26.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 25.000 θέσεις υπερκμετάλευσης ανέργων, στο πρόγραμμα της δήθεν «κοινωφελούς εργασίας», του Χρήστου Παναγιωτόπουλου


Πηγή: Ρωγμή στην Ενημέρωση

 

Τα «Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας» αποτελούν ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην «αναπτυγμένη Δύση», ως μέτρα εξαγοράς της ποινής φυλάκισης για μικροπαραβάτες.

Από την Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου, ώρα 16.00 το απόγευμα και για ένα μήνα (έως και Παρασκευή 18/3/2022 και ώρα 11:00) θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για τις αιτήσεις για 25.000 θέσεις εργασίας «κοινωφελούς εργασίας».

Αυτά τα προγράμματα ωστόσο εφαρμόζονται παραβιάζοντας την εργατική νομοθεσία και είναι προγράμματα υπερεκμετάλευσης των ανέργων.

Ο ΟΑΕΔ καλεί τους ενδιαφερόμενους εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του, ηλικίας 18 ετών και άνω, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία τοποθετήσεων προσωπικού για την Προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων» να υποβάλουν με ηλεκτρονικό μόνο τρόπο αίτηση συμμετοχής από την Παρασκευή 18/2 /2022 και ώρα 16:00 έως και Παρασκευή 18/3/2022 και ώρα 11:00.

Με το νέο πρόγραμμα υπερεκμετάλευσης -«κοινωφελούς εργασίας»- θα προσληφθούν στους παραπάνω φορείς 11.801 άνεργοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ) 20 ειδικότητες, 6.575 άνεργοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) 53 ειδικότητες, 3.114 άνεργοι τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) 37 ειδικότητες και 3.510 άνεργοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) 60 ειδικότητες.

Δικαίωμα συμμετοχής δεν έχουν αυτοί που συμμετείχαν στις υπ’ αρ. 9/2017, 16/2017, 4/2018, 8/2018, 10/2018, 3/2019 και 4/2020 προγράμματα του ΟΑΕΔ.

 

Οι καθαρές αμοιβές των «ωφελούμενων» ορίζονται ίσες με το 1/25 του καθαρού ποσού του εκάστοτε νόμιμου κατώτατου μηνιαίου μισθού ημερησίως. Α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα εξακόσια εξήντα τρία ευρώ (663,00 €). Β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα είκοσι εννέα ευρώ και εξήντα δύο λεπτά (29,62 €).Υπ. Απ. 107675/27.12.2021 (ΦΕΚ Β 6263/27.12.2021).

Διαβάστε την πρόσκληση- προκήρυξη του ΟΑΕΔ ΕΔΩ.

Η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους γίνεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr.

 

Επίσης μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση και στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Το νέο πρόγραμμα δήθεν «κοινωφελούς εργασίας», συνεχίζει να είναι ένα πρόγραμμα υπερεκμετάλευσης των ανέργων αφού όσοι εργαστούν θα παρέχουν εξαρτημένη εργασία, με πλήρες ωράριο, χωρίς όμως να αμείβονται με την συλλογική σύμβαση της ειδικότητας τους, να τους αναγνωρίζονται επιδόματα παιδιών κ.ο.κ. Θα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών των ΟΤΑ Ά και Β΄ βαθμού (δήμοι – περιφέρειες) και όποιων άλλων φορέων του δημοσίου. Τα «Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας» αποτελούν ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην «αναπτυγμένη δύση», ως μέτρα εξαγοράς της ποινής φυλάκισης για μικροπαραβάτες.

Και αυτό το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» για άλλη μια φορά εφαρμόζεται κατά παρέκκλιση της πάγιας εργατικής νομοθεσίας και οι απασχολούμενοι εργαζόμενοι, που σκόπιμα τους ονομάζουν «ωφελούμενους» θα αμείβονται με την κατώτερη σύμβαση του ανειδίκευτου εργάτη. Θα εργαστούν 25.000 ‘άτομα, σε διάφορες ειδικότητες, εργάτες, φύλακες, οδηγοί, τεχνίτες, χειριστές Η/Υ, απόφοιτοι Τ.Ε.Ι, ΑΕΙ, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών των ΟΤΑ και οργανισμών του δημοσίου.

 

Το ίδιο το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του, συνεπικουρούμενοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώσαν στις αρχές των μνημονίων ένα βαθιά αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο για το πρόγραμμα αυτό και το συνεχίζουν μέχρι και σήμερα. Είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και από πόρους του ΟΑΕΔ και έρχεται να ανατρέψει εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα.

Οι δήμοι και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί, που το εφαρμόζουν δεν έχουν καμία υποχρέωση για την αμοιβή των εργαζομένων αυτών, έχουν μηδέν μισθολογικό κόστος, αφού τα χρήματα τις μισθοδοσίας τα καταβάλει όλα ο ΟΑΕΔ και συμπεριφέρονται ως οι πιο στυγνοί εργοδότες, που υπερεκμεταλευονται την ανάγκη των ανέργων για εργασία και καταπατούν στοιχειώδη δικαιώματα και τους βασικός κανόνες του εργατικού δίκαιου. Οι δήμοι, οι περιφέρειες δεν προσλαμβάνουν προσωπικό, γιατί γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα τους στείλει δωρεάν χιλιάδες εργαζομένους για να λειτουργήσουν έστω και για 8 μήνες, τους λεγομένους «ωφελούμενους». Πριν το τέλος της υπερεκμετάλευσης, -του προγράμματος- θα τους στείλουν και για κάποια σεμινάρια δήθεν κατάρτισης έως 150 ωρες σε 11 στοχευμένες θεματικές ενότητες, για να δικαιολογούνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια και μετά θα τους πετάξουν στον καιάδα της ανεργίας και στις ουρές του ΟΑΕΔ, μήπως πάρουν το επίδομα ανεργίας.

Οι ηγεσίες των συνδικάτων πλην ελάχιστων εξαιρέσεων κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, αφήνοντας βορά στην υπερεκμετάλευση αυτούς τους εργαζομένους.

 

Στο παρελθόν έγιναν σημαντικοί αγώνες κυρίως από πρωτοβάθμια σωματεία και επιτροπές εργαζομένων στα προγράμματα αυτά, που επέφεραν ορισμένα δικαιώματα, ωστόσο παραμένει πρωτίστως το ζήτημα της ίσης αμοιβής για ίδια εργασία. Της εφαρμογής των μισθών και ημερομίσθιων των συλλογικών συμβάσεων- μισθολογίων των κλάδων και των ειδικοτήτων που εργάζονται. Και αυτό είναι κάτι που οι ίδιοι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα αυτό πρέπει να οργανωθούν, να παλέψουν και να κατακτήσουν.

 

Η εργασία με δικαιώματα και μισθό για να ζούμε με αξιοπρέπεια είναι το ζητούμενο της εποχής μας.

 

Για αυτό χρειάζεται ταξικός αγώνας, μαζικός, μαχητικός για να απαιτήσουμε λιγότερη εργασία, μείωση του χρόνου εργασίας και των ορίων ηλικίας για την σύνταξη, μόνιμη σταθερή εργασία για όλους. Κατάργηση των προγραμμάτων της υπερεκμετάλευσης, δήθεν «κοινωφελούς εργασίας».

 

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ