20.8 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Να μην γίνουν ειδικές οικονομικές ζώνες τα ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας


 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Επιστολή-παρέμβαση από την Πρωτοβουλία Εργαζομένων στον κλάδο του Μετάλλου και στη Ναυπηγοεπισκευή

Με αφορμή τις αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας του ναυπηγείου στο Νεώριο Σύρου, που πέρασε αποκλειστικά στην κυριότητα της ΟΝΕΧ, πρωτοβουλία εργαζομένων απέστειλε την παρακάτω επιστολή-παρέμβαση:

Αλλαγή σελίδας δηλώνει για το ναυπηγείο του Νεωρίου στη Σύρο η ιδιοκτήτρια εταιρεία ΟΝΕΧ μετά από πέντε χρόνια επανέναρξης των εργασιών, καθώς η λειτουργία του ναυπηγείου περνά πλήρως στην κυριότητά της μετά την απομάκρυνση του εργολάβου διαχειριστή.

Η απομάκρυνση της εργολαβικής εταιρείας έφερε στην επιφάνεια τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν αλλά υποκρύπτονταν σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ναυπηγείο του Νεωρίου.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές που γνωρίζουν καλά τα όσα συμβαίνουν στα ναυπηγεία, η προηγούμενη διοίκηση του σωματείου στο Νεώριο πήγαινε χέρι χέρι με τον εργολάβο ενώ φρόντιζαν από κοινού να μπαίνουν τα προβλήματα των εργαζομένων κάτω από το χαλάκι. Συγκεκριμένα μιλάμε για τη μη εφαρμογή συλλογικής σύμβασης, τη μη καταβολή δώρων και επιδομάτων, τις «κλειστές» συμφωνίες άσχετα με τις ημέρες και ώρες εργασίας, την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία αλλά και ζητήματα που αφορούσαν την ίδια τη λειτουργία του ναυπηγείου, τις συνθήκες ασφαλείας και τους περιβαλλοντικούς κανόνες.

Η εταιρεία ΟΝΕΧ έχει πλέον δύο ναυπηγεία στη χώρα -Σύρου και Ελευσίνας- και είναι ο βασικός παίκτης στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας. Ο ιδιοκτήτης κ. Ξενοκώστας οφείλει να ξανασχεδιάσει ορισμένα ζητήματα που αφορούν το ναυπηγείο και το ανθρώπιο δυναμικό του. Κυρίως τις ίδιες τις εργασιακές συνθήκες αλλά και βασικές επισκευές που λείπουν, όπως επισκευές στις πλωτές δεξαμενές του ναυπηγείου που μέχρι τώρα συντηρούνταν με μικροεπισκευές, και μέχρι και τα ΜΜΕ το έχουν αναδείξει.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έτρεξαν να πανηγυρίσουν την πλήρη διαχείριση του ναυπηγείου από την ιδιοκτήτρια ONEX και μέσα σε αυτούς κι η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων. Μιλάμε για την ίδια συνδικαλιστική γραφειοκρατία που όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε πως δεν ήξερε για το τι συμβαίνει στο ναυπηγείο, καθώς όπως έλεγε υπήρχε το σωματείο που είναι πλήρως ελεγχόμενο από την εργοδοσία – τώρα όμως που γνωρίζει, τι θα κάνει; Θα διεκδικήσει το ΕΚΚ να τηρηθεί έστω η εργατική νομοθεσία, ακόμη περισσότερο θα μπει μπροστά να διεκδικήσει τα δικαιώματα των εργατών; Ή θα συναινέσει στην παραβίαση του νόμου και την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων στο Νεώριο;

H ONEX έχει την ιδιοκτησία των 2 εκ των 3 μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας, Ελευσίνας και Σύρου. Τα κέρδη στη ναυπηγοεπισκευή είναι τεράστια και είναι θετικό ότι ο όγκος εργασιών μεγαλώνει συνεχώς ενώ μπαίνει πλέον καθοριστικά κι εφαρμόζεται η σύγχρονη τεχνολογία, ανοίγοντας μεγάλες δυνατότητες.

Ομως οι ανάγκες παραμένουν. Χρειάζεται να γίνουν μαζικές προσλήψεις. Χρειάζεται η εφαρμογή κανόνων ώστε να είναι αξιοπρεπείς και ασφαλείς οι συνθήκες εργασίας. Απαιτούνται ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να διασφαλίζουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, τη σταθερή δουλειά για όλους, τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης. Αλλά και τη μείωση του χρόνου εργασίας με το δεδομένο των σύγχρονων τεχνολογικών δυνατοτήτων.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως η τεχνογνωσία που υπάρχει στη ναυπηγοεπισκευή δεν πρέπει να πάει χαμένη. Είναι ζήτημα που αφορά την ίδια την πολιτεία το να δημιουργηθούν δημόσιες σχολές εκπαίδευσης με ειδικότητες ναυπηγοεπισκευής.

Δεν γίνεται να επιτραπεί, όχι μόνο στη Σύρο και την Ελευσίνα αλλά και σε όλη τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, στις εργοδοσίες να μετατρέψουν τα ναυπηγεία σε ειδική οικονομική ζώνη όπου δεν θα τηρείται ούτε η υπάρχουσα εργατική νομοθεσία ενώ ο συνδικαλισμός θα απαγορεύεται εκτός αν είναι «φιλικός» προς την εργοδοσία.

Αυτή την κατάσταση πρέπει να δούμε οι εργαζόμενοι σε όλα τα ναυπηγεία της χώρας, σ’ αυτόν τον κρίσιμο κλάδο για την οικονομία της Ελλάδας που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους. Και μέσα από την ενότητα, την οργάνωση και τον αγώνα μας να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας κι ένα καλύτερο εργασιακό παρόν.

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ