Ενεργειακή φτώχεια και αύξηση τιμολογίων θα φέρει η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, του Στέφανου Πράσσου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 19:51 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ενεργειακή φτώχεια και αύξηση τιμολογίων θα φέρει η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, του Στέφανου Πράσσου

 

 

 

Έκλεισε οριστικά η συμφωνία του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τους θεσμούς για την πώληση του 40% των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο λιγνίτη. Επίσης στην ίδια συμφωνία προβλέπεται η πώληση, μέχρι τέλους του 2018 του 17% των μετοχών της ΔΕΗ που βρίσκονταν στο ΤΑΙΠΕΔ και μάλιστα  για αυτή την πώληση έχουν εγγραφεί στο νέο προϋπολογισμό έσοδα 100 δις ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι το 49% των μετοχών της ΔΕΗ πουλήθηκε το 1999 με την ένθερμη και «έμπρακτη» μάλιστα υποστήριξη της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

 

Η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδωνΕνεργειακή φτώχεια και αύξηση τιμολογίων θα φέρει η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, του Στέφανου Πράσσου  (market test) θα ξεκινήσει εντός των ημερών και την ευθύνη θα την έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGcomp) αλλά τους όρους πώλησης και το τίμημα θα τα θέσουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι αγοραστές! Παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΚΑ Γ. Σταθάκη, ότι θα διασφαλιστούν από τους αγοραστές όλες οι θέσεις εργασίας και θα παραμείνουν οι ίδιοι μισθοί και εργασιακές σχέσεις, οι «μνηστήρες» διαμηνύουν ήδη, ότι ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο.

 

Ερωτηματικά υπάρχουν και για το ποιοι εν τέλει θα είναι οι μνηστήρες. Σίγουροι φαίνονται οι Κινέζοι και πιθανά οι γιαπωνέζοι με την Hitachi και η Τσεχική CEZ. Το δυτικοευρωπαϊκό κεφάλαιο δεν φαίνεται να πολυνοιάζεται για τον λιγνίτη αλλά περιμένει το «μεγάλο κόλπο» με τα υδροηλεκτρικά και προς το παρών αρκείται στις σίγουρες και αδρά επιδοτούμενες δουλειές με τα αιολικά. Άλλωστε η EDF (Γαλλική ΔΕΗ) που συνόδευε τον Μακρόν κατά την «έρευνα αγοράς» που έκανε τον Σεπτέμβρη στη χώρα μας δήλωσε πως «ο λιγνίτης δεν καταπίνεται χωρίς νεράκι»  δείχνοντάς μας και τις «οικολογικές της ευαισθησίες» αφού επενδύει στη χώρα μας στις ΑΠΕ και ας έχει 80 πυρηνικές μονάδες σε Γαλλία και Βέλγιο. Όμως δυσαρέσκεια και ανησυχία εκφράζουν και οι ηγέτες της ΕΕ για την είσοδο του κινέζικου κεφαλαίου στην ελληνική αγορά ενέργειας αφού κατέχουν ήδη το 24% των Δικτύων Μεταφοράς Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Αυτό το τόνισαν στον Τσίπρα και η Μέργκελ και ο Μακρόν κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας.

 

Το 40% της πώλησης αναφέρεται στην λιγνιτική ισχύ που θα υπάρχει το 2020 όπου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα έχουν κλείσει άλλα δυο μεγάλα εργοστάσια της ΔΕΗ, ο ΑΗΣ Καρδιάς, ισχύος 1200 MW, και ο ΑΗΣ Αμυνταίου, ισχύος 600 MW. Οι προς πώληση μονάδες είναι οι, 3 και 4 του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Μεγαλόπολης ισχύος 255 MW η καθεμία, που απασχολούν συνολικά 1.100 εργαζομένους και της μονάδας 1 του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Μελίτης ισχύος 330 MW που απασχολεί 200 εργαζόμενους αλλά και τα δικαιώματα κατασκευής και εκμετάλλευσης της 2ης μονάδας της Μελίτης ισχύος 450 MW (υπάρχει έτοιμη η υποδομή και η άδεια κατασκευής). Πρόκειται για τις πιο σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Ειδικά η μονάδα της Μελίτης που βρίσκεται στο Νομό Φλώρινας στοίχησε πανάκριβα στη ΔΕΗ (600 εκατομμύρια ευρώ το 2002) και κατ’ επέκταση στον ελληνικό λαό, πληροί όμως τις σύγχρονες περιβαλλοντολογικές απαιτήσεις και έχει μεγάλο βαθμό απόδοσης (38%) πράγμα που σημαίνει λιγότερο καύσιμο για την ίδια παραγωγή ρεύματος με τις παλιές, λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, λιγότερες έως και μηδενικές εκπομπές αερίων ρύπων κλπ  

 

Ένα άλλο σοβαρό θέμα που προκύπτει είναι η τροφοδοσία με λιγνίτη των προς ιδιωτικοποίηση μονάδων. Στη Μεγαλόπολη ο αγοραστής θα πάρει και τα ορυχεία και θα εξασφαλίσει την τροφοδοσία του. Όμως σε ότι αφορά τον ΑΗΣ Μελίτης δεν υπάρχει ενεργό ορυχείο της ΔΕΗ στο νομό Φλώρινας γι αυτό και η μονάδα εξ αρχής υπολειτουργούσε λόγω έλλειψης καυσίμου. Πόσο μάλλον αν θα γίνει ακόμα μια μονάδα μεγαλύτερης ισχύος κατά 120 MW. Τα ιδιωτικά ορυχεία που είχαν οι παλιοί ιδιοκτήτες Ρόζας και Βαρβούτης αντιμετώπιζαν διαρκώς προβλήματα και κατέστρεψαν μάλιστα τη γη, λόγω άναρχης εκμετάλλευσης. Οι νέοι ιδιοκτήτες, όπως και ο Μπόμπολας που πέρασε από το Ορυχείο Αχλάδας εκβιάζουν διαρκώς τη ΔΕΗ για όλο και μεγαλύτερες τιμές έτσι που κάνουν την παραγωγή ρεύματος ασύμφορη. Σημειωτέον, ότι να μην προχωρήσει μόνη της η ΔΕΗ σε εξόρυξη λιγνίτη, παρότι διαθέτει κάποια ορυχεία, ζητούσαν εκτός των άλλων και τα εργοδοτικά συνδικάτα της ΔΕΗ για να είναι εντάξει με την ΕΕ που απαιτούσε απελευθέρωση και στο λιγνίτη...

 

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τηρώντας πιστά όλα τα μνημόνια που υπεγράφησαν από όλες τις κυβερνήσεις ξεπουλάει ακάθεκτη και χωρίς καθυστερήσεις όλη τη δημόσια περιουσία, την περιουσία του ελληνικού λαού.  Ό,τι δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου το κάνουν οι «βοηθητικοί», ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ο τσαρλατάνος Τσίπρας που το 2014 θεωρούσε «εθνικό έγκλημα την πώληση μονάδων της ΔΕΗ».  

 

Εκτός αυτού, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να δείξουν ότι είναι πουλημένοι μεν, με κοινωνικές ευαισθησίες δε, φτάνουν στην έσχατη σουργελοποίηση.

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Φλώρινας Κώστας Σέλτσας δήλωσε: «είναι ξεπούλημα, αλλά θα κάνω ό,τι πει το κίνημα». Και παραβρέθηκε, ανερυθρίαστα μάλιστα, στην συγκέντρωση των εργαζομένων και των κατοίκων που έγινε στη Φλώρινα ενάντια στην πώληση των μονάδων…

 

Ο «πολύς» Νίκος Φίλης: «Φοβάμαι ότι με την πώληση θα ακριβύνει το ρεύμα αλλά θα ψηφίσω».

 

Και ο «πράσινος» υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης δηλώνει ότι: «καλύτερα που φεύγουν οι λιγνιτικές μονάδες αφού δεν τις χρειαζόμαστε έτσι κι αλλιώς γιατί θα έχουμε μονάδες βάσης με βιομάζα και από βιοενέργεια». Μάλλον εννοεί το «βραχιολάκι» της γνωστής διαφήμισης ο άσχετος υφυπουργός της «βαθιάς οικολογίας».

 

Η Νέα Δημοκρατία τηρεί «σιγήν ασύρματου» για το ζήτημα αλλά ο Κωστής Χατζηδάκης τη θεωρεί «δήθεν ιδιωτικοποίηση» προτάσσοντας προφανώς τη δική τους ιδιωτικοποίηση μέσω μικρής ΔΕΗ που εκτός από τα λιγνιτικά συμπεριλάμβανε και μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ και υδροηλεκτρικούς σταθμούς μαζί με τα γ\φράγματα και τους ταμιευτήρες.

 

Στο αγωνιστικό μέτωπο τώρα φαίνεται ότι ο νομός Αρκαδίας πήρε στα ζεστά την οργάνωση του αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα σε αντίθεση με το Νομό Φλώρινας και τη Δυτική Μακεδονία γενικότερα. Με ένα καλά οργανωμένο κατέβασμα στην Αθήνα, ένα «ντου» στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ όπου κρύφτηκαν για να συνεδριάσουν οι βουλευτές με τον Κατρούγκαλο και μια διαδήλωση με συμμετοχή 2.000 ανθρώπων ο Ν. Αρκαδίας δείχνει ότι δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα ΕΕ και κυβέρνηση.

 

Μια καλούτσικη συγκέντρωση 500 ανθρώπων στην οποία κάλεσμα απεύθυνε και η νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τη συμμετοχή των κυβερνητικών βουλευτών ο νομός Φλώρινας εξέφρασε τη διάθεσή του να παλέψει ενάντια στην πώληση του ΑΗΣ Μελίτης και τον περεταίρω μαρασμό της ακριτικής περιοχής. Ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας είναι γνωστό ότι «θα παραιτηθούν» αν πουληθούν οι μονάδες κλπ. 

 

Δεν είναι ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας είναι λιγότερο μαχητικοί από τους Αρκάδες αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έφαγαν αρκετές φορές άδειασμα από τους συνδικαλιστικούς και αυτοδιοικητικούς τους φορείς με κορυφαίο αυτό του 2014 όπου βγήκαν κατά χιλιάδες και στις συγκεντρώσεις και στις πύλες των ΑΗΣ και των Ορυχείων αλλά η ηγεσία δεν άντεξε και αποδέχτηκε τα φύλλα πορείας απέναντι σε εργαζόμενους και πολίτες που είχαν τα διάθεση να τα κάψουν. Και μαζί έκαιγαν και την τότε κυβέρνηση και την πολιτική της.

 

Όμως σε ό,τι αφορά το γενικότερο αγωνιστικό πλαίσιο φαίνεται πώς το να μην πουληθούν οι μονάδες δεν είναι αρκετό αφού και η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα χρεωκοπίας και οι εργατολαϊκοί καταναλωτές ενέργειας δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα το οποίο υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια και προστέθηκε άλλος ένας λογαριασμός με τις λεγόμενες «ρυθμιζόμενες χρεώσεις». Κερδισμένοι από τη λεγόμενη απελευθέρωση ενέργειας βγήκαν μόνο οι ξένοι και οι ντόπιοι βιομήχανοι, αφού καρπώθηκαν 50 δισ. ευρώ χωρίς να προσφέρουν σχεδόν τίποτα στην παραγωγή ενέργειας.

 

Χρειάζεται λοιπόν ένα πλαίσιο που να βάζει συνολικά το θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να έχουν όλοι πρόσβαση ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας και ένα μέτωπο εργαζομένων και πολιτών για να απαιτήσουν αγωνιστικά την υλοποίησή του.

 

Να φύγουν όλοι οι ιδιώτες από την ενέργεια. Εθνικοποίηση-κρατικοποίηση, χωρίς αποζημιώσεις, του συνόλου των δραστηριοτήτων τους. Δημόσια 100% και καθετοποιημένη εταιρεία ηλεκτρισμού κάτω από αυστηρό κοινωνικό και εργατικό έλεγχο με στόχο την πλήρη κοινωνικοποίηση της ενέργειας και των άλλων στρατηγικών τομέων της οικονομίας στο πλαίσιο της εργατικής -λαϊκής εξουσίας. Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό!

 

Βεβαίως στον αγώνα αυτό μπαίνουν και οι ταξικές δυνάμεις της ΔΕΗ και της περιοχής μας, όπως το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια που βγήκε πρόσφατα από μια εκλογική διαδικασία. Εν΄ όψει της απεργίας στις 14 Δεκεμβρίου καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν τονίζοντας:

 

«ΓΕΝΟΠ και πρωτοβάθμια συνδικάτα που ηγεμονευόμουν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνουν συνειδητά την ίδια αδιέξοδη και από χέρι χαμένη πρακτική των διαδηλώσεων σε κάθε πόλη που είναι προς πώληση οι μονάδες μετατρέποντας το ξεπούλημα της ΔΕΗ  σε τοπικιστικό πρόβλημα, σε συμμαχία  με δημάρχους, περιφερειάρχες, εκκλησία, ακόμα και με τους ίδιους κυβερνητικούς βουλευτές, αφήνουν μακριά  τους ίδιους εργαζόμενους της επιχείρησης και όλων των άλλων κλάδων  χωρίς να κάνουν συμμαχίες με τα άλλα μικρομεσαία στρώματα, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους αγρότες που θα πληγούν ακόμα περισσότερο από τις εξελίξεις. Δεν βάζουν  ένα συνολικό πλαίσιο το θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να έχουν όλοι πρόσβαση..

 

Οι εργαζόμενοι και όλες οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις του κινήματος  να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μαχητικό ταξικό μέτωπο για την υπεράσπιση των εργατικών μας συμφερόντων.

 

Ταξική ανασυγκρότηση τώρα για να  κερδίσουμε τη ζωή μας…

 

 

 

*Πρώην πρόεδρος του ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη»

 

Μέρος του άρθρου δημοσιεύθηκε στην εφημερία Πριν.

 

 

 

 

 

Αναγνώστηκε 2104 φορές
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΑΣΣΟΣ

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.