Εκδήλωση: «Πρώτη Διεθνής. Το ανεπανάληπτο και το ζητούμενο»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 14 Μαϊος 2015 21:00 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Την Τρίτη 26 Μαΐου το περιοδικό ΟΥΤΟΠΙΑ και ο Όμιλος Μαρξιστικών Ερευνών οργανώνουν ανοικτή εκδήλωση με αφορμή την κυκλοφορία του καινούργιου τεύχους της ΟΥΤΟΠΙΑΣ με κεντρικό αφιέρωμα στα 150 χρόνια από την ίδρυση της Πρώτης Διεθνούς.

 


 

 

Τίτλος της εκδήλωσης: «Πρώτη Διεθνής. Το ανεπανάληπτο και το ζητούμενο». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Μαΐου, στις 18.30, στο Αμφιθέατρο 318 του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Κτίριο Μπουμπουλίνας - είσοδος από Στουρνάρη).

 

Θα μιλήσουν οι:

- Παναγιώτης Σωτήρης, δρ. Φιλοσοφίας

- Κώστας Τριχιάς, μεταπτυχιακός φοιτητής, λέσχη Αναιρέσεις

- Αλέξανδρος Χρύσης, πανεπιστημιακός, μέλος της συντακτικής επιτροπής της ΟΥΤΟΠΙΑΣ.

 

Θέμα της εκδήλωσης θα είναι:

150 χρόνια μετά τη συγκρότηση της Α' Διεθνούς. Η αναγκαιότητα οργάνωσης και ανάπτυξης του διεθνούς κινήματος πιο επίκαιρη από ποτέ.

 

Το τεύχος 110 της ΟΥΤΟΠΙΑΣ που κυκλοφορεί περιλαμβάνει σειρά κειμένων, γραμμένα κυρίως από νέους και νέες επιστήμονες, που δραστηριοποιούνται στα κινήματα του καιρού τους και σπουδάζουν τη δυναμική τους, επιχειρώντας να σχολιάσουν μέσα από το δικό τους σύγχρονο θεωρητικό και πολιτικό πρίσμα την ιδρυτική στιγμή της Α' Διεθνούς. Η βασική στόχευση του αφιερώματος δεν αφορά μια ιστορική επισκόπηση, αλλά κυρίως την αναμέτρηση, με σημερινή ματιά, με τα διαχρονικά αλλά και απολύτως σύγχρονα ερωτήματα του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος. Διανύουμε στις μέρες μας μια νέα εποχή κινημάτων σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο, που αποκαλύπτουν σημαντικές δυνατότητες αλλά και όρια. Η ίδια η εμπειρία της Α' Διεθνούς, ανεπανάληπτη ως τέτοια, αναδεικνύει επιτακτικά το ζητούμενο της μαχητικής οργάνωσης και ανάπτυξης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος σε διεθνές επίπεδο. Η εκδήλωση, με αφετηρία το πλούσιο περιεχόμενο του αφιερώματος, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ακόμη συμβολή στην ανοιχτή πολιτική συζήτηση της εποχής. 

 

 

 

 

Αναγνώστηκε 2394 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.