούτιν;

 

 • Πρώτα απ ‘όλα, αν διαβάσετε την επιστολή μου στον Πούτιν και τα γραπτά μου γύρω από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο….

 

 • …τον αποκαλούσες «γκάνγκστερ»…

 

 • …ακριβώς, το έκανα. Μπορεί όμως να άλλαξα λίγο γνώμη τον τελευταίο χρόνο. Υπάρχει ένα podcast από την Κύπρο που ονομάζεται «The Duran». Οι οικοδεσπότες μιλούν ρωσικά και μπορούν να διαβάσουν τις ομιλίες του Πούτιν στο πρωτότυπο. Τα σχόλιά τους επ’ αυτού είναι λογικά για μένα. Ο πιο σημαντικός λόγος για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία είναι σίγουρα το κέρδος για τη βιομηχανία όπλων. Και αναρωτιέμαι: είναι ο Πούτιν μεγαλύτερος γκάνγκστερ από τον Τζο Μπάιντεν και όλους εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την αμερικανική πολιτική από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Δεν είμαι τόσο σίγουρος. Ο Πούτιν δεν εισέβαλε στο Βιετνάμ ή στο Ιράκ; Το έκανε;

 

 • Ο πιο σημαντικός λόγος για τις παραδόσεις όπλων είναι ο εξής: Είναι για να στηρίξουμε την Ουκρανία, να κερδίσουμε τον πόλεμο και να σταματήσουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας. Φαίνεται να το βλέπεις διαφορετικά.

 

 • Ναι. Ίσως δεν θα έπρεπε, αλλά τώρα είμαι πιο ανοιχτός να ακούσω τι λέει στην πραγματικότητα ο Πούτιν. Σύμφωνα με ανεξάρτητες φωνές που ακούω, κυβερνά προσεκτικά, λαμβάνοντας αποφάσεις βάσει συναίνεσης στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Υπάρχουν επίσης κριτικοί διανοούμενοι στη Ρωσία, οι οποίοι επιχειρηματολογούν κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού από τη δεκαετία του 1950. Και μια κεντρική φράση ήταν πάντα: Η Ουκρανία είναι μια κόκκινη γραμμή. Πρέπει να παραμείνει ουδέτερη προσωρινή κατάσταση. Αν δεν παραμείνει έτσι, δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει. Ακόμα δεν ξέρουμε, αλλά θα μπορούσε να καταλήξει σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

 • Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, ήταν ο Πούτιν που αποφάσισε να επιτεθεί.

 

 • Ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί ακόμα «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Το ξεκίνησε με βάση τους λόγους που αν τους έχω καταλάβει καλά είναι: 1. Θέλουμε να σταματήσουμε την πιθανή γενοκτονία του ρωσόφωνου πληθυσμού του Ντονμπάς. 2. Θέλουμε να πολεμήσουμε τον ναζισμό στην Ουκρανία. Υπάρχει μια έφηβη Ουκρανή, η Αλίνα, με την οποία αντάλλαξα μακροσκελή γράμματα: «Σε ακούω. Καταλαβαίνω τον πόνο σου». Μου απάντησε, με ευχαρίστησε, αλλά τόνισε, είμαι σίγουρη ότι κάνεις λάθος σε ένα πράγμα, «Είμαι 200% σίγουρη ότι δεν υπάρχουν Ναζί στην Ουκρανία». Απάντησα ξανά, «Συγγνώμη Αλίνα, αλλά κάνεις λάθος σε αυτό. Πώς μπορείς να ζεις στην Ουκρανία και να μην ξέρεις;»

 

 • Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι υπήρξε γενοκτονία στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, ο Πούτιν έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θέλει να επαναφέρει την Ουκρανία στην αυτοκρατορία του. Ο Πούτιν είπε στην πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ότι η πιο θλιβερή μέρα στη ζωή του ήταν το 1989, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση.

 

 • Η λέξη προέλευση της «Ουκρανίας» δεν είναι η ρωσική λέξη για τη «Borderland»; Ήταν μέρος της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι μια δύσκολη ιστορία. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πιστεύω ότι υπήρχε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της δυτικής Ουκρανίας που αποφάσισε να συνεργαστεί με τους Ναζί. Σκότωσαν Εβραίους, Ρομά, κομμουνιστές και οποιονδήποτε άλλο ήθελε νεκρό το Τρίτο Ράιχ. Μέχρι σήμερα υπάρχει η σύγκρουση μεταξύ της Δυτικής Ουκρανίας (Με ή χωρίς τους Ναζί Αλίνα) και της Ανατολικής Ντονμπάς) και της Νότιας (Κριμαίας) Ουκρανίας και υπάρχουν πολλοί Ρωσόφωνοι Ουκρανοί επειδή ήταν μέρος της Ρωσίας για εκατοντάδες χρόνια. Πώς μπορείτε να λύσετε ένα τέτοιο πρόβλημα; Δεν μπορεί να το κάνει ούτε η κυβέρνηση του Κιέβου ούτε οι Ρώσοι κερδίζοντας. Ο Πούτιν πάντα τόνιζε ότι δεν ενδιαφέρεται να καταλάβει τη δυτική Ουκρανία – ή να εισβάλει στην Πολωνία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα πέρα ​​από τα σύνορα. Αυτό που λέει είναι: θέλει να προστατεύσει τους ρωσόφωνους πληθυσμούς σε εκείνες τις περιοχές της Ουκρανίας όπου οι ρωσόφωνοι πληθυσμοί αισθάνονται ότι απειλούνται από τις κυβερνήσεις μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν στο Κίεβο που επηρεάστηκαν από την ακροδεξιά. Ένα πραξικόπημα που είναι ευρέως αποδεκτό ότι ενορχηστρώθηκε από τις ΗΠΑ.

 

 • Έχουμε μιλήσει με πολλούς Ουκρανούς που μπορούν να αποδείξουν το αντίθετο. Οι ΗΠΑ μπορεί να βοήθησαν στη στήριξη των διαδηλώσεων του 2014. Αλλά συνολικά, έγκριτες πηγές και μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων υποδηλώνουν ότι οι διαμαρτυρίες προήλθαν από μέσα – μέσω της βούλησης του ουκρανικού λαού.

 

 • Αναρωτιέμαι με ποιους Ουκρανούς έχετε μιλήσει; Μπορώ να φανταστώ ότι κάποιοι το ισχυρίζονται αυτό. Από την άλλη, μια τεράστια πλειοψηφία Ουκρανών στην Κριμαία και το Ντονμπάς ψήφισαν στα δημοψηφίσματα για την επανένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία.

 

 • Τον Φεβρουάριο, εκπλαγήκατε που ο Πούτιν επιτέθηκε στην Ουκρανία. Πώς μπορείς να είσαι τόσο σίγουρος ότι δεν θα πάει παραπέρα; Η εμπιστοσύνη σας στη Ρωσία δεν φαίνεται να έχει κλονιστεί, παρά τον αιματηρό ρωσικό επιθετικό πόλεμο.

 

 • Πώς μπορώ να είμαι σίγουρος ότι οι ΗΠΑ δεν θα διακινδυνεύσουν να ξεκινήσουν έναν πυρηνικό πόλεμο με την Κίνα; Ήδη προκαλούν τους Κινέζους παρεμβαίνοντας στην Ταϊβάν. Θα ήθελαν να καταστρέψουν πρώτα τη Ρωσία. Όποιος έχει IQ πάνω από τη θερμοκρασία δωματίου το καταλαβαίνει, όταν διαβάζει τις ειδήσεις, και οι Αμερικανοί το παραδέχονται.

 

 • Ερεθίζεις πολύ κόσμο γιατί ακούγεται πάντα σαν να υπερασπίζεσαι τον Πούτιν.

 

 • Σε σύγκριση με τον Μπάιντεν, είμαι. Οι προκλήσεις των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ πριν από τον Φεβρουάριο του 2022 ήταν ακραίες και πολύ επιζήμιες για τα συμφέροντα όλων των απλών ανθρώπων της Ευρώπης.

 

 • Δεν θα μποϊκοτάρατε τη Ρωσία;

 

 • Νομίζω ότι είναι αντιπαραγωγικό. Ζείτε στην Ευρώπη: Πόσο χρεώνουν οι ΗΠΑ για τις παραδόσεις φυσικού αερίου; Πενταπλάσια από όσα πληρώνουν οι δικοί τους πολίτες. Στην Αγγλία, οι άνθρωποι λένε τώρα «φαγητό ή ζέστη» – επειδή τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού δύσκολα μπορούν να αντέξουν οικονομικά να θερμάνουν τα σπίτια τους. Οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είμαστε όλοι αδέρφια. Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είδαν τι συμβαίνει όταν προσπαθούν να κάνουν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Θα ενωθούν και θα πολεμήσουν μέχρι το τελευταίο ρούβλι και το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο εδάφους για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Όπως θα έκανε ο καθένας. Νομίζω ότι εάν οι ΗΠΑ μπορέσουν να πείσουν τους πολίτες τους και εσάς και πολλούς άλλους ανθρώπους, ότι η Ρωσία είναι ο πραγματικός εχθρός και ότι ο Πούτιν είναι ο νέος Χίτλερ, θα έχουν ευκολότερο χρόνο να κλέψουν από τους φτωχούς για να δώσουν στους πλούσιους και επίσης να ξεκινήσουν και προωθώντας περισσότερους πολέμους, όπως αυτός ο πόλεμος αντιπροσώπων στην Ουκρανία. Ίσως σας φαίνεται σαν μια ακραία πολιτική στάση, αλλά ίσως η ιστορία που διάβασα και οι ειδήσεις που συγκεντρώνω να είναι απλώς διαφορετικές από εσάς. Δεν μπορείς να πιστέψεις όλα όσα βλέπεις στην τηλεόραση ή διαβάζεις στις εφημερίδες. Το μόνο που προσπαθώ να πετύχω με τις νέες μου ηχογραφήσεις, τις δηλώσεις και τις ερμηνείες μου είναι ότι τα αδέρφια και οι αδελφές μας στην εξουσία σταματήσουν τον πόλεμο – και ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι οι αδελφοί και οι αδελφές μας στη Ρωσία δεν ζουν κάτω από μια κατασταλτική δικτατορία, όπως εσείς. κάνω στη Γερμανία ή κάνω στις ΗΠΑ. Θέλω να πω, θα επιλέγαμε να συνεχίσουμε να σφάζουμε νεαρούς Ουκρανούς και Ρώσους αν είχαμε τη δύναμη να το σταματήσουμε; Το μόνο που προσπαθώ να πετύχω με τις νέες μου ηχογραφήσεις, τις δηλώσεις και τις ερμηνείες μου είναι ότι τα αδέρφια και οι αδελφές μας στην εξουσία σταματήσουν τον πόλεμο – και ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι οι αδελφοί και οι αδελφές μας στη Ρωσία δεν ζουν κάτω από μια κατασταλτική δικτατορία, όπως εσείς. κάνω στη Γερμανία ή κάνω στις ΗΠΑ. Θέλω να πω, θα επιλέγαμε να συνεχίσουμε να σφάζουμε νεαρούς Ουκρανούς και Ρώσους αν είχαμε τη δύναμη να το σταματήσουμε; Το μόνο που προσπαθώ να πετύχω με τις νέες μου ηχογραφήσεις, τις δηλώσεις και τις ερμηνείες μου είναι ότι τα αδέρφια και οι αδελφές μας στην εξουσία σταματήσουν τον πόλεμο – και ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι τα αδέρφια μας στη Ρωσία δεν ζουν κάτω από μια κατασταλτική δικτατορία, όπως εσείς στη Γερμανία ή στις ΗΠΑ. Θέλω να πω, θα επιλέγαμε να συνεχίσουμε να σφάζουμε νεαρούς Ουκρανούς και Ρώσους αν είχαμε τη δύναμη να το σταματήσουμε;

 

 • Μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη, στη Ρωσία αυτό δεν θα ήταν τόσο εύκολο… Αλλά πίσω στην Ουκρανία: Ποια θα ήταν η πολιτική σας αντιπρόταση για μια ουσιαστική πολιτική της Δύσης στην Ουκρανία;

 

 • Πρέπει να συγκεντρώσουμε όλους τους ηγέτες μας γύρω από το τραπέζι και να τους αναγκάσουμε να πουν: «Όχι άλλος πόλεμος!». Αυτό θα ήταν το σημείο όπου μπορεί να ξεκινήσει ο διάλογος.

 

 • Θα μπορούσατε να φανταστείτε να ζείτε στη Ρωσία;

 

 • Ναι, φυσικά, γιατί όχι; Θα ήταν το ίδιο με τους γείτονές μου εδώ στη νότια Αγγλία. Θα μπορούσαμε να πάμε στην παμπ και να μιλήσουμε ανοιχτά – αρκεί να μην πάνε στον πόλεμο και να σκοτώσουν Αμερικανούς ή Ουκρανούς. Εντάξει; Όσο μπορούμε να κάνουμε συναλλαγές μεταξύ μας, να πουλάμε ο ένας στον άλλο βενζίνη, να φροντίζουμε να ζεσταθούμε τον χειμώνα, είμαστε καλά. Οι Ρώσοι δεν διαφέρουμε από εσάς και εμένα: υπάρχουν καλοί άνθρωποι και υπάρχουν ηλίθιοι – όπως παντού.

 

 • Τότε γιατί δεν παίζετε παραστάσεις στη Ρωσία;

 

 • Όχι για ιδεολογικούς λόγους. Απλώς δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή. Δεν μποϊκοτάρω τη Ρωσία, αυτό θα ήταν γελοίο. Παίζω 38 παραστάσεις στις ΗΠΑ. Εάν επρόκειτο να μποϊκοτάρω κάποια χώρα για πολιτικούς λόγους, θα ήταν οι ΗΠΑ. Αυτοί είναι ο κύριος επιτιθέμενος.

 

 • Αν δει κανείς τη σύγκρουση ουδέτερα, μπορεί να δει τον Πούτιν ως τον επιτιθέμενο. Νομίζεις ότι όλοι μας έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου;

 

 • Ναι, όντως, σίγουρα. Πλύση εγκεφάλου, το είπες.

 

 • Επειδή καταναλώνουμε δυτικά ΜΜΕ;

 

 • Ακριβώς. Αυτό που λένε σε όλους στη Δύση είναι η αφήγηση της «απρόκλητης εισβολής». Ε; Όποιος έχει μισό μυαλό μπορεί να δει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν αποτέλεσμα πρόκλησης πέρα ​​από κάθε μέτρο. Είναι ίσως η πιο προβοκατόρικη εισβολή που έγινε ποτέ.

 

 • Όταν ακυρώθηκαν οι συναυλίες στην Πολωνία λόγω των δηλώσεών σας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, νιώσατε απλώς παρεξηγημένοι;

 

 • Ναι. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω. Είναι έκφραση ρωσοφοβίας. Οι άνθρωποι στην Πολωνία είναι προφανώς εξίσου επιρρεπείς στη δυτική προπαγάνδα. Θα ήθελα να τους πω: Είστε αδέρφια, ζητήστε από τους αρχηγούς σας να σταματήσουν τον πόλεμο για να σταματήσουμε για μια στιγμή και να σκεφτούμε: «Τι είναι αυτός ο πόλεμος;». Είναι να κάνουμε τους πλούσιους στις δυτικές χώρες ακόμα πλουσιότερους και τους παντού φτωχούς ακόμα πιο φτωχούς. Το αντίθετο του Ρομπέν των Δασών. Ο Τζεφ Μπέζος έχει περιουσία περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ χιλιάδες άνθρωποι μόνο στην Ουάσιγκτον ζουν σε χαρτόκουτα στο δρόμο.

 

 • Οι Ουκρανοί στέκονται όρθιοι για να υπερασπιστούν τη χώρα τους. Οι περισσότεροι στη Γερμανία το βλέπουν έτσι, γι’ αυτό οι δηλώσεις σας προκαλούν απορία, ακόμα και οργή. Οι απόψεις σας για το Ισραήλ συναντούν παρόμοια κριτική εδώ. Γι’ αυτό και τώρα γίνεται συζήτηση για το αν πρέπει να ακυρωθούν οι συναυλίες σας στη Γερμανία. Πώς αντιδράς σε αυτό;

 

 • Ω, ξέρετε, είναι ακτιβιστές του Ισραηλινού Λόμπι όπως η Malca Goldstein-Wolf που το απαιτούν. Αυτό είναι ηλίθιο. Ήδη προσπάθησαν να ακυρώσουν τη συναυλία μου στην Κολωνία το 2017 και έκαναν ακόμη και τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς να συμμετάσχουν.

 

 • Δεν είναι λίγο εύκολο να χαρακτηρίσεις αυτούς τους ανθρώπους ως ηλίθιους;

 

 • Φυσικά, δεν είναι όλοι ηλίθιοι. Αλλά μάλλον διαβάζουν τη Βίβλο και πιθανώς πιστεύουν ότι όποιος μιλάει ενάντια στον ισραηλινό φασισμό στους Αγίους Τόπους είναι αντισημίτης. Πραγματικά δεν είναι μια έξυπνη θέση να πάρεις, γιατί για να το κάνεις πρέπει να αρνηθείς ότι άνθρωποι ζούσαν στην Παλαιστίνη πριν εγκατασταθούν εκεί οι Ισραηλινοί. Πρέπει να ακολουθήσετε τον μύθο που λέει, «Μια χώρα χωρίς λαό για έναν λαό χωρίς γη». Τι ασυναρτησίες… Η ιστορία εδώ είναι αρκετά ξεκάθαρη. Μέχρι σήμερα, ο ιθαγενής, εβραϊκός πληθυσμός είναι μειονότητα. Όλοι οι Εβραίοι Ισραηλινοί μετανάστευσαν από την Ανατολική Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

 • Κάποτε συγκρίνατε το κράτος του Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία. Παραμένετε ακόμα σε αυτή τη σύγκριση;

 

 • Ναι φυσικά. Οι Ισραηλινοί διαπράττουν γενοκτονία. Παρεμπιπτόντως, όπως έκανε η Μεγάλη Βρετανία κατά την αποικιακή μας περίοδο. Οι Βρετανοί διέπραξαν γενοκτονία κατά των ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής, για παράδειγμα. Το ίδιο έκαναν και οι Ολλανδοί, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι ακόμα και οι Γερμανοί στις αποικίες τους. Όλα ήταν μέρος της αδικίας της εποχής της αποικιοκρατίας. Και εμείς, οι Βρετανοί, επίσης δολοφονήσαμε και λεηλατήσαμε στην Ινδία, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Κίνα…. Πιστεύαμε ότι είμαστε εγγενώς ανώτεροι από τους αυτόχθονες πληθυσμούς, όπως κάνουν οι Ισραηλινοί στην Παλαιστίνη. Λοιπόν, δεν ήμασταν και ούτε είναι οι Ισραηλινοί Εβραίοι.

 

 • Ως Άγγλος, έχετε μια πολύ διαφορετική οπτική για την ιστορία του κράτους του Ισραήλ από ό,τι εμείς οι Γερμανοί. Στη Γερμανία, η κριτική στο Ισραήλ αντιμετωπίζεται με προσοχή για καλούς λόγους. Η Γερμανία έχει ένα ιστορικό χρέος που η χώρα πρέπει να ανταποκριθεί.

 

 • Το καταλαβαίνω πολύ καλά και προσπαθώ να το αντιμετωπίσω εδώ και 20 χρόνια. Αλλά για μένα, το χρέος σου, όπως το έθεσες, το εθνικό σου αίσθημα ενοχής για όσα έκαναν οι Ναζί μεταξύ 1933 και 1945, δεν πρέπει να απαιτεί από ολόκληρη την κοινωνία σου να κυκλοφορεί με παρωπίδες για το Ισραήλ. Δεν θα ήταν καλύτερα αν σας παρακινούσε να πετάξετε όλες τις παρωπίδες και να υποστηρίξετε τα ίσα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας ή εθνικότητας;

 

 • Αμφισβητείτε το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ;

 

 • Κατά τη γνώμη μου, το Ισραήλ έχει δικαίωμα ύπαρξης εφόσον είναι αληθινή δημοκρατία, εφόσον καμία ομάδα, θρησκευτική ή εθνική, δεν απολαμβάνει περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα από οποιαδήποτε άλλη. Αλλά δυστυχώς αυτό ακριβώς συμβαίνει στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Η κυβέρνηση λέει ότι μόνο οι Εβραίοι πρέπει να απολαμβάνουν ορισμένα δικαιώματα. Άρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δημοκρατικό. Είναι πολύ ανοιχτοί σχετικά με αυτό, κατοχυρώνεται στον ισραηλινό νόμο. Υπάρχουν τώρα πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία, και φυσικά πολλοί Εβραίοι στο Ισραήλ, που είναι ανοιχτοί σε μια διαφορετική αφήγηση για το Ισραήλ. Πριν από είκοσι χρόνια, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε μια συζήτηση για το κράτος του Ισραήλ στο οποίο αναφέρονται οι όροι γενοκτονία και απαρτχάιντ. Τώρα θα έλεγα ότι δεν μπορείτε να κάνετε αυτή τη συνομιλία χωρίς να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους όρους, επειδή περιγράφουν με ακρίβεια την πραγματικότητα στα κατεχόμενα.

 

 • Πιστεύεις ότι θα συμφωνούσαν μαζί σου εδώ στην Αγγλία;

 

 • Δεν μπορώ να πω με σιγουριά γιατί δεν μένω σχεδόν εδώ τα τελευταία 20 χρόνια. Θα έπρεπε να κατέβω στην παμπ και να μιλήσω με τον κόσμο. Αλλά υποψιάζομαι ότι όλο και περισσότεροι θα συμφωνούσαν μαζί μου κάθε μέρα. Έχω πολλούς Εβραίους φίλους –παρεμπιπτόντως– που συμφωνούν ολόψυχα μαζί μου, και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο είναι τόσο τρελό να προσπαθείς να με δυσφημίσεις ως μισητή των Εβραίων. Έχω έναν στενό φίλο στη Νέα Υόρκη, ο οποίος τυχαίνει να είναι Εβραίος, ο οποίος μου είπε τις προάλλες, «Πριν από μερικά χρόνια, νόμιζα ότι ήσουν τρελός, νόμιζα ότι το είχες χάσει εντελώς. Τώρα βλέπω ότι είχατε δίκιο στη θέση σας για τις πολιτικές του κράτους του Ισραήλ – και εμείς, η εβραϊκή κοινότητα στις ΗΠΑ, κάναμε λάθος». Ο φίλος μου στη Νέα Υόρκη ήταν ξεκάθαρα στενοχωρημένος κάνοντας αυτή την παρατήρηση, είναι καλός άνθρωπος.

 

 • Οι θέσεις του BDS δέχονται κυρώσεις από τη γερμανική Bundestag. Μια επιτυχία του κινήματος BDS θα μπορούσε τελικά να σημαίνει ένα τέλος για το κράτος του Ισραήλ. Το βλέπεις διαφορετικά;

 

 • Ναι, το Ισραήλ θα μπορούσε να αλλάξει τους νόμους του. Θα μπορούσαν να πουν: Έχουμε αλλάξει γνώμη, επιτρέπεται στους ανθρώπους να έχουν δικαιώματα ακόμα κι αν δεν είναι Εβραίοι. Αυτό θα ήταν, τότε δεν θα χρειαζόμασταν πια BDS.

 

 • Έχετε χάσει φίλους επειδή είστε ενεργός για το BDS;

 

 • Είναι ενδιαφέρον να το ρωτάς αυτό. Δεν ξέρω ακριβώς, αλλά αμφιβάλλω πολύ. Η φιλία είναι ένα ισχυρό πράγμα. Θα έλεγα ότι είχα περίπου δέκα πραγματικούς φίλους στη ζωή μου. Δεν θα μπορούσα να χάσω έναν φίλο λόγω των πολιτικών μου απόψεων, επειδή οι φίλοι αγαπούν ο ένας τον άλλον – και η φιλία γεννά τη συζήτηση και η συζήτηση γεννά την κατανόηση. Αν ένας φίλος έλεγε, «Ρότζερ, σε είδα να πετάς ένα φουσκωτό γουρούνι με ένα αστέρι του Δαβίδ πάνω του κατά τη διάρκεια των συναυλιών σου στο Τείχος!», του εξηγώ το πλαίσιο και ότι δεν υπήρχε τίποτα αντισημιτικό ούτε προορισμένο ούτε εκφρασμένο.

 

 • Ποιο είναι το πλαίσιο τότε;

 

 • Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια του τραγουδιού “Goodbye Blue Sky” στην εκπομπή “The Wall”. Και για να εξηγήσετε το πλαίσιο, βλέπετε βομβαρδιστικά B-52, σε μια κυκλική οθόνη πίσω από το συγκρότημα, αλλά δεν ρίχνουν βόμβες, ρίχνουν σύμβολα: σημάδια δολαρίων, σταυροί, σφυρί και δρεπάνια, αστέρι και μισοφέγγαρο, το σήμα των McDonalds – και το Star of Davids. Αυτή είναι η θεατρική σάτιρα, μια έκφραση της πεποίθησής μου ότι η απελευθέρωση αυτών των ιδεολογιών, ή προϊόντων στους ανθρώπους στο έδαφος, είναι μια πράξη επιθετικότητας, το αντίθετο της ανθρώπινης, το αντίθετο της δημιουργίας αγάπης και ειρήνης μεταξύ μας, αδελφοί και αδελφές. Λέω ότι σε λάθος χέρια όλες οι ιδεολογίες που αντιπροσωπεύουν αυτά τα σύμβολα μπορεί να είναι κακές.

 

 • Ποια είναι η ιδεολογία σας; Είστε αναρχικός – εναντίον κάθε είδους εξουσίας που ασκούν οι άνθρωποι ο ένας πάνω στον άλλον;

 

 • Αποκαλώ τον εαυτό μου ανθρωπιστή, πολίτη του κόσμου. Και η πίστη και ο σεβασμός μου ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την καταγωγή, την εθνικότητα ή τη θρησκεία τους.

 

 • Θα συνεχίζατε να εμφανίζατε στο Ισραήλ σήμερα αν σας το επέτρεπαν;

 

 • Όχι φυσικά όχι. Αυτό θα ήταν υπέρβαση της γραμμής πικετοφορίας. Έγραψα εδώ και χρόνια γράμματα σε συναδέλφους στη μουσική βιομηχανία για να προσπαθήσω να τους πείσω να μην εμφανιστούν στο Ισραήλ. Μερικές φορές διαφωνούν, λένε, “Αλλά αυτός είναι ένας τρόπος για να κάνουμε ειρήνη, πρέπει να πάμε εκεί και να προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να κάνουν ειρήνη” Λοιπόν, όλοι δικαιούμαστε τη γνώμη μας, αλλά το 2005 ολόκληρη η Παλαιστινιακή Κοινωνία των Πολιτών με ρώτησε να παρατηρήσω ένα πολιτιστικό μποϊκοτάζ, και ποιος είμαι εγώ να πω σε μια ολόκληρη κοινωνία που ζει κάτω από μια βάναυση κατοχή ότι ξέρω καλύτερα από αυτούς.

 

 • Είναι πολύ προκλητικό να λες ότι θα έπαιζες στη Μόσχα αλλά όχι στο Ισραήλ.

 

 • Είναι ενδιαφέρον το ότι το λες, δεδομένου ότι η Μόσχα δεν διοικεί ένα κράτος απαρτχάιντ που βασίζεται στη γενοκτονία των αυτόχθονων κατοίκων.

 

 • Στη Ρωσία, οι εθνοτικές μειονότητες υφίστανται σοβαρές διακρίσεις. Μεταξύ άλλων, περισσότεροι εθνοτικοί μη Ρώσοι στέλνονται στον πόλεμο από τους Ρώσους.

 

 • Φαίνεται να μου ζητάτε να δω τη Ρωσία από την τρέχουσα ρωσοφοβική προοπτική. Επιλέγω να το δω διαφορετικά, αν και όπως έχω πει δεν μιλάω ρωσικά ούτε ζω στη Ρωσία, επομένως βρίσκομαι σε ξένο έδαφος.

 

 • Πώς σας αρέσει το γεγονός ότι οι Pink Floyd ηχογράφησαν ένα νέο κομμάτι για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια – με τον Ουκρανό μουσικό Andrij Chlywnjuk;

 

 • Έχω δει το βίντεο και δεν εκπλήσσομαι, αλλά το βρίσκω πραγματικά πολύ λυπηρό. Είναι τόσο ξένο για μένα, αυτή η δράση στερείται ανθρωπιάς. Ενθαρρύνει τη συνέχιση του πολέμου. Οι Pink Floyd είναι ένα όνομα με το οποίο είχα σχέση. Ήταν μια τεράστια στιγμή στη ζωή μου, πολύ μεγάλη υπόθεση. Το να συσχετίζω αυτό το όνομα τώρα με έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων με στεναχωρεί. Θέλω να πω, δεν έχουν απαιτήσει, «Σταματήστε τον πόλεμο, σταματήστε τη σφαγή, φέρτε τους ηγέτες μας μαζί να μιλήσουν!». Το περιεχόμενο είναι να κυματίσουμε τη μπλε και κίτρινη σημαία. Έγραψα σε μια από τις επιστολές μου προς την Ουκρανή έφηβη Αλίνα: Δεν θα υψώσω σημαία σε αυτή τη σύγκρουση, ούτε ουκρανική σημαία, ούτε ρωσική σημαία, ούτε σημαία ΗΠΑ.

 

 • Μετά την πτώση του Τείχους, εμφανίσατε το «The Wall» στο επανενωμένο Βερολίνο, σίγουρα με αισιόδοξες προσδοκίες για το μέλλον. Πιστεύατε ότι θα μπορούσατε και εσείς να συνεισφέρετε σε αυτό το μέλλον με τη δική σας τέχνη, να κάνετε τη διαφορά;

 

 • Το πιστεύω βέβαια μέχρι σήμερα. Αν έχεις πολιτικές αρχές και είσαι καλλιτέχνης, τότε οι δύο τομείς είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι. Αυτός είναι ένας λόγος που έφυγα από τους Pink Floyd, παρεμπιπτόντως: εγώ είχα αυτές τις αρχές, οι άλλοι είτε όχι είτε είχαν διαφορετικές.

 

 • Τώρα βλέπετε τον εαυτό σας ως ισότιμο μουσικό και πολιτικό ακτιβιστή;

 

 • Ναι, άλλοτε γέρνω προς το ένα, άλλοτε προς το άλλο.

 

 • Η τρέχουσα περιοδεία σας θα είναι πραγματικά η τελευταία σας περιοδεία;

 

 • (Γελάει) Δεν έχω ιδέα. Η περιοδεία έχει υπότιτλο “The First Farewell Tour” και αυτό είναι ένα προφανές αστείο, επειδή οι παλιοί ροκ σταρ χρησιμοποιούν συνήθως το Farewell Tour ως εργαλείο πώλησης. Μετά μερικές φορές αποσύρονται και μερικές φορές πηγαίνουν σε μια άλλη Final Farewell Tour, όλα καλά.

 

 • Θέλετε να συνεχίσετε να στέλνετε κάτι στον κόσμο, να κάνετε τη διαφορά;

 

 • Λατρεύω την καλή μουσική, λατρεύω την καλή λογοτεχνία – ειδικά τα αγγλικά και τα ρωσικά, επίσης τα γερμανικά. Γι’ αυτό μου αρέσει η ιδέα των ανθρώπων να παρατηρούν και να καταλαβαίνουν αυτό που κάνω.

 

 • Τότε γιατί δεν κρατάτε πίσω με πολιτικές δηλώσεις;

 

 • Γιατί είμαι αυτός που είμαι. Αν δεν ήμουν αυτό το άτομο που έχει ισχυρές πολιτικές πεποιθήσεις, δεν θα έγραφα τα «The Dark Side of the Moon», «The Wall», «Wish You Were Here», «Amused to Death» και όλα τα άλλα πράγματα. .

 

 • Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη.
0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ