24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όχι άλλους νεκρούς εργάτες – εργάτριες στους δήμους, ανακοίνωση του Δικτύου εργαζομένων στους ΟΤΑ

 

 

 

Δύο ακόμα νεκροί και ένας βαριά τραυματίας, προστέθηκαν στη μαύρη λίστα των εργατικών εγκλημάτων στους δήμους. Αυτή τη φορά στο  χωριό Ποταμιά της Τήνου τη  Δευτέρα 30 Απριλίου.

 Από τους τρεις  συναδέλφους που ξεκίνησαν στη βάρδια, οι δύο είναι νεκροί. Πατέρας δύο παιδιών είναι ο ένας από τους δύο εργαζόμενους του δήμου στην Τήνο που βρήκαν τραγικό θάνατο και ένας ακόμα 24 χρονών τραυματίστηκε σοβαρά. Όταν το απορριμματοφόρο στο οποίο επέβαιναν οι τρεις εργαζόμενοι  έπεσε σε γκρεμό βάθους 100-120 μέτρων.  Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι ο ένας από τους δύο νεκρούς εργαζομένους, ήταν συμβασιούχος  και ήταν απλήρωτος από τον Ιούνιο του 2017.

 

 Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των δύο νεκρών εργατών και τις ευχές μας για πλήρη και γρήγορη ανάρρωση στον συνάδελφο που τραυματίστηκε. Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών που σκοτώθηκαν οι δύο εργάτες  και τραυματίστηκε σοβαρά ένας ακόμη.

 

Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες  για τις συνθήκες που οδήγησαν στο θλιβερό αυτό ατύχημα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι  εκτός από τα δεκάδες εργατικά εγκλήματα στα χρόνια των μνημονίων, έχουμε σχεδόν καθημερινά στους δήμους, μικρούς και μεγάλους τραυματισμούς εργαζομένων κυρίως στην υπηρεσία καθαριότητας. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού που οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας,  όταν ελάχιστοι εργαζόμενοι, συχνά χωρίς καμία εμπειρία παλεύουν με πίεση, με κάθε τρόπο να καλύψουν τα κενά, για να είναι καθαρές οι πόλεις και τα χωριά, να μαζευτούν τα απορρίμματα. Όταν οι εργαζόμενοι ανεκπαίδευτοι καλούνται να εργαστούν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους  περισσότερους δήμους, Δεν εφαρμόζεται  η νομοθεσία για την ασφαλή κίνηση των οχημάτων, δεν υπάρχουν ούτε δελτία κίνησης καταλληλότητας των οχημάτων και των μηχανημάτων. Τα αυτοκίνητα παρουσιάζουν τεχνικές  ελλείψεις, γίνεται ελλιπής συντήρηση, φθαρμένα ελαστικά κ.λπ. Για τις τραγικές αυτές καταστάσεις η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση και τους δημάρχους. 

 

Οι δήμοι λειτουργούν κράτος εν κράτη, ασύδοτοι αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν τους ελέγχουν, κάνουν στραβά  μάτια, δεν τηρούνται οι κανόνες ακόμα και αυτοί που προβλέπονται. Οι τεχνικοί ασφαλείας ακόμη και εκεί που υπάρχουν με σύμβαση, πολλές φορές δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους  γιατί θέλουν να τα έχουν καλά με τους δήμαρχους, για ευνόητους λόγους.

 

 Κυβέρνηση και δήμαρχοι βλέπουν τα πάντα ως οικονομικό κόστος, δεν τους νοιάζουν οι ζωές των εργατών. Δεν διαθέτουν τα αναγκαία χρήματα για  την ανανέωση μηχανημάτων και υποδομών, για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, τις ιατρικές εξετάσεις, την εκπαίδευσή τους. Γι αυτούς είμαστε αναλώσιμοι.

 

 

 

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποδεχθούμε ως κανονικότητα κάθε λίγο ένας εργάτης, μια εργάτρια  να πεθαίνει ή να  τσακίζεται. Τώρα να οργανώσουμε την πάλη μας και να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωή μας.

 

Ό μόνος τρόπος να σταματήσουμε να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές, είναι να ανατρέψουμε με τον αγώνα μας τις βάρβαρες πολιτικές που γεννούν τα εργοδοτικά εγκλήματα.

 

 

 

Απαιτούμε από τη κυβέρνηση και τους δημάρχους μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους ΤΩΡΑ. Καμία απόλυση. Όχι στις φτηνές και με ημερομηνία λήξης ελαστικές σχέσεις εργασίας διαφόρων συμβάσεων και προγραμμάτων, π.χ. κοινωφελή εργασία. Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους. Να αγοραστούν  νέα μηχανήματα, να δημιουργηθούν νέες υποδομές, να παρθούν μέτρα για καλύτερες  συνθήκες εργασίας.  Όχι στο καθεστώς της εργολαβίας που υπάρχει σε πολλούς δήμους και φέρνει εντατικοποίηση και ατυχήματα.

 

1 Μάη 2018

 

 

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ