17.5 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η εθνοκάθαρση στον Καύκασο είναι ένα νέο έγκλημα του ιμπεριαλισμού


 

Άρθρο της Unité-CGT 

Μετάφραση Αντωνία Πάνου

 

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, ο ηγέτης του αρμενικού θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ διέταξε τη διάλυση της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Αρτσάχ (η αρμενική ονομασία της περιοχής) με ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2024.

Μια επίθεση από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριο του 2023 νίκησε κατά κράτος  τις δυνάμεις του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέσα σε λίγες ημέρες.  Η αρμενική κυβέρνηση παραλυμένη από την αζερική δύναμη πυρός, τους εγκατέλειψε κυριολεκτικά.

Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική για τους 140.000 κατοίκους αυτής της ορεινής περιοχής του Καυκάσου, η οποία αυτονομήθηκε  από το Αζερμπαϊτζάν στο όνομα του δικαιώματος των λαών στην αυτοδιάθεση πριν από τρεις δεκαετίες μετά από έναν αιματηρό πόλεμο (30.000 νεκροί), συνέπεια της απελευθέρωσης του εθνικισμού μετά την καπιταλιστική αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ.

Η επανένταξη του αυτόνομης περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ  πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες, στις χειρότερες δυνατές συνθήκες για τους Αρμένιους, δύο χρόνια μετά από μια ταπεινωτική στρατιωτική ήττα (και αρκετές χιλιάδες νεκρούς) από το  Μπακού, η οποία είχε αποκαλύψει την ανατροπή της στρατιωτικής, οικονομικής και δημογραφικής ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Η τελευταία απομονώνεται όλο και περισσότερο γεωπολιτικά και εγκαταλείπεται από τον Ρώσο σύμμαχό της,  ενώ και η ίδια  κάνει σαφείς κινήσεις προς τη Δύση.

Εμπλεκόμενη σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων εναντίον του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, η Μόσχα φαίνεται να χάνει έδαφος στις παρυφές του μετασοβιετικού χώρου, προς όφελος ιδίως ενός άξονα Άγκυρας-Μπακού. Η επιρροή του Ερντογάν και του τουρκικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή αυξάνεται, εγείροντας φόβους για μια νέα επίθεση του Αζερμπαϊτζάν προς τη νότια Αρμενία. Ο στόχος είναι αρκετά απλός: να συνδεθούν τα τουρκικά και τα αζέρικα σύνορα, να περικυκλωθεί η Αρμενία και να αποκοπεί η πρόσβαση της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα.

Πολλές φωνές, στην Αρμενία φυσικά, αλλά και στη Γαλλία και αλλού, κατηγορούν τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης μιας επιχείρησης εθνοκάθαρσης στην περιοχή. Αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο με εγκληματικό αποκλεισμό από τα τέλη του 2022, ο λαός του Αρτσάχ έχει στερηθεί φάρμακα, τρόφιμα, ρούχα, βενζίνη και βασικά καταναλωτικά αγαθά. Η αντίσταση του πληθυσμού παρά τον αποκλεισμό ήταν αυτή που οδήγησε τον δικτάτορα του Αζερμπαϊτζάν να επισπεύσει τη στρατιωτική του επίθεση.

Σχεδόν 70.000 Αρμένιοι από το Αρτσάχ έχουν εξοριστεί μέσω του διαδρόμου Λατσίν, της μοναδικής οδού πρόσβασης στην Αρμενία, η οποία ελέγχεται από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν από το 2021. Οι αρμενικές αρχές αναμένουν ότι ολόκληρος ο πληθυσμός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα εγκαταλείψει τα πατρογονικά του εδάφη.

Αυτή η τραγωδία καταδεικνύει τουλάχιστον 4 σημεία:

Η ανατροπή του σοσιαλισμού το 1991 συνεχίζει να έχει δραματικές συνέπειες για λαούς που, όπως οι Ουκρανοί, οι Ρώσοι, οι Λευκορώσοι, οι Αρμένιοι και οι Αζερμπαϊτζανοί, ζούσαν κάποτε ειρηνικά.

Ο αρμενικός λαός, ήδη θύμα γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης, υφίσταται και πάλι μια de facto επιχείρηση εθνοκάθαρσης.

Η αποσταθεροποίηση του Καυκάσου και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, που ήδη δοκιμάστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, και η ενίσχυση της δικτατορικής εξουσίας στο Μπακού (του οποίου το κύριο όπλο, το πετρέλαιο, αποδεικνύεται ιδιαίτερα στρατηγικό) δημιουργούν νέες δυσκολίες και σημεία ανισορροπίας.

Ο καπιταλισμός σε κρίση παράγει μελλοντικές εντάσεις και πολέμους. Χωρίς μια παγκόσμια ανατροπή, με άλλα λόγια χωρίς μια ρήξη με αυτό το σύστημα που βρίσκεται μονίμως στο χείλος της αβύσσου, οι λαοί του κόσμου θα καταδικαστούν σε σφαγές.

 Είμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι με τους Αρμένιους αδελφούς και αδελφές μας στο Αρτσάχ που είναι καταδικασμένοι στην εξορία.

Η αλληλεγγύη μας είναι απόλυτη με τους αδελφούς και τις αδελφές μας της εργατικής τάξης της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Οι εργαζόμενοι δεν είναι καταδικασμένοι να υπομένουν τον καπιταλισμό- παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η εργατική τάξη των πρώην σοσιαλιστικών χωρών θα βρει τη δύναμη, την εμπειρία και την ανθεκτικότητα για να γκρεμίσει και πάλι τη δικτατορία του κεφαλαίου.

 

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ