14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαζική συμμετοχή στην απεργία την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, του Κώστα Τσιφή

 

Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή!

 

Τα πρόσφατα δεδομένα, επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας. Φτάσαμε εδώ διότι δεν εκμεταλλεύτηκε τον όποιο χρόνο κερδήθηκε την άνοιξη-καλοκαίρι  για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, που αφορά τόσο τις ΜΕΘ και τις συνολικές κλίνες όσο και την πρωτοβάθμια υγεία. Δεν έλαβε  μέτρα, για την αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, την εκπαίδευση, τα γηροκομεία και άλλους χώρους φιλοξενίας ευπαθών κατηγοριών πληθυσμού. Αντ’ αυτών  αξιοποιεί την έξαρση της πανδημίας πραγματοποιώντας μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα εργατικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες καλλιεργώντας το  φόβο στον Ελληνικό Λαό με τη συνδρομή  των φιλικών προς αυτή και προσφάτως ταϊσμένων από την λίστα Πέτσα, Μ.Μ.Ε.

Η σημερινή κατάσταση με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων covid 19  και με τα νοσοκομεία επί της ουσίας να έχουν φτάσει στα όρια της λειτουργίας τους, όχι μόνο διαψεύδει πανηγυρικά ένα «ελληνικό success story» διαχείρισης της πανδημίας το οποίο έσπευσε να καλλιεργήσει και να καρπωθεί επικοινωνιακά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά δείχνει συνολικά τα όρια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας που ακολούθησε η κυβέρνηση. 

Το δεύτερο κύμα του ιού θα μπορούσε να καθυστερήσει και να αμβλυνθεί εάν είχε αξιοποιηθεί για αυτό η περίοδος του πρώτου lock down και εάν το αναγκαίο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας μετά το πρώτο κύμα συνοδευόταν από γενναία, έκτακτα μέτρα υπέρ της δημόσιας υγείας, της παιδείας και των μεταφορών, μαζί με τα αναγκαία μέτρα της ατομικής υγιεινής, τα μαζικά τεστ κορονοϊού και την ιχνηλάτηση κρουσμάτων.

Η συλλογική ενοχοποίηση της κοινωνίας πως δεν τηρεί τα μέτρα, ο επικριτικός τόνος προς την νεολαία που συχνάζει στις πλατείες τα βράδια, η καθημερινή προβολή μεμονωμένων περιστατικών από  ανεύθυνους πολίτες που δεν τηρούν τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, όλα αυτά υπό την σκέπη του ιδεολογήματος περί ατομικής ευθύνης, έστρωσαν το χαλί για την καλλιέργεια του κλίματος ώστε η δεύτερη απαγόρευση της κυκλοφορίας να παρουσιαστεί σαν φυσικό επακόλουθο. Ένα δεύτερο lock down, ισοπεδωτικό για την κοινωνία και την οικονομία το οποίο επιβλήθηκε για να καλύψει την αποτυχία της κυβέρνησης.

Το δεύτερο lock down και ο περιορισμός κατ’ οίκον με καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21.00 και μετά, η διατάραξη της προσωπικής ζωής του μεγαλύτερου ποσοστού των κατοίκων και η αναγκαστική διαβίωση σε πρωτόγνωρες συνθήκες, φαίνεται ότι θα έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του πληθυσμού της χώρας και ιδιαίτερα του κομματιού εκείνου με το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο. Βέβαια καμιά κυβερνητική ενημέρωση δεν συμπεριλαμβάνει την αύξηση των ψυχικά νοσούντων καθώς και την επιδείνωση της υγείας των ασθενών των οποίων αναστέλλεται η θεραπεία τους λόγω της υπερφόρτωσης του ΕΣΥ με επιβαρυντικά αποτελέσματα για την πορεία της υγείας τους.

 

Κυβέρνηση επιταγμένη και υποταγμένη στους κλινικάρχες!          

Τούτες τις μέρες με αγανάκτηση παρακολουθούμε την άρνηση κλινικαρχών και  επιχειρηματιών υγείας να διαθέσουν τις κλίνες τους για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊο και να  συμβάλουν στη αποσυμφόρηση του Ε.Σ.Υ. Η κυβέρνηση, πιστή στην νεοφιλελεύθερη πολιτική της, παζάρεψε μαζί τους την αγορά υπηρεσιών υγείας από το κράτος με σίγουρα και μεγάλα κέρδη για τους κλινικάρχες αδιαφορώντας για την χρεοκοπία του  Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ο οποίος καλείται να καταβάλει τα υπέρογκα νοσήλια. Τα παζάρια της κυβέρνησης με τους κλινικάρχες, αντί για επίταξη χωρίς αποζημίωση, βάζουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία του λαού.  Αλλάζοντας το περιεχόμενο των  λέξεων η κυβέρνηση  βαφτίζει “επίταξη” την ενοικίαση κλινών και την αγορά υπηρεσιών από τους μεγαλοκλινικάρχες. Δεν έφτανε ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τα δημόσια νοσοκομεία σε νοσοκομεία ( covid) , τώρα τα μετατρέπει σε υπηρέτες των ιδιωτικών κλινικών! Σήμερα  δίνει εντολή αναγκαστικής μετακίνησης ειδικευόμενων γιατρών και λοιπού προσωπικού του ΕΣΥ στις ιδιωτικές κλινικές που «επιτάχτηκαν». Ο δημόσιος τομέας με λίγα λόγια  επιτάσσεται από τον ιδιωτικό!  Το Δημόσιο ενώ θα πληρώνει ημερήσια αποζημίωση στις δήθεν επιταγμένες ιδιωτικές κλινικές, ταυτόχρονα  θα τους καλύπτει και τις ανάγκες τους σε προσωπικό .Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζεται χωρίς ίχνος ντροπής. Έγινε φανερό πλέον το πως   αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την χώρα ως “ενιαία υγειονομική περιφέρεια”. Η ιδιωτική πρωτοβουλία στο μεγαλείο της.

 

 

Αποδυναμώνουν το Ε.Σ.Υ. μειώνοντας τις δαπάνες υγείας το 2021

Όμως αξίζει να δούμε πως σχεδιάζει η κυβέρνηση την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας εν μέσω πανδημίας. Στον  προϋπολογισμό που κατέθεσε προβλέπει πως στο Υπουργείο Υγείας θα διαθέσει 4,257 δις ευρώ για το 2021 από 4,829 δις ευρώ που δόθηκαν το 2020. Για τον  Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προβλέπονται να μεταβιβαστούν το 2021, 300 εκατομμύρια ευρώ από 608 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν το 2020. Εξυπακούεται ότι μειωμένες είναι τόσο  οι φαρμακευτικές δαπάνες όσο και οι δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις.  Με μείωση των δαπανών του Υπουργείου Υγείας κατά 572  εκατομμύρια ευρώ και κατά 308 (50,6%) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. γίνεται φανερό πως η ιδιωτικοποίηση μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. προωθείται με γρήγορους ρυθμούς. Είναι επιτακτική ανάγκη να ορθώσουμε τοίχο αντίστασης στα σχέδιά τους και να διεκδικήσουμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ενίσχυση του συστήματος υγείας από την πρωτοβάθμια περίθαλψη έως τη δημιουργία και εξοπλισμό Μ.Ε.Θ. και το άνοιγμα των νοσοκομείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.

 

Ολομέτωπη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση την στιγμή που εγκαλεί τους πολίτες για  εθνική ομοψυχία που πρέπει να δείξουν απέναντι στον κοινό εχθρό της πανδημίας, προωθεί μια γκάμα κατάπτυστων νομοσχεδίων τα οποία καταστρατηγούν κάθε έννοια δημοκρατικού δικαιώματος όπως η επιβολή ηλεκτρονικών εκλογών στα σωματεία των εκπαιδευτικών, η εισήγηση για την αναβίωση “του σπουδαστικού της ασφάλειας” στα πανεπιστήμια, ο πτωχευτικός κώδικας. Μετά το χουντικής εμπνεύσεως νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, η κυβέρνηση επανέρχεται με το νομοσχέδιο Βρούτση το οποίο οξύνει την εργοδοτική αυθαιρεσία καταλύοντας το 8ώρο και την όποια συλλογική, συνδικαλιστική δράση και επί της ουσίας απαγορεύει στην πράξη την απεργία. Μόνο τυχαία δεν είναι η προσπάθεια απαγόρευσης της πορείας του Πολυτεχνείου την οποία τίμησε και φέτος ο κόσμος του αγώνα, αψηφώντας την τρομοκρατία και τις απειλές προστίμων σε ολόκληρη την χώρα.  Φάνηκε πλέον ξεκάθαρα τοις πάση ότι ο λόγος της αντιδημοκρατικής καταστολής των ελευθεριών που θυμίζει εποχές χούντας, με την καταπάτηση του άρθρου 11 του Συντάγματος, δεν έχει σε καμιά περίπτωση ως σκοπό την δήθεν υγειονομική προφύλαξη του λαού. Στόχος τους είναι η προσπάθεια τρομοκράτησης του κινήματος εν όψει και των νέων αντιλαϊκών μέτρων που θέλουν να ψηφίσουν. Γνωρίζουν ότι αυτά τα μέτρα δεν έχουν τη λαϊκή επιδοκιμασία, φοβούνται τις εργατικές, λαϊκές και νεανικές αντιδράσεις, γι’ αυτό καταφεύγουν στην αστυνομοκρατία, την τρομοκρατία, τις απειλές, χαρακτηρίζοντας το λαϊκό αγώνα ως «το άλλο άκρο του φασισμού».

Οι εποχές που ζούμε είναι δυστυχώς βγαλμένες από τα χειρότερα Οργουελικά δυστοπικά σενάρια και ο αυταρχικός αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης συμβάλει ακόμα περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως όσο η εξουσία θα πολεμάει τα Πολυτεχνεία του  χθες, τόσο αυτά θα εμπνέουν τους συλλογικούς αγώνες του σήμερα για  την επιβίωση, για μια ζωή με αξιοπρέπεια, για μια ζωή όπως την ονειρευόμαστε και όπως μας αξίζει.

Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου συμμετέχουμε στις απεργιακές συγκεντρώσεις αποτρέποντας την κυβέρνηση να βάλει στον γύψο την υγεία, την εργασία και τα δικαιώματα μας.

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ