26.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Να δοθεί τέλος στη ρατσιστική αντιμετώπιση υπηκόων τρίτων χωρών για την είσοδό τους στη χώρα

 

Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

 

Η κυβέρνηση, ακολουθώντας την πολιτική της Ευρώπης Φρούριο, έχει προχωρήσει σε μια ρατσιστική και μη επιστημονική αντιμετώπιση των περιπτώσεων κατοίκων άλλων χωρών που εισέρχονται στην Ελλάδα, και έχει εκδώσει σχετική ΚΥΑ για τις «Προϋποθέσεις εισόδου στη Χώρα προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» που επαναλαμβάνεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα μέσω ΦΕΚ***.

 

Η απόφαση αυτή αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την είσοδο στη χώρα μας κατοίκων άλλων χωρών (με εξαίρεση την ΕΕ και ορισμένες χώρες) ακόμα και αν έχουν διαμείνει στην ΕΕ περισσότερες από 14 μέρες. Πρόκειται για μια ακόμα ΚΥΑ που αξιοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω COVID-19 για να αποκλείσει πληθυσμούς ολόκληρους από την είσοδό τους στη χώρα με αυθαίρετο τρόπο και να εφαρμόσει πολιτικές αποκλεισμού και διάκρισης ανάλογα με την υπηκοότητα.

 

Αναλυτικότερα:

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της παραπάνω ΚΥΑ υπάρχει γενική απαγόρευση εισόδου στη Χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών. Συγκεκριμένα με το άρθρο αποφασίζεται η «προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη Χώρα όλων των υπηκόων τρίτων κρατών από οποιοδήποτε σημείο εισόδου στη Χώρα και με οποιονδήποτε τρόπο ή με οποιοδήποτε μέσο, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 στην ελληνική Επικράτεια».

 

Με απλή ανάγνωση κατανοούμε ότι η απαγόρευση δεν ισχύει για όσους έρχονται από τρίτες χώρες αλλά για τους υπηκόους τρίτων χωρών, γεγονός που σημαίνει ότι η απαγόρευση ισχύει και στην περίπτωση που υπήκοοι τρίτων χωρών που εισέρχονται από κράτη θεωρούμενα ασφαλή (ακόμη και αν έχουν διαμείνει για χρονικό διάστημα πέραν των 14 ημερών). Επίσης, το ίδιο ισχύει, δηλαδή απαγορεύεται η είσοδος σε υπηκόους κρατών που ορίζει η διάταξη, για το αν ο εισερχόμενος είναι εμβολιασμένος ή κατέχει αρνητικό τεστ ή έχει αντισώματα λόγω προηγούμενης νόσου. Συνεπώς, ακόμη και αν κάποιος είναι εμβολιασμένος, ακόμη και αν η χώρα προέλευσης είναι ασφαλής, το κριτήριο απαγόρευσης εισόδου δεν είναι ο εμβολιασμός ή η χώρα άφιξης αλλά η χώρα υπηκοότητας. Τέλος στην ΚΥΑ δεν ορίζονται τα κριτήρια με τα οποία αποκλείονται οι χώρες, αν και αυτό ρυθμίζεται στην ΕΕ.

 

Είμαστε ίσως η μόνη ευρωπαϊκή χώρα**** που εφαρμόζει αυτήν την ρατσιστική πολιτική απέναντι στο σύνολο των ανθρώπων που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα ανεξαρτήτως αν είναι εμβολιασμένοι, έχουν κάνει τεστ COVID19 ή έχουν νοσήσει. Η διάκριση γίνεται μόνο με εθνοτικά χαρακτηριστικά που εστιάζουν στο είδος των τυπικών εγγράφων υπηκοότητας. Για παράδειγμα κάτοικοι από τις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής δεν μπορούν να έρθουν πλέον στην Ελλάδα (ακόμα και αν έχουν βίζα ΣΕΓΚΕΝ, όπως για παράδειγμα αντιπροσωπείες ιθαγενικών συμβουλίων) ενώ εμείς μπορούμε να πάμε στις δικές τους χώρες.

 

Το Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθερίων διακρίνει ιδιαίτερα ρατσιστικές διακρίσεις σε αυτήν την ΚΥΑ και τα ΦΕΚ που την περιέχουν και απαιτεί να αλλάξει, όπως άλλωστε έχει γίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις υπόλοιπες χώρες η είσοδος εξαρτάται από την επικινδυνότητα της χώρας προέλευσης (και όχι υπηκοότητας) σε συνδυασμό με εμβολιασμό ή τεστ ή πιστοποιητικό νοσηλείας.

 

Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθερίων

1η Οκτωβρίου 2021

 

** KYA Δ1α/Γ.Π.οικ.56616/16.9.2021[«Προϋποθέσεις εισόδου στη Χώρα προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 4298)]

 

*** Τελευταίο ΦΕΚ/4401/23.9.2021/Β’ Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 58264

 

**** Αναφέρουμε ενδεικτικά δύο παραδείγματα διαφορετικών νομοθεσιών:

 

-Την περίπτωση της Γερμανίας (Federal Ministry of Health, Ordinance
on protection against risks of infection with the SARS-CoV-2 coronavirus posed by persons entering the country. Coronavirus-Einreiseverordnung – CoronaEinreiseVof 30 July 2021). Όπως προκύπτει από το άρθρο 3 του παραπάνω ομοσπονδιακού νόμου, η Γερμανία, που διακρίνει τις περιοχές υψηλού κινδύνου και παραλλαγών ανησυχίας, επιτρέπει την είσοδο ακόμη και σε άτομα που «έχουν ανά πάσα στιγμή τις τελευταίες 10 ημέρες πριν από την είσοδό τους», διαμείνει στις παραπάνω κατηγορίες περιοχών, εφόσον έχουν είτε π/κο εμβολιασμού, τεστ, π/κο νοσηλείας σε συνδυασμό με καραντίνα (άρθρο 4).

 

– Την περίπτωση της Βουλγαρίας:(REPUBLIC OF BULGARIA, Ministry of Health Minister of Health, O RDE R 30.6.2021, X РД-01-547/30.06.2021 Signed by: Ivo Cvetanov Manchev).Στο άρθρο 3 του παραπάνω νόμου η Βουλγαρία αφενός ορίζει τα κριτήρια καθορισμού μιας περιοχής ως επικίνδυνης, αφετέρου, ρυθμίζει ειδικά την είσοδο ατόμων ανεξαρτήτου υπηκοότητας που φθάνουν από την ζώνη Σένγκεν, σύμφωνα με την επικινδυνότητα της ευρωπαϊκής χώρας που εισέρχονται.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ