21.8 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αφήστε τον Ρότζερ Γουότερς να κάνει τη συναυλία στην Φρανκφούρτη!


 

Πηγή

Κείμενο αλληλεγγύης προς τον Ρότζερ Γουότερς διακινείται διαδικτυακά, ενάντια στις αρχές της Φρανκφούρτης που απαγόρευσαν συναυλία του, κατηγορώντας τον για αντισημίτη!

Το κείμενο υπογράφουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Μεταξύ τους οι εξής: Μπράιαν Ένο, Πίτερ Γκάμπριελ, Νόαμ Τσόμσκυ, Κεν Λόουτς, Έρικ Κλάπτον, Ιλάν Παπέ, Νόρμαν Φινκελστάιν, Τζον Πίλτζερ,  Γκλεν Γκρίνγουολντ, Κρις Χέτζες, Βιτζάι Πρασάντ, Μαξ Μπλούμενταλ και χιλιάδες ακόμη.

Ακολουθεί το κείμενο:

Εμείς οι καλλιτέχνες, οι μουσικοί, οι συγγραφείς και άλλες δημόσιες προσωπικότητες και οργανισμοί είμαστε βαθιά ενοχλημένοι από τις πρόσφατες προσπάθειες Γερμανών αξιωματούχων να δυσφημήσουν και να φιμώσουν τον μουσικό Roger Waters. Στις 24 Φεβρουαρίου 2023, το Δημοτικό Συμβούλιο της Φρανκφούρτης και η κυβέρνηση της Πολιτείας της Έσσης ανακοίνωσαν την ακύρωση της συναυλίας του Waters που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου στο Festhalle. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Φρανκφούρτης λέει ότι ακύρωσε τη συναυλία του Γουότερς «έθεσε ένα σαφές μήνυμα κατά του αντισημιτισμού», περιγράφοντας τον μουσικό ως «έναν από τους πιο διαδεδομένους αντισημίτες στον κόσμο». Ως απόδειξη, το Συμβούλιο λέει ότι ο Γουότερς «ζήτησε επανειλημμένα για πολιτιστικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ και έκανε συγκρίσεις με το καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και άσκησε πίεση στους καλλιτέχνες να ακυρώσουν εκδηλώσεις στο Ισραήλ».

Δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία εκτός από αυτούς τους δύο ισχυρισμούς: ότι ο Γουότερς υποστήριξε την εκστρατεία πολιτιστικού μποϊκοτάζ του Ισραήλ υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων και ότι συνέκρινε τη σύγχρονη κυβέρνηση του Ισραήλ με το καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν είναι μοναδικός στο Waters ή εκτός των ορίων της κυρίαρχης κοινής γνώμης. Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το B’Tselem του Ισραήλ, οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και αξιωματούχοι της Νότιας Αφρικής έχουν ορίσει το Ισραήλ ως κράτος του απαρτχάιντ, και ως εκ τούτου, πολλοί από αυτούς τους οργανισμούς και τα άτομα έχουν κάνει τη σύγκριση μεταξύ Ισραήλ και απαρτχάιντ -εποχή της Νότιας Αφρικής.

Οι εξτρεμιστές είναι η ισραηλινή κυβέρνηση και όχι οι επικριτές της. Πρόσφατα, Ισραηλινοί πολίτες ξεχύνονται στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη μεταχείριση των Παλαιστινίων από την κυβέρνησή τους και τις σαρωτικές αντιδημοκρατικές δικαστικές αλλαγές.

Η κριτική του Γουότερς για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ είναι μέρος της μακροχρόνιας υπεράσπισης του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Γουότερς πιστεύει «ότι όλοι οι αδελφοί και οι αδελφές μας, σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός τους ή το βάθος της τσέπης τους, αξίζουν ίσα ανθρώπινα δικαιώματα βάσει του νόμου». Όσον αφορά το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, λέει, «Η πλατφόρμα μου είναι απλή: είναι η εφαρμογή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1948 για όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μας μεταξύ του ποταμού Ιορδάνη και της θάλασσας. Ο αντισημιτισμός είναι απεχθής και ρατσιστικός και τον καταδικάζω, μαζί με κάθε μορφή ρατσισμού, ανεπιφύλακτα».

Οι αξιωματούχοι που δυσφημούν το Waters εμπλέκονται σε μια επικίνδυνη εκστρατεία που σκόπιμα συγχέει την κριτική για τις παράνομες και άδικες πολιτικές του Ισραήλ με τον αντισημιτισμό. Αυτή η σύγχυση διαιωνίζει το αντισημιτικό τροπάριο που παρουσιάζει τους Εβραίους ως μονόλιθους που υποστηρίζουν τυφλά το Ισραήλ. Μερικοί από τους πιο δυνατούς επικριτές του Ισραήλ είναι Εβραίοι. Αλλά αυτοί που οπλίζουν τον αντισημιτισμό συμβάλλουν σε αυτόν.

Οι αξιωματούχοι στη Γερμανία, οι διοργανωτές συναυλιών και οι μουσικές πλατφόρμες δεν πρέπει να υποκύψουν στην πίεση εκείνων των ατόμων και των ομάδων που προτιμούν να βλέπουν τη μουσική του Waters να αφαιρείται παρά να ασχολούνται με τα ζητήματα που αναδεικνύει η μουσική του. Καλούμε όσους ακύρωσαν τις συναυλίες του Waters να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους και να αναλογιστούν τη δική τους ιστορία αντισημιτισμού, ρατσισμού και γενοκτονίας και πώς μπορούν να σταματήσουν τέτοιες περιπτώσεις σήμερα σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Κατεχόμενης Παλαιστίνης.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ