Πεκίνο - Λισαβόνα: Το τρένο της μεγάλης φυγής, του Σταμάτη Κυριάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 22 Μαϊος 2015 00:00 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Θα μπορούσε να ονομαστεί και «το τρένο της μεγάλης φυγής». Πρόκειται για το μεγάλο όραμα της Κίνας για τα επόμενα χρόνια. Μια σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων που θα ξεκινάει από το Πεκίνο και θα καταλήγει στη Λισαβόνα.

 

 

Θα πρόκειται για ένα τρένο μαγνητικής τροχιάς τελευταίας γενιάς με δυνατότητα μεταφοράς μεγάλου αριθμού επιβατών και εμπορευμάτων χιλιάδων τόνων σε βαγόνια-κοντέινερ και με δυνατότητα ανάπτυξης ταχύτητας αεροπλάνου.

 

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής του σε κινεζικό έδαφος.

 

Το νέο δίκτυο των 2.300 χιλιομέτρων εκτείνεται από το Πεκίνο μέχρι την πόλη Guangzhou, μειώνοντας το χρόνο που χρειάζεται κανείς για να φτάσει από την πρωτεύουσα στη βιομηχανική πόλη από τις 22 σημερινές ώρες σε μόνο οκτώ!

 

Οι Ρώσοι σχεδιάζουν τη δημιουργία παράλληλης γραμμής με τον συμβατικό υπερσιβηρικό και τη σύνδεσή του με το φαραωνικό αυτό έργο με χρηματοδότηση από τις χώρες BRICS και τον SCO.

 

Το Κίεβο (εκτός των άλλων) τυχαίνει να βρίσκεται στον «δρόμο του μεταξιού». Η ΕΕ προσπαθεί να κρατήσει τον έλεγχο και συνεχίζει την κατασκευή του ανάλογου δικτύου που θα διασχίζει την Ευρώπη από το Κίεβο ως την Λισαβόνα.

 

Είναι καιρός που τα έργα διάνοιξης των σηράγγων στα βουνά του Πιεμόντε, βόρειοδυτικά του Τορίνο, σταμάτησαν εξαιτίας των διαμαρτυριών των κατοίκων του βιομηχανικού Ιταλικού βορρά που βλέπουν τον κίνδυνο της αποβιομηχάνισης της βόρειας Ιταλίας ή την «προσαρμογή» της στα εργασιακά πρότυπα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης.
 

Το κίνημα «No TAV» (από τα αρχικά Όχι Τρένο Υψηλών Ταχυτήτων) έχει κινήσει το ενδιαφέρον της εργατικής τάξης στη βόρεια Ιταλία.

 

Το ενδιαφέρον της Κίνας για τους ελληνικούς σιδηρόδρομους «βλέπει» μελλοντικά και την προοπτική της ένταξής τους στο δίκτυο αυτό.

 

Είναι φανερό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας τιτάνιος αγώνας δρόμου ανάμεσα στις υπερδυνάμεις προκειμένου να μειώσουν στο ελάχιστο το κόστος παραγωγής, να ανασχέσουν την πτωτική τάση του μέσου ποσοστού κέρδους και να απελευθερώσουν συσσωρευμένα κεφάλαια.

 

Ουσιαστικά πρόκειται για εφόρμηση στο μέλλον σε σκληρότατο οικονομικό ανταγωνισμό μεταξύ των υπερδυνάμεων με στόχο την επικράτηση του καθενός και τη σωτηρία ενός συστήματος συνολικά που κάθε αναπτυξιακή του κίνηση το βυθίζει διαρκώς στον βάλτο της κινούμενης άμμου των αντιφάσεών του.

 

 

Κέρκυρα 21/5/2015
 

 

 

 

Αναγνώστηκε 2854 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.