36.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βαριά εκτεθειμένοι οι Αμερικανοί από τις νέες διαρροές: παρακολουθούσαν όλον τον κόσμο, ακόμη και στενούς του συμμάχους, της Αντωνίας Πάνου


Συνελήφθη την Πέμπτη 13/4 σε μια κινηματογραφική επιχείρηση 4 ο 21χρονος Τζαν Τεϊξέιρα κατηγορούμενος ως δράστης της διαρροής των απορρήτων εγγράφων του Πενταγώνου στο Νορθ Ντάιτον της Μασαχουσέτης και τέθηκε υπό κράτηση. Σήμερα Παρασκευή 15 Απριλίου αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή της Βοστώνης, με σκοπό να του απαγγελθούν κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Τζακ Τεϊξέιρα εργαζόταν στο Τμήμα Πληροφοριών της Εθνικής Φρουράς, όπου ασχολούνταν με τη στρατιωτική ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Είναι συντονιστής μιας διαδικτυακής ομάδας συζήτησης νέων -ως επί το πλείστον εφήβων- με την οποία είχε μοιραστεί τα απόρρητα έγγραφα για πολλούς μήνες. .Ο «OG» –Original …Gangster το ψευδώνυμό του – φιλοξενούσε την ομάδα στο Discord, έναν χώρο συνάντησης για τους οπαδούς βιντεοπαιχνιδιών. Αυτή η κλειστή ομάδα περίπου 20 ατόμων «ήταν ενωμένη από την κοινή τους αγάπη για τα όπλα, τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τον Θεό». Σύμφωνα με μάρτυρες, ενώ οι υπόλοιποι ξεπερνούσαν την απομόνωσή τους από τον Covid-19 ανταλλάσσοντας βαρύγδουπες ή ρατσιστικές βρισιές και αστεία αποδυτηρίων, ο “OG” τους μιλούσε για τον κόσμο και τα μυστικά του.

Όλη η αλυσίδα της ευθύνης δεν έχει ακόμη καθοριστεί, πέρα από τον Τζακ Τεϊξέιρα. Για παράδειγμα, δεν είναι ακόμη γνωστό πώς τα έγγραφα πέρασαν από ένα κλειστό δωμάτιο Discord, μεταξύ περίπου 20 ατόμων, σε ρωσικά νήματα στο δίκτυο Telegram. Βέβαια έχει γίνει γνωστό ότι η διαδικτυακή ομάδα περιλάμβανε και ξένους, ιδίως από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Επειδή η διαρροή θα μπορούσε να μετατραπεί σε βόμβα για την κυβέρνηση, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να την υποτιμήσει.

Ο OG δεν έχει το κλασικό προφίλ ενός πληροφοριοδότη, όπως ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Δεν απευθύνθηκε στο ευρύ κοινό, αλλά σε μια ομάδα ανώριμων και μοναχικών οπαδών, τους οποίους ήθελε να εντυπωσιάσει. Έδειχνε να μην έχει επίγνωση των πράξεων του.

Βάσει των Τάιμς της Νέας Υόρκης τα έγγραφα αποκάλυψαν ότι η Ουάσινγκτον φαίνεται να κατασκοπεύει ορισμένους από τους στενότερους συμμάχους της. Αφορούν δε, την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή (Αίγυπτο και Ισραήλ), την Αφρική (Μάλι), την Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Η έκταση της διαρροής παραμένει άγνωστη. Ορισμένα από αυτά τα έγγραφα είχαν την ένδειξη «NOFORN», που σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να κοινοποιηθούν σε ξένους υπηκόους. Άλλα  προορίζονταν να κοινοποιηθούν σε μέλη της εταιρικής σχέσης Five Eyes -Πέντε μάτια– (Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία). Η Ουάσινγκτον Ποστ η οποία εξέτασε περίπου 300 από αυτές τις σημειώσεις, ισχυρίζεται ότι προέρχονται από όλες τις πιο σημαντικές αμερικανικές υπηρεσίες: την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), τη CIA, την υπηρεσία πληροφοριών του Πενταγώνου και το Γραφείο Εθνικής Αναγνώρισης (NRO), το οποίο διαχειρίζεται κατασκοπευτικούς δορυφόρους.

 

Στις φωτογραφίες ορισμένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν κινέζικες πηγές

Οι χώρες τις οποίες αφορούν οι διαρροές

Ουκρανία

Η χώρα που καθίσταται πιο ευάλωτη από αυτές τις διαρροές, που χρονολογούνται από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου 2023, είναι η Ουκρανία, καθώς το Κίεβο προετοιμάζει στρατιωτική αντεπίθεση για την απόκρουση των ρωσικών δυνάμεων.

Οι διαρροές αυτές αποδεικνύουν πόσο βαθιά έχουν διεισδύσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ρωσίας, καθώς και τις τρομερές ελλείψεις πυρομαχικών που αντιμετωπίζει ο στρατός της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ορισμένα από τα υπομνήματα προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού των ΗΠΑ δίνουν μια ακριβή επιχειρησιακή εικόνα των δυνάμεων στο Ντονμπάς σε καθημερινή βάση, αλλά πριν από πολλές εβδομάδες. Αναφέρονται επίσης στην κατάσταση γύρω από την πόλη Μπαχμούτ, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες εδώ και μήνες. Τα έγγραφα δείχνουν επίσης την εξαιρετική ποιότητα των πληροφοριών που έχουν οι Αμερικανοί για τις ρωσικές επιχειρήσεις και τα χτυπήματα, αλλά και για τις δραστηριότητες της GRU, της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Ένα απόρρητο έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών που περιήλθε στην κατοχή των Τάιμς της Νέας Υόρκης παρέχει πληροφορίες για τον σχεδιασμό έκτακτων επιχειρήσεων -ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ανάλυση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας περιγράφει τέσσερα πιθανά σενάρια «μπαλαντέρ» και πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία της σύγκρουσης στην Ουκρανία χωρίς να αξιολογεί ποιο θα μπορούσε να είναι το επικρατέστερο.

Τα υποθετικά σενάρια περιλαμβάνουν: τους θανάτους των προέδρων Βλαντίμιρ Β. Πούτιν της Ρωσίας και Βολοντίμιρ Ζελένσκι της Ουκρανίας, την απομάκρυνση της ηγεσίας εντός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και ένα ουκρανικό χτύπημα στο Κρεμλίνο.

Εδώ αναφέρεται ότι, στον παρατεταμένο πόλεμο, κάθε σενάριο “μπαλαντέρ” θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε κλιμάκωση στην Ουκρανία, σε τερματισμό της σύγκρουσης με διαπραγμάτευση, ή να μην έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην πορεία του πολέμου. Ένα από τα τέσσερα υποθετικά σενάρια παίζει με το τι θα μπορούσε να συμβεί αν η Ουκρανία χτυπήσει το Κρεμλίνο. Εντοπίζεται ένα ευρύ φάσμα πιθανών επιπτώσεων. Το γεγονός θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση, με τον Πούτιν να απαντά στη δημόσια κατακραυγή με την έναρξη στρατιωτικής κινητοποίησης πλήρους κλίμακας και να εξετάζει τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. Ή, οι δημόσιοι φόβοι θα μπορούσαν να τον αναγκάσουν να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση του πολέμου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ιδιαίτερα για ένα πιθανό χτύπημα της Ουκρανίας κατά της Μόσχας, διότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει δραματική κλιμάκωση από τη Ρωσία. Οι κίνδυνοι μιας τέτοιας επίθεσης από την Ουκρανία είναι ένας λόγος για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν απρόθυμες να παράσχουν πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο.

Αφρική (Μάλι)

Ένα δεύτερο άκρως απόρρητο έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή των Tάιμς περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τις τιμές των ρωσικών καυσίμων στην Αφρική. Σύμφωνα με το έγγραφο, με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου, οι αρχές του Μάλι δεν ήταν εκείνη την εποχή ικανοποιημένες με τις τιμές των καυσίμων και συνέχιζαν να διαπραγματεύονται με το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας και τους εκπροσώπους της Africa Politology που συνδέεται με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ.

Η διαπραγμάτευση τιμών έρχεται σε μια εποχή που η αφρικανική αγορά καυσίμων έχει γίνει όλο και πιο σημαντική για τη Ρωσία, καθώς το ανώτατο όριο τιμών που έχει επιβάλει η Δύση και η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων διύλισης πετρελαίου συνεχίζουν να συρρικνώνουν τις διαθέσιμες πηγές εσόδων.

Τουρκία

Ένα από τα σημειώματα αναφέρεται στις φιλοδοξίες της ρώσικης παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ , η οποία φέρεται να έχει προσπαθήσει να αγοράσει φορτία όπλων από την Τουρκία και εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Αϊτή, σχεδόν στο κατώφλι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ισραήλ

Ακόμα, γίνεται λόγος για τη διακριτική υποστήριξη της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ προς το κίνημα της αντιπολίτευσης ενάντια στα νομοθετικά σχέδια του κυβερνητικού συνασπισμού, με επικεφαλής τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο της 24ης Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής της Μοσάντ , ο Νταβίντ Μπάρνεα, εξουσιοδότησε τους υπαλλήλους του -εκτός από υψηλόβαθμους αξιωματούχους- να συμμετάσχουν ανώνυμα στις διαδηλώσεις εφόσον το επιθυμούσαν.

Νότια Κορέα

 Άλλο παράδειγμα συνιστά η υποκλοπή συνομιλιών μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων της εθνικής ασφάλειας της Νότιας Κορέας, σχετικά με το αν η χώρα θα πουλούσε βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία. Αυτό οδήγησε σε πολιτικές αντιδράσεις στη Σεούλ, όπου οι νομοθέτες της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν τη Δευτέρα 10.04.2023 αυτό που αποκάλεσαν «ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες». Η χώρα παρέχει επισιτιστική βοήθεια στην Ουκρανία και όχι οπλισμό.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Vedant Patel δήλωσε τους δημοσιογράφους τη Δευτέρα 10.04.2023 ότι αμερικανοί αξιωματούχοι «συνομιλούν σχετικά με συμμάχους και εταίρους σε υψηλό επίπεδο με στόχο να τους διαβεβαιώσουν σχετικά με την προστασία των πληροφοριών».

Αίγυπτος – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον Ποστ της Τρίτης 11/04 ένα άλλο διαβαθμισμένο έγγραφο μεταξύ εκείνων που διέρρευσαν στο διαδίκτυο περιγράφει ένα αιγυπτιακό σχέδιο για την κρυφή παραγωγή πυραύλων, βλημάτων πυροβολικού και πυρίτιδας για τη Ρωσία. Η Αίγυπτος, ένας από τους κορυφαίους αποδέκτες αμερικανικής βοήθειας παγκοσμίως, αρνήθηκε οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο συνεργασίας με τη Ρωσία, ενάντια στα αμερικανικά συμφέροντα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έγγραφο είχε ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου και περιέγραφε πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι και ανώτερων αιγυπτιακών στρατιωτικών αξιωματούχων.

Ένα δεύτερο δημοσίευμα την Τρίτη 11/04, του Ασοσιέιτεντ Πρες, ανέφερε ότι αξιωματικοί των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ισχυρίστηκαν ότι έπεισαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να «συνεργαστούν εναντίον των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου». Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης δεν έχουν δει ή επαληθεύσει αυτό το έγγραφο.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένας άλλος στενός αμερικανικός εταίρος, χαρακτήρισε τον ισχυρισμό «κατηγορηματικά ψευδή».

Ενώ τόσο η Αίγυπτος όσο και τα Η.Α.Ε. συνεργάζονται στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε θέματα ασφάλειας και άλλα ζητήματα, και οι δύο αραβικές χώρες καλλιεργούν φιλικούς δεσμούς με τη Ρωσία και – δημοσίως τουλάχιστον – έχουν αποφύγει να επιλέξουν πλευρά στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αξιωματούχοι των Εμιράτων έχουν παρουσιάσει τη χώρα τους ως ουδέτερο μεσολαβητή που διευκόλυνε την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Η Αίγυπτος, η οποία προσβλέπει στη Ρωσία για τουρίστες και εισαγωγές σιτηρών, επιμένει ότι έχει καλές σχέσεις με όλες τις πλευρές.

Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι ορισμένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν ήταν παραποιημένα ή κατασκευασμένα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τις ομοβροντίες κριτικής που δέχονται.

Το Ασοσιέιτεντ Πρες ανέφερε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι της κορυφαίας υπηρεσίας κατασκοπείας της Ρωσίας είχαν ισχυριστεί στα μέσα Ιανουαρίου ότι η κυβέρνηση των Εμιράτων και η ρωσική κυβέρνηση είχαν συμφωνήσει να συνεργαστούν.

Οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών -και όχι μόνο – προσπαθούν να διερευνήσουν και εκτιμήσουν τις διαρροές και τις επιπτώσεις τους.

Το Πεντάγωνο ηγείται μιας ξεχωριστής διυπηρεσιακής ομάδας, στην οποία συμμετέχουν ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι υπηρεσίες πληροφοριών, για να καθορίσει την έκταση της ζημίας που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις και να εκτιμήσει τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της διαρροής. Ο Ντμίτρι Σ. Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, από την άλλη χαρακτήρισε τις διαρροές «αρκετά ενδιαφέρουσες» και σημείωσε ότι «όλοι τις αναλύουν και τις συζητούν ευρέως».

Σε κάθε περίπτωση οι διαρροές αποκαλύπτουν ότι το δίκτυο συμμάχων των ΗΠΑ δοκιμάζεται σοβαρά και δέχεται ρωγμές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ από την άλλη οι ΗΠΑ δεν διστάζουν να κρυφακούν τους συμμάχους τους, προκειμένου να τους εκβιάζουν.

Πηγές: Διαδικτυακές εκδόσεις: LeMonde.fr, Washington Post, New York Times

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ