24.3 C
Athens
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ!

Έγκλημα το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ!

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

 

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

το έγκλημα που διαπράττεται στη ΛΑΡΚΟ μας αφορά όλους. Η τροπολογία που ψήφισε τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επικαλούμενη την εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ, φέρνει μόνο περαιτέρω φτώχεια στους εργαζόμενους και οικονομικά μαρασμό σε μια πολύπαθη περιοχή. Ταυτόχρονα χαρίζει ένα φιλέτο στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ είναι προκλητική και σκανδαλώδης γιατί την ίδια περίοδο που βιάζεται να θέσει σε καθεστώς εκκαθάρισης την ΛΑΡΚΟ χαρίζει εκατομμύρια σε ξενοδόχους και στην αεροπορική εταιρεία Aegean! Αν η κυβέρνηση πιστεύει στον «ελεύθερο ανταγωνισμό» και απορρίπτει τις κρατικές παρεμβάσεις και επιδοτήσεις γιατί δεν εφαρμόζει τις «αρχές» της και στην αεροπορική εταιρεία του κ. Βασιλάκη, παρά μόνο στην ΛΑΡΚΟ την οποία επιμένει να διασύρει και να στιγματίζει;

Η ΛΑΡΚΟ είναι μια βιομηχανία που πρέπει να επιβιώσει ώστε να διατηρηθούν οι χιλιάδες θέσεις εργασίας και να στηριχθεί το εισόδημα της ευρύτερης περιοχής. Να μη γίνει καμία μείωση στους μισθούς των εργαζομένων, που παρά τα όσα γράφουν τα φερέφωνα της κυβέρνησης στην εφημερίδα Καθημερινή (βλ. το κατάπτυστο άρθρο της Χρύσας Λιάγγου στις 19/5/2020), το 90% εξ αυτών είναι κάτω των 1.100 ευρώ. Όσοι δε παίρνουν τους παχυλούς μισθούς των 4.000 ευρώ είναι τα αργυρώνητα στελέχη που διορίζουν οι κυβερνήσεις και το μόνο που καταφέρνουν με την ασχετοσύνη τους είναι να επιδεινώνουν τη θέση και να χρησιμοποιούν την ΛΑΡΚΟ για να διορίζουν τους συγγενείς και την εκλογική τους πελατεία. Αυτό έκαναν το ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επί δεκαετίες.

Η ΛΑΡΚΟ πρέπει να παραμείνει εν ζωή, υπό κρατική ιδιοκτησία και δημόσιο έλεγχο επειδή η αξία της είναι ανυπολόγιστη: κοιτάσματα σιδερονικελίου αξίας πολλών δισ. ευρώ,  εκτάσεις γης άνω του ενός εκ. στρεμμάτων, τρία μεταλλεία σε Εύβοια, Βοιωτία και Καστοριά, ένα λιγνιτωρυχείο στην Κοζάνη, δύο ιδιόκτητα λιμάνια και δύο οικισμοί!

Η ΛΑΡΚΟ πρέπει να παραμείνει εν ζωή υπό κρατική ιδιοκτησία και δημόσιο έλεγχο επειδή εξορύσσει, επεξεργάζεται και εξάγει δύο πολύτιμα υλικά, νικέλιο και κοβάλτιο, που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως στρατηγική πρώτη ύλη. Η χρησιμοποίησή τους σε μπαταρίες και το γεγονός ότι είναι αν όχι η μοναδική μια από τις ελάχιστες επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ασκεί αυτή την δραστηριότητα και μάλιστα επί δεκαετίες με μοναδική τεχνογνωσία και εξειδίκευση του προσωπικού της, κάνει την ΛΑΡΚΟ μια μονάδα περιζήτητη που κάθε κυβέρνηση θα έδινε δισ. για να την αποκτήσει.

Αυτή η ανυπολόγιστη αξία πιθανότατα ωθεί την κυβέρνηση να χαρίσει την ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτες που αφού πέρασαν από την διοίκησή τους εποφθαλμιούν την περιουσία της και στέκονται στη σειρά να την αποκτήσουν.

Καταστρεπτικό ρόλο στη διαδικασία απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ έχει, πέρα από όλα τα κόμματα εξουσίας, και η Ευρωπαϊκή Ένωση που απειλεί την εταιρεία με πρόστιμο ύψους 136 εκ. ευρώ, το οποίο ως δια μαγείας θα παραγραφεί αν η ΛΑΡΚΟ ξεπουληθεί σε ιδιώτη!

Υπερασπιζόμαστε τη ΛΑΡΚΟ γιατί υπερασπιζόμαστε το δημόσιο πλούτο, τη διαχείριση του με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας κι όχι τα κέρδη του κεφαλαίου, με διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος που με τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες είναι σήμερα δυνατή. Υπερασπιζόμαστε τη ΛΑΡΚΟ, για να πεταχτούν έξω τα ρουσφέτια κι τα κρατικοδίαιτα παχυλόμισθα goldenboys, με έλεγχο από τους εργαζομένους, το λόγο σ΄ αυτούς και τις συλλογικές τους διαδικασίες.   

Το χτύπημα στη ΛΑΡΚΟ εντάσσεται στη συνολική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της αποσάρθρωσης των εργατικών δικαιωμάτων, σε βάρος της σταθερής εργασίας. Δεν τους έφταναν όσα ισοπέδωσαν δέκα χρόνια μνημόνια, τώρα χρησιμοποιούν την πανδημία για να διευρύνουν κι άλλο την ελαστική κι εκ περιτροπής εργασία, για να μειώσουν μισθούς. Κυβέρνηση και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι χτυπούν ενιαία.

Ενιαία απαντάμε κι εμείς! Ενωτικά και μαχητικά, με τα σωματεία μας μπροστά. Με εργατικό μέτωπο πλατύ, αγωνιστικό, δημοκρατικό. 

Καμία μείωση μισθού-Απαγόρευση των απολύσεων. Σταθερή εργασία. 6ωρο-5μερο για να βρούμε όλοι δουλειά. Αυξήσεις στους μισθούς, να χάσουν από τα κέρδη τους. Μόνιμες προσλήψεις. Ελευθερία και δημοκρατία στους χώρους δουλειάς. Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο πλούτο και τα κοινωνικά αγαθά από τις ιδιωτικοποιήσεις.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ, ΣΑΒΒΑΤΟ 13/6

10:00πμ προσυγκέντρωση στην Ομόνοια, πορεία και συγκέντρωση 11:00πμ στο Σύνταγμα

https://protpatek.wordpress.com/

taxikikinisi@gmail.com

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ