30.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο αγώνας στη skot ae: Οι εργαζόμενοι αντιμέτωποι με την εκ περιτροπής εργασία και την εργοδοτική αυθαιρεσία, της Αφροδίτης Παπαναστασίου

 

Ο αγώνας των εργαζομένων στην εταιρία SKOT AE εκφράζει σήμερα τις ανάγκες όλης της εργατικής τάξης. Γι’ αυτό και μπορεί να γίνει ένα θεμέλιο στο σύγχρονο οχυρό που χρειάζεται να χτιστεί απέναντι στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα βρίσκονται στο πλάι τους.

 

 

 

Την Παρασκευή 24/02 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων της εταιρίας SKOT AE, επιχείρησης που ανήκει στη χημική βιομηχανία, ενάντια στη μονομερή απόφαση της εργοδοσίας να επιβάλλει εκ περιτροπής τριήμερη εργασία το μήνα από το Δεκέμβρη του ’16.

 

Η κίνηση αυτή αποτελεί την τελευταία και πιο βάρβαρη σε μία σειρά αντεργατικών μέτρων που με σχέδιο προωθούνται από την εργοδοσία τα τελευταία χρόνια.

 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το σωματείο (20/02/17): από το 2012 στο όνομα της οικονομικής κρίσης η εταιρία καταπατά συστηματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συμβάσεων τους, εντατικοποιώντας τους ρυθμούς εργασίας, μη τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής και εφαρμόζοντας διάφορες τυχοδιωκτικές πρακτικές: είτε αδειάζοντας το εργοστάσιο από υλικά παραγωγής και υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους σε άδεια, ή εξαναγκάζοντας τους σε ρεπό τις καθημερινές και σαββατιάτικη εργασία, ενώ χρησιμοποιούσε παράλληλα ισάριθμο εργολαβικό προσωπικό ώστε να δουλεύει το εργοστάσιο έξι ημέρες την εβδομάδα σε τρεις βάρδιες!

 

Οι κινήσεις αυτές σαφώς δεν μένουν αναπάντητες από πλευράς εργαζομένων. Από τη στιγμή που συγκροτήθηκε, το σωματείο των εργαζομένων αποτελεί βραχνά στις προσπάθειες της εργοδοσίας να καταβαραθρώσει τα εργατικά δικαιώματα.

 

Το σωματείο επανειλημμένως αντιστάθηκε στις κινήσεις της εταιρίας και κατάφερε αρκετές φορές με την αγωνιστική κινητοποίησή του να επιβάλλει φρένο.

 

Ακύρωσε μια σειρά αναίτιων κι άδικων απολύσεων, αντέδρασε στις προσπάθειες της εργοδοσίας να σπρώξει του εργαζόμενους σε εκούσια χρήση των αδειών τους, κατήγγειλε έγκαιρα τις συνθήκες εργασίας και τις εργοδοτικές βλέψεις για μείωση μόνιμου προσωπικού και επιβολή εκ περιτροπής εργασίας.

 

Η εταιρία από πλευράς της παρουσιάζει την επιχείρηση σε δραματική οικονομική κατάσταση και το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας ως τη μόνο δυνατότητα επιβίωσης της.

 

Μετά τη συνάντηση της Παρασκευής, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου δήλωσαν ότι η επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας είναι καταχρηστική και ζήτησαν νέα διαβούλευση μεταξύ εργοδοσίας κι εργαζομένων. Το σωματείο, από την άλλη, ζητά να γίνει πλήρης οικονομικός έλεγχος με επαρκή στοιχεία και διαφάνεια για την κατάσταση της επιχείρησης.

 

 Οι εργαζόμενοι παραμένουν σε αγωνιστική επαγρύπνηση για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και των θέσεων εργασίας τους, κόντρα στα παιχνίδια που προσπαθεί να παίξει η εργοδοσία στις πλάτες τους.

 

Το μαύρο τοπίο που επιβάλλεται για τους εργαζόμενους στην εταιρία SKOT AE είναι ο δείκτης του εργασιακού μεσαίωνα που δρομολογείται από το κεφάλαιο για το σύνολο των δυνάμεων της εργασίας: διάλυση κάθε έννοιας μονιμότητας και συλλογικής σύμβασης εργασίας, επιβολή ελαστικών όρων δουλειάς και πενιχρών μισθών, χτύπημα του ελεύθερου εργατικού συνδικαλισμού και επιβολή ενός ζοφερού κλίματος φόβου και αβεβαιότητας στους εργαζόμενους υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης και της ανεργίας.

 

Το κεφάλαιο επιδιώκει να υπερβεί την κρίση που το ίδιο το σύστημα παρήγαγε και να αυξήσει τα ποσοστά κερδοφορίας του, σαρώνοντας τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και διαμορφώνοντας ένα εντατικοποιημένο, πολυκατακερματισμένο και χωρίς δικαιώματα πλαίσιο εργασίας για την πλειοψηφία της εργαζόμενης κοινωνίας.  

 

Τα ευρωμνημόνια κι όλα τα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κι όλων των προηγουμένων, δημιουργούν το θεσμικό οπλοστάσιο και δίνουν την πολιτική νομιμοποίηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο να αναδιαμορφώσει τις σχέσεις μισθών-κερδών και τους όρους εργασίας προς όφελός του.

Αυτός είναι ο βασικός πυρήνας της πολιτικής του κεφαλαίου και της σαρωτικής επίθεσης που διεξάγει σε διεθνές επίπεδο ως απάντηση στην κρίση κερδοφορίας του.

 

Κι εδώ ακριβώς προκύπτει κι η τωρινή έλλειψη και ταυτόχρονα η μεγάλη ανάγκη της περιόδου, η διαμόρφωση του αντίπαλου δέους από πλευράς της εργατικής τάξης και του λαού.

 

Η οικοδόμηση δηλαδή του μετώπου των δυνάμεων της εργασίας που θα αναμετρηθεί και θα επιβάλλει ρήξεις στις βασικές επιλογές του κεφαλαίου, που θα κοντράρει την αντεργατική επίθεση σε κάθε χώρο εργασίας και θα ενώνει τα ρυάκια αντίστασης και διεκδίκησης σ’ έναν κοινό αγώνα πανεθνικής κλίμακας, για μόνιμη και σταθερή εργασία, με αξιοπρεπείς μισθούς και συλλογικές συμβάσεις.

 

Παράλληλα εφικτό αίτημα των καιρών και ταυτόχρονα αναγκαίο, που μπορεί να μπει στη προμετωπίδα της σύγχρονης χάρτας εργατικών διεκδικήσεων, είναι η μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση του μισθού.

 

Ο αγώνας των εργαζομένων στην εταιρία SKOT AE εκφράζει σήμερα τις ανάγκες όλης της εργατικής τάξης. Γι’ αυτό και μπορεί να γίνει ένα θεμέλιο στο σύγχρονο οχυρό που χρειάζεται να χτιστεί απέναντι στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα βρίσκονται στο πλάι τους.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ