16.4 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλο συλλαλητήριο από τους πυρόπληκτους στην Στροφυλιά

 

Με μεγάλη  συμμετοχή από  τα καμένα χωριά της Βόρειας Εύβοιας αλλά και πλήθος άλλων συλλογικοτήτων και αλληλέγγυων , πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στον κόμβο της Στροφυλιάς στην Εύβοια μεγάλο συλλαλητήριο.  Σε αυτό καταγγέλθηκε από τους ομιλητές  το  έγκλημα σε βάρος των χωριών και του περιβάλλοντος, από την  πολιτική που εφάρμοσαν  όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις .Εκφράστηκε η θέληση των κατοίκων αγροτών κτηνοτρόφων ρητίνοκαλλιεργητών  για  αγώνες μέχρι να δικαιωθούν τα δίκαια αιτήματα τους για να μείνουν στον τόπο τους και στα χωριά και τα σπίτια τους.

 

Οι ομιλίες από το μεγάλο συλλαλητήριο των πυρόπληκτων Ευβοίας

Στάθης Λιαγκάκης Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας,

«Συμπατριώτες

Όλοι εμείς που ζήσαμε τον πύρινο εφιάλτη,

όλοι εμείς που δώσαμε τη μάχη για να σώσουμε τις ζωές μας και τις περιουσίες μας,

μάθαμε τούτες τις μέρες της μεγάλης καταστροφής ότι το κράτος και οι μηχανισμοί του είναι απόντες και ανίκανοι όταν πρόκειται να σώσουμε το βιος μας και τη ζωή μας.

Είναι όπως πανταχού παρόν, πάνοπλο και δυνατό όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των λίγων κηφήνων-μεγαλοεπιχειρηματιών που κλέβουν το μόχθο μας, λεηλατούν τα δάση μας, που για τα συμφέροντα τους βάζουν ακόμα σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή μας, κάνουν ακόμα πιο αβέβαιο το μέλλον των παιδιών μας.

Εκφράζοντας τα συναισθήματα όλων σας, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χιλιάδες εργαζόμενους, ανέργους, αγρότες και επαγγελματίες, στους νέους της πατρίδας μας για την πρωτοφανή συμπαράσταση και αλληλεγγύη. Αυτή είναι η δύναμή μας, απο αυτή τη συμπαράσταση παίρνουμε δύναμη γιατί ο εφιάλτης δεν τελείωσε, τα πιο δύσκολα τώρα αρχίζουν.

Τωρα που ξεκινάει ο μεγάλος αγώνας για να ζήσουμε στον τόπο μας.

Η μεγάλη συμπαράσταση και αλληλεγγύη είναι όμως για εμάς τον πολύπαθο λαό της Βόρειας Εύβοιας και μια ηθική δέσμευση. ‘Οτι τον αγώνα του σήμερα ξεκινάμε ενωμένοι σαν μια γροθιά, θα τον πάμε μέχρι τέλους.

Δεν πρόκειται όσα βρώμικα σχέδια και αν εξυφαίνουν να βάλουν σε δοκιμασία την ενότητά μας. Όσο και αν προσπαθήσουν οι υπουργοί και συμβουλάτορες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, οι διάφοροι επιχειρηματίες που ορμάνε τώρα σαν τα όρνια στο κάρμα. Οι δήμαρχοι και τοπικοί και περιφεριακοί παράγοντες. Άρχισαν τα σούρτα-φέρτα, επιδιώκουν να ξεμοναχιάσουν τον κτηνοτρόφο, τον αγρότη, τον ρετσινά και τον επαγγελματία τάζοντας δήθεν μεροκάματη δουλειά σε έργα που θα αναλάβουν αυτοί που μας καταστρέφουν. Μέχρι και η ΤΕΡΝΑ που λίγους μήνες πριν, πέταγε στο δρόμο 200 εργαζόμενους, έρχεται τώρα να μας δώσει δήθεν μεροκάματο από τις πράσινες μπίζνες που σχεδιάζει.

Εδώ όλοι είμαστε μια γροθιά. Όλοι μαζί για όλα όσα διεκδικούμε για όλους τους κατοίκους της περιοχής. Για τους αγροτοκτηνοτρόφους, τους ρετσινάδες, τους επαγγελματίες, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Όλοι μαζί τώρα είμαστε πιο δυνατοί με τον αγροτικό σύλλογο, το σωματείο των ρετσινάδων, τις δεκάδες επιτροπές των χωριών. Είμαστε όλοι για έναν και ένας για όλους.

Όλοι μαζί στα υπουργεία, στους δήμους και την περιφέρεια παντού, όλοι μαζί στον αγώνα γιατί όλοι μαζί είμαστε πυρόπληκτοι. Γιατί χάθηκε το δάσος που όλοι ζούσαμε και αναπνέαμε.

Εμείς θα κάνουμε την Εύβοια με τον αγώνα μας καλύτερη από πριν: και όχι ο Μπένος με τα κοράκια -μεγαλοεργολάβους που καραδοκούν να κάνουν τα νέα τους σχέδια για να αυγατίσουν τα κέρδη τους.

Φίλοι και φίλες, συμπατριώτες

Έχουμε πικρή πείρα τι ακολουθεί μετά απο μια μεγάλη καταστροφή.

Το ζήσαμε το 2016 στην πυρκαγιά στη Λίμνη. Το 2018 στην φονική πλημμύρα στο Μαντούδι.

Μας το φωνάζουν οι πνιγμένοι στο Ληλάντιο και την Καστέλλα. Ακόμα και οι καμένοι στο Μάτι της Αττικής.

Ακόμα καπνίζουν τα κουφάρια των κορμών και έρχονται οι αθεόφοβοι προκλητικά χωρίς ντροπή αλλά με θράσος λένε μετά απο 10 μέρες “βγάλτε τα καμένα ζώα απο το μαντρί να τα μετρήσουμε, να δούμε πόσα κάηκαν, βρέστε αυτά που έγιναν στάχτη”.

Σήμερα κόκκινο το σπίτι και ακατάλληλο, ο επόμενος έλεγχος κίτρινο, δηλαδή κατοικήσιμο.

Αδήλωτο το μαντρί-οι υποδομές. Δεν υπάρχουν αποζημιώσεις.

Δεν έχεις τιμολόγια για τις υποδομές, τα εργαλεία δεν έχεις φράγκο.

Δεν πλήρωσες τον ΕΛΓΑ-δεν έχει αποζημίωση.

Αυτά και άλλα χειρότερα θα δούμε. Καμία εμπιστοσύνη στους διάφορους γυρολόγους. Έρχονται φίλοι ντυμένοι οι εχθροί μας. Κλείστε τους την πόρτα!

Διακηρύσσουμε σήμερα από εδώ τον κόμβο της Στροφυλιάς και το μαντάτο θα το πάνε παντού σε όλη την Ελλάδα όσοι όλοι σήμερα είναι εδώ με φυσική παρουσία και μας συμπαραστέκονται αλλά και όσοι είναι μαζί μας με το μυαλό και την καρδιά τους.

Τώρα να παρθούν μέτρα για έργα αντιπλημμυρικά. Δεν θα κλάψουμε από τις πλημμύρες αυτούς που σώσαμε απο πυρκαγιά.

Θα είναι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του νέου εγκλήματος και τότε δεν τους σώνει τίποτα απο την οργή μας, καμία δύναμη.

Όλοι στον αγώνα, όλοι στις επιτροπές αγώνα σε κάθε χωριό.

Συνάδελφοι αγρότες, κτηνοτρόφοι τώρα όλοι δυναμώστε τον αγροτικό σύλλογο.

Έχουμε μεγάλο αγώνα μπροστά μας. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί! Καμένοι μπορεί να είμαστε, φοβισμένοι και δειλοί δεν είμαστε.

Εμείς με τον αγώνα μας θα παραδώσουμε στα παιδιά μας πιο όμορφο τον τόπο μας. Δεν θα τον λεηλατήσουν αυτοί που μας καίνε, μας πνίγουν, που κάνουν μαύρο το μέλλον των παιδιών μας».

 

Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας,

«Συγχωριανοί,

Ξεκινώντας θέλουμε να καταγγείλουμε την συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης, του περιφερειάρχη και των δημάρχων που έχουν πέσει πάνω στον τίμιο και δίκαιο αγώνα μας για να τον διασπάσουν.

Είναι προστυχιά αυτό που κάνει ο υπουργός παρά τον πρωθυπουργό, που ενώ παίρνει τηλεφωνά για να γίνει συνάντηση, την ίδια ώρα έρχεται σαν τον κλέφτη στα καμένα χωριά μας και υπόσχεται εξασφάλιση του εισοδήματος για πέντε χρόνια. Αλήθεια τι εισόδημα και με τι όρους;

Μπορεί να έχει ημερομηνία λήξης η εργασία για την αποκατάσταση της καταστροφής που υπέστη η Βόρεια Εύβοια από δικιά τους ευθύνη;

Να τα αφήσουν αυτά!

Η σημερινή μεγάλη συγκέντρωση του λαού της Βόρειας Εύβοιας, είναι η απάντηση στους υπεύθυνους της καταστροφής του τόπου μας και σε όσους προσπαθούν να σπάσουν την ενότητά μας. Τους δηλώνουμε ότι εμείς δεν θα φύγουμε από αυτό τον τόπο, ότι θα πληρώσουν για το έγκλημα που έκαναν. Θα παλέψουμε σαν ένας άνθρωπος μια γροθιά για να δικαιωθούν τα αιτήματα μας.

Οι προτάσεις των υπαίτιων της καταστροφής μας, της κυβέρνησης, δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες μας.

Συγχωριανοί,

μήπως ήταν μοιραίο να καούμε; ήταν μοιραίο να χάσουμε τα δέντρα μας; τα πράματά μας; τα εργαλεία της δουλειάς μας; τα σπίτια μας;

Όχι συγχωριανοί.

Θα μπορούσαμε να είχαμε γλυτώσει.

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι θα καιγόμαστε κάθε καλοκαίρι και θα πνιγόμαστε το χειμώνα.

Ο άνθρωπος έφτασε στον Άρη και εδώ παλεύουμε την πυρκαγιά με τις κλάρες να την σβήσουμε όπως πριν 3000 χρόνια.

Είναι ντροπή όλος αυτός ο πλούτος να έχει αφεθεί στην μοίρα του και την ίδια ώρα να δίνουν πακτωλό χρημάτων σε εταιρίες και επενδυτές.

Είναι πρόκληση να ζητάς επί εννιά ημέρες μέσα πυρόσβεσης και αεροπλάνα και να μας στέλνουν περιπολικά και τζιπ παραγόντων. Το κράτος έδειξε συνειδητά πλήρη αδυναμία να προστατεύσει τα δάση της χώρας, όμως έδειξε ότι έχει έναν ολόκληρο στρατό από αστυνομικές δυνάμεις που με τις σειρήνες έδιωχναν τον κόσμο για να δει από μακριά τα σπίτια του να καίγονται. Για άλλη μια φορά η ανυπακοή του λαού στις εντολές και στην προσπάθεια επιβολής της εκκένωσης μαζί με την μεγάλη αλληλεγγύη από όλη την χώρα απέτρεψε την ολική καταστροφή των χωριών μας.

Οι προτεραιότητες διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων είναι πολύ μακριά από τις δικές μας ανάγκες. Τα δισεκατομμύρια τρέχουν, για την πράσινη ανάπτυξη που όπως βλέπετε γύρω μας είναι μαύρη για την ζωή μας. Πακτωλός εκατομμυρίων για αιολικά, για επιδοτήσεις εταιριών, για το ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα που ρέει το χρήμα για τους λίγους και πολύ πλούσιους, μειώνουν τους μισθούς των εργατών, το οκτάωρο γίνεται 10ωρο, η σύνταξη πείνας πάει για τα 72, ιδιωτικοποιούν τα ασφαλιστικά ταμεία, η φορολογία μας τσακίζει.

Η θωράκιση της χώρας με υποδομές σε αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση δεν θεωρείται ότι αποδίδει αρκετά κέρδη και δεν χρηματοδοτούνται. Όλα μοιάζουν να είναι εναντίον μας.

Ο βίος γίνεται αβίωτος.

Συμφέρει, συμπατριώτες η καταστροφή και οι συνθήκες έκτακτης κατάστασης μετά από καταστροφές. Εκεί, στο όνομα του επείγοντος και με απευθείας αναθέσεις το πάρτι γίνεται ασύδοτο.

Ο θάνατός μας τα κέρδη τους.

Η κυβέρνηση, που μοναδικό σχέδιο είχε τρεχάτε να σωθείτε, πανηγυρίζει ότι δεν έχει νεκρούς, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά κανείς δεν λέει ότι πρέπει να είχαμε νεκρούς, όμως εδώ μας άφησαν στο έλεος να καούμε και να πεθαίνουμε κάθε μέρα.

Συγχωριανοί, μετά την καταστροφή ήρθαν για ακόμη μία φορά να μας χτυπήσουν στην πλάτη, τοπικοί και κυβερνητικοί παράγοντες.

Δήθεν ότι νοιάζονται.

Όμως μάθαμε και πάθαμε. Η κοροϊδία έχει και τα όρια της.

Πριν ακόμα σβήσουν τα κάρβουνα ο Υπουργός περιβάλλοντος που ήρθε σαν τον κλέφτη, μας έκανε τον σπόνσορα της ΤΕΡΝΑ.

Είπε πως υπάρχουν πολλά λεφτά.

Ναι συγχωριανοί υπάρχουν όντως πολλά λεφτά, όμως δεν προορίζονται για εμάς.

Αν ήταν για εμάς θα είχαν δοθεί καιρό πριν.

Είναι οι ίδιοι που δεν έκαναν τίποτα για να καθαριστεί το δάσος από την ζημιά του χειμώνα παρά τις εκκλήσεις μας. Είναι οι ίδιοι μαζί με τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν που έκαναν τα δασαρχεία πουκάμισα αδιανά, χωρίς το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, που τα πυροσβεστικά είναι σαράβαλα και το προσωπικό ελάχιστο. Ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

Τρέχουν όλοι να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Συσκέψεις επί συσκέψεων, με κύριο σκοπό όχι την άμεση έναρξη της αποκατάστασης της καταστροφής, αλλά πως θα διασπάσουν τον ενιαίο αγώνα μας.

Σε προχθεσινή σύσκεψη περιφέρειας και δήμων ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε πως οι δασεργάτες τσακώνονται μεταξύ τους και αν δεν τα βρουν τις επόμενες μέρες θα δοθούν τα έργα σε εργολάβους.

Καταρχήν είμαστε όλοι οι δασεργάτες ενωμένοι, αλλά τι θέλει ο κ. αντιπεριφεριάρχης να πάμε μεροκάματο στην ΤΕΡΝΑ; Είναι ή δεν είναι υποχρεωμένος ο περιφερειάρχης και οι δήμοι να καθαρίσουν τους δημόσιους δρόμους ώστε είναι ασφαλείς; Πως θα το κάνει;

Να απαιτήσει εδώ και τώρα κονδύλια από την κεντρική εξουσία. Να κόψουν τον λαιμό τους και να βρουν λεφτά και να γίνουν άμεσα τα έργα.

Τι δουλειά έχει η ΤΕΡΝΑ στο σπίτι μας; Να μας πετάξει ένα ξεροκόμματο για να μας κλείσει τα μάτια και το στόμα και να αλώσουν τα βουνά μας; Θα τα πούμε καλά και με τον περιφερειάρχη και με κάθε σπόνσορα αυτών που στραγγαλίζουν την ζωή μας. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους.

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλο τον λαό που από το υστέρημά του και με την φυσική του παρουσία εκφράζει την αλληλεγγύη του. Είναι συγκλονιστική η συνεισφορά τους και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.

Συγχωριανοί ο αγώνας τώρα αρχίζει, αγώνας που έχει ως στόχο να μείνουμε στον τόπο μας.

Τα βουνά μας, τα χωριά μας δεν θα επιτρέψουμε να τα αλώσουν. Έχουν σκοπό την πλήρη παράδοση των δασών στους ομίλους, με την λεγόμενη αναδοχή. Όπου οι ιδιώτες θα έχουν την ευθύνη αναδάσωσης και την εκμετάλλευση των ορεινών όγκων. Θα πηγαίνουμε στα βουνά που μεγαλώσαμε και θα πληρώνουμε εισιτήριο, όπως προωθεί η κυβέρνηση στον Όλυμπο.

Επειδή κάθε φορά που ο λαός παλεύει, λένε ότι τάχα τα αιτήματά του δεν είναι ρεαλιστικά. Εμείς τους λέμε ότι τα αιτήματά μας είναι τα μόνα ρεαλιστικά για να ζήσουμε αξιοπρεπώς στον τόπο μας.

Είναι ρεαλιστικά γιατί με αυτά μόνο μπορούμε να ζήσουμε στον τόπο μας. Μας έκαψαν και θέλουμε πίσω τις ζωές μας τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Αυτά τα αιτήματα είναι ενιαία και αδιαίρετα. Δηλώνουμε μπροστά σε όλο των Ευβοιώτικο λαό ότι δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα, αν δοθεί λύση και στο τελευταίο αίτημα, έστω και αν αφορά ένα και μόνο πυρόπληκτο.

Ο αγώνας για να μείνουμε στον τόπο μας, θα κλιμακωθεί!».

Όλοι μαζί, ρετσινάδες, αγρότες, επιτροπές πυροπλήκτων, επαγγελματίες, εργάτες, συντονίζουμε τον αγώνα, θα προχωρήσουμε από κοινού σαν ένας άνθρωπος, σε παρεμβάσεις στα υπουργεία τους και θα προχωρήσουμε σε μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα».

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ