30.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φυλάκιση εργατών της Γάζας στο Ισραήλ, του Χαγκάρ Σεζάφ


 

Πηγή: Haaretz 24/10/2023

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανησυχεί για την κατάσταση χιλιάδων εργαζομένων της Γάζας που διέμεναν νόμιμα στο Ισραήλ και κρατήθηκαν σε εγκαταστάσεις κράτησης σε στρατιωτικούς χώρους στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με μαρτυρία κρατουμένου που αποφυλακίστηκε, οι εργαζόμενοι κρατήθηκαν κάτω από τον ήλιο χωρίς φαγητό για δύο ημέρες, με τα χέρια και τα μάτια δεμένα. Μετά από αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, χιλιάδες εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν σε εγκαταστάσεις που μοιάζουν με κλουβιά, όπου εγκλωβίστηκαν σε υπερβολικό συνωστισμό, παρόλο που οι περισσότεροι από αυτούς δεν ήταν ύποπτοι ότι διέπραξαν κάτι. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε την κατάστασή τους «πολύ δύσκολη» και εξέφρασε τον φόβο του ότι κρατούνται σε ακατάλληλες συνθήκες. Προχθές, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέβαλαν αναφορά ζητώντας να μάθουν τα ονόματα των κρατουμένων και να ενημερώσουν τις οικογένειές τους για το πού βρίσκονται.

Η Haaretz έμαθε ότι η αναπληρώτρια νομική σύμβουλος της κυβέρνησης, Γκέιλ Λέμον, πήγε στο υπουργείο Άμυνας την περασμένη εβδομάδα και προειδοποίησε για την κατάσταση των εργαζομένων. Σύμφωνα με πηγές, ο Lemon πήγε απευθείας σε ένα «υψηλόβαθμο κόμμα πολιτικής ασφαλείας» για να αντιμετωπίσει το θέμα. Την ίδια ώρα, οι αρχές ασφαλείας συζήτησαν τις συνθήκες φυλάκισης των εργαζομένων την περασμένη εβδομάδα με εκπροσώπους του νομικού συμβούλου της κυβέρνησης. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι η ευθύνη για τους εργαζόμενους βρίσκεται στα χέρια του Υπουργείου Άμυνας και του Ισραηλινού Στρατού και ότι αναμένουν την απόφασή τους για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος. Πηγή ασφαλείας είπε στην εφημερίδα ότι θα κρατηθούν μέχρι να μην είναι πλέον δυνατή η επιστροφή τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ανάν (ψευδώνυμο), γεννημένος στη Γάζα αλλά ζει νόμιμα στη Δυτική Όχθη για χρόνια, είναι ένας από τους εργάτες που φυλακίστηκαν στον καταυλισμό Ανάτα για οκτώ ημέρες. Αφέθηκε ελεύθερος μετά από αίτηση που κατέθεσε η Moked για να υπερασπιστεί το άτομο. Αφού κατάλαβαν στο στρατό ότι δεν ήταν πια κάτοικος Γάζας. Σε μια πρόσφατη συνομιλία με τη Haaretz, ο Ανάν παρείχε μια επισκόπηση των δύσκολων συνθηκών στις οποίες φυλακίζονται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι συνελήφθησαν επειδή τους αφαιρέθηκαν οι άδειες εργασίας τους στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς. Οι εργαζόμενοι που είναι κλειδωμένοι δεν έχουν τρόπο να πάρουν τηλέφωνα.

Σύμφωνα με την εξέταση της Haaretz, κανένας από αυτούς δεν είχε συνάντηση με δικηγόρο. Επίσης δεν τους επισκέφτηκε ο Ερυθρός Σταυρός.

«Το Ισραήλ εξαφάνισε χιλιάδες κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας που διέμεναν εκεί νόμιμα», δήλωσε ο δικηγόρος Esnat Cohen Lifshitz από το Gisha Association και η δικηγόρος Nadia Daqqa από το Moked.

«Τα μέλη της οικογένειάς τους φοβούνται για τη μοίρα τους και δεν γνωρίζουν τίποτα για το πού βρίσκονται, παρόλο που είναι προστατευόμενοι πολίτες. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, απολαμβάνουν ειδικής προστασίας».

Σύμφωνα με τον Ανάν, συνελήφθη στο σημείο ελέγχου Ni’lin κατά την επιστροφή του στη Δυτική Όχθη. Είπε ότι μετά τη σύλληψή του, τοποθετήθηκε σε δωμάτιο όπου κρατήθηκαν άλλοι εργαζόμενοι για λίγες ώρες, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να πάει στην τουαλέτα και χωρίς τρεχούμενο νερό. Μετά από αυτό, μεταφέρθηκαν σε λεωφορείο στο οποίο βρίσκονταν άνδρες της μονάδας Nahshon της Υπηρεσίας Φυλακών, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά και τη συνοδεία κρατουμένων. «Υπήρχαν ηλικιωμένοι γύρω στα εβδομήντα τους, και τους έβριζε και τους χτυπούσαν», είπε ο Ανάν. «Οι επιβάτες του λεωφορείου πέρασαν χειροπέδες και οδηγήθηκαν σε στρατιωτικό χώρο. Εκεί οι στρατιώτες άλλαξαν τις χειροπέδες στα χέρια τους με πλαστικές, τους αφαίρεσαν τις χειροπέδες στα πόδια και τους έδεσαν τα μάτια. Έτσι, φυλακίστηκαν για δύο μέρες κάτω από τον ήλιο, χωρίς νερό, φαγητό ή κλινοσκεπάσματα.

Ο Ανάν είπε ότι υπήρχαν τουαλέτες σε αυτό το μέρος και λάμβαναν τρία γεύματα την ημέρα, τα οποία περιλάμβαναν ψωμί, λίγο τόνο και μια ντομάτα. Επίσης, καθημερινά μοιράζονταν πέντε τσιγάρα σε κάθε κρατούμενο. Είπε επίσης ότι στο μέρος υπήρχαν κρεβάτια και στρώματα τοποθετημένα σε αμμώδη εδάφη και τους επέτρεψαν να πάνε σε στρατιωτικό γιατρό . Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από λίγες μέρες, ένας αξιωματικός έφτασε στο σημείο και τους είπε ότι οι οικογένειές τους είχαν ενημερωθεί για το πού βρίσκονται. «Κάποιος ζήτησε να τηλεφωνήσει στον Ερυθρό Σταυρό. Αλλά τον χτύπησαν», είπε. “Ένας από τους αξιωματικούς μπήκε στις εγκαταστάσεις και τους είπε: «Μην νομίζετε ότι θα πάτε σπίτι. Όταν επιστρέψουν τους απαχθέντες, θα επιστρέψετε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κρατήθηκε έτσι για οκτώ ημέρες, κατά τις οποίες προσπάθησε να εξηγήσει στους στρατιώτες ότι δεν ήταν κάτοικος Γάζας – μέχρι που μεταφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα για έρευνα. Από αυτό το κλουβί, με πήγαν για ανάκριση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με γρονθοκόπησαν και με έβριζαν.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ