Πρόσφυγες στο έλεος του «Σουλτάνου» και του «δικτάτορα»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2016 18:58 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Νέοι φράχτες στα Βαλκάνια και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο κλείνουν το δρόμο για τους πρόσφυγες, καθώς περνάει η γραμμή Ερντογάν και Ορμπαν,

 

 

 

Το φύλλο συκής έπεσε: Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν να κλείσουν οριστικά τις πόρτες σε μεγάλο αριθμό προσφύγων. Χρησιμοποιούν τους «σκληρούς» του Βίζεγκραντ και την Άγκυρα σε ρόλο μπράβου και χωροφύλακα για να υλοποιήσουν ειλημμένες αποφάσεις. Η εφαρμογή της πολιτικής τους περιλαμβάνει νέους φράχτες στα σύνορα, κατά μήκος του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου, και εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

 

Χωρίς διάδρομο, έστω και στενό πέρασμα προς τη Δύση, οι πρόσφυγες, στο εξής «παράτυποι μετανάστες», σε μεγάλο ποσοστό, θα επιστρέφουν με διαδικασίες φαστ τρακ στην Τουρκία ή οπουδήποτε αλλού, πάντως εκτός ευρωπαϊκού εδάφους. Όσοι δε «εγκλωβίζονται» στην Ελλάδα, θα οδηγούνται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης - «hotspots» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέχρι νεωτέρας.

 

Τα δάκρυα για τα θύματα του Αιγαίου στέγνωσαν. Μην έρχεστε στην Ελλάδα, είχε προειδοποιήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα. Δεν αποτελεί πλέον χώρα-τράνζιτ, είχε προαναγγείλει. Στο ίδιο πνεύμα και η κυβέρνηση υπό τον Α. Τσίπρα, ακολούθησε τακτική αποποίησης ευθυνών, δείχνοντας την Άγκυρα, ως το κλειδί για την επίλυση της κρίσης.

 

Όσοι υπεραισιόδοι έσπευσαν να ερμηνεύσουν το μήνυμα Τουσκ στη βάση επερχόμενου σχεδίου μετεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία στις χώρες της ΕΕ, διαψεύστηκαν γρήγορα: Ο «δικτάτορας», όπως ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον είχε προσφωνήσει στο περιθώριο παλαιότερης Συνόδου, ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ανέλαβε στα δύσκολα: Άσκησε βέτο, στη σχετική πρόταση, παγώνοντας τη διαδικασία.

 

Το στίγμα των εξελίξεων δίνει το σχέδιο της ευρω-τουρκικής συνεργασίας. Ο «Σουλτάνος», όπως σύσσωμος σχεδόν ο ευρωπαϊκός Τύπος τον αποκαλεί, Ερντογάν, ανέβασε, κατά κάποιους υπερβολικά, το τίμημα και σκλήρυνε το «παζάρι». Ζήτησε, μεταξύ άλλων, γενναιότατη αύξηση της οικονομικής βοήθειας και επανέναρξη της ενταξιακής διαδικασίας, με αντάλλαγμα επανεισδοχή.

 

Εντωμεταξύ, όσοι απελπισμένοι θα επιχειρούν το ταξίδι προς τη Δύση, θα πέφτουν είτε στη φάκα της Frontex και του ΝΑΤΟ, που θα αλωνίζει στα ελληνικά και τουρκικά χωρικά ύδατα, είτε θα οδηγούνται στα στρατόπεδα... Η δημοκρατική Ευρώπη της Μέρκελ, του Γιούνκερ, αλλά και του Τσίπρα, λυγίζουν απέναντι στις πιέσεις του «Σουλτάνου» και του «δικτάτορα» που τελικά θα κρίνουν το μέλλον εκατοντάδες χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

 

ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΣΜΑ

 

 

 


 

Αναγνώστηκε 2632 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.