16.4 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από πραξικόπημα σε πραξικόπημα! Δυτικό Μέτωπο

 

Με την ίδια ταχύτητα που αποφάσισαν (13/3/2020) και ανέθεσαν στο γνωστό εργολάβο της Φυλής (24/3/2020) την κατασκευή νέου χώρου ταφής στο -ανενεργό, εδώ και δεκαπέντε χρόνια- ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, προχώρησαν στην περιβαλλοντική αδειοδότησή του. Βιάζονται να «δέσουν» την εργολαβία με την υπογραφή και της σχετικής σύμβασης, ελάχιστες μέρες πριν την 20ή/5/2020 -ίσως και γι’ αυτό το λόγο- όταν και θα αποσφραγιστούν οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές της β΄ φάσης του διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή νέων, πολύ μεγαλύτερων, ΧΥΤΑ στη Φυλή.

 

Απέφυγαν, όπως και στις διαδοχικές προηγούμενες επεκτάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής, να κάνουν δημόσια διαβούλευση. Επέλεξαν την τακτική της απλής κοινοποίησης και ζήτησαν μόνο από δύο υπηρεσίες (Διεύθυνση διαχείρισης στερεών αποβλήτων του ΥΠΕΝ και Διεύθυνση υγείας της αποκεντρωμένης διοίκησης) και το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής να γνωμοδοτήσουν, δίνοντας προθεσμία μέχρι τις 26/5/2020. Οι υπηρεσίες έχουν γνωμοδοτήσει θετικά, ενώ από το περιφερειακό συμβούλιο  Αττικής δεν έχει ζητηθεί να γνωμοδοτήσει, με αποκλειστική ευθύνη του προεδρείου του και του κ. Πατούλη. Ο «συνένοχος» Δήμος Φυλής, στον οποίο κοινοποιήθηκε επίσημα η μελέτη, δεν έχει βγάλει «άχνα». Η καταληκτική ημερομηνία ισχύει φυσικά και για το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, το οποίο -παρά την επιδίωξη της απόλυτης σιγής- έκανε μια πρώτη παρέμβαση. Ακόμη και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, όπου καταχωρούνται τα πάντα για την κάθε αδειοδότηση, αναφέρεται ότι: «Οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών θα διενεργούνται μέχρι 26/05/2020».

 

Προφανώς, δεν άρεσε σε κάποιους ότι η υπόθεση αυτή -με πρωτοβουλία του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ- δημοσιοποιήθηκε και πήρε τεράστια έκταση. Και για το λόγο αυτό, προχώρησαν σε ένα νέο πραξικόπημα: η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του ΥΠΕΝ, με φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του Γενικού διευθυντή περιβαλλοντικής πολιτικής κ. Κ. Δημόπουλου, αγνοώντας τις προθεσμίες που η ίδια έθεσε, επικυρώνει την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, στις 14/5/2020!!! Ευκαιρίας δοθείσης, παρατείνεται ο χρόνος ισχύος της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΧΥΤΑ Φυλής μέχρι 31/12/2020 (από 25/8/2020), ενώ παραμένει η υποχρέωση του φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ) να υποβάλει συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το σύνολο των επί μέρους έργων της εγκατάστασης, μέχρι 25/6/2020.

 

Το «πραξικόπημα» δε βρίσκεται μόνο στη διαδικασία, αφορά και στην ουσία της συγκεκριμένης επιλογής:

·      Ο νέος χώρος ταφής παρουσιάζεται σαν «μεταβατική λύση», μιας άλλης «μεταβατικής» επιλογής, αυτής των διαγωνισμών για νέους ΧΥΤΑ στη Φυλή. Στην πραγματικότητα, δημιουργούνται -βήμα το βήμα- οι προϋποθέσεις για τους ΧΥΤΑ των επόμενων δύο δεκαετιών, πιθανότατα με μεγάλη επέκταση των ορίων της σημερινής εγκατάστασης.

·      Αλλάζουν αυθαίρετα τα όρια των εγκαταστάσεων (ΟΕΔΑ) Φυλής και Άνω Λιοσίων, με τέτοιο τρόπο, ώστε ένα τμήμα της εγκατάστασης των Άνω Λιοσίων να εμφανιστεί ως επέκταση της εγκατάστασης της Φυλής, που είναι ακόμη σε λειτουργία, για να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά πιο εύκολα. «Βαφτίζουν το κρέας ψάρι» για να το καταβροχθίσουν χωρίς τύψεις.

·      Ακόμη κι έτσι, παρακάμπτουν τελείως τις τεκμηριωμένες καταγγελίες ότι η (ενεργή) εγκατάσταση της Φυλής έχει χωροθετηθεί παράνομα, αφού αποτελεί τμήμα του όρους Αιγάλεω, που υπάγεται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας (ζώνη Α), το οποίο ουδέποτε αποχαρακτηρίστηκε για να εξυπηρετήσει τη συγκεκριμένη χρήση.

·      Παραβιάζεται ακόμη και ο ισχύων -προβληματικός- περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής, ο οποίος αναφέρεται στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και στην προσωρινή του λειτουργία, μέχρι να δημιουργηθούν οι νέοι χώροι ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Πουθενά δεν υπονοείται ότι μπορεί και να μη δημιουργηθούν νέοι ΧΥΤΥ, ούτε ότι μπορούν -στο διηνεκές- να κατασκευάζονται νέοι ΧΥΤΑ στη Φυλή, πέραν αυτών που είχαν αδειοδοτηθεί μέχρι την ημερομηνία έγκρισής του, το Δεκέμβρη του 2016.

·      Αγνοείται προκλητικά η χρόνια περιβαλλοντική υποβάθμιση και οι επιπτώσεις στην υγεία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών της Δυτικής Αθήνας – Αττικής, εξαιτίας της λειτουργίας της εγκατάστασης στη Φυλή για πάνω από πενήντα χρόνια, που θα πολλαπλασιαστούν από την προβλεπόμενη συνέχιση της λειτουργίας της για τα επόμενα 20 – 30 χρόνια. Πρόκειται για προκλητική αδιαφορία, σε μια περίοδο που τα θέματα της δημόσιας υγείας έχουν έρθει στο προσκήνιο με τόσο δραματικό τρόπο.

 

Τις προθέσεις της διοίκησης (κυβέρνησης, περιφερειακής διοίκησης) και των πολιτικών χώρων που συμπλέουν μαζί της, τουλάχιστον στα θέματα της διαχείρισης των αποβλήτων, τις γνωρίζουμε πολύ καλά, αφού έχουν σαν στόχο τη διαιώνιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, την κυριαρχία των σύμμεικτων, την περιθωριοποίηση της ανακύκλωσης και την εξυπηρέτηση των εργολαβικών συμφερόντων.

 

Εκμεταλλευόμαστε αυτήν την ευκαιρία για να επισημάνουμε το ρόλο της Διεύθυνσης περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΥΠΕΝ, η οποία λειτουργεί απροκάλυπτα σαν εκτελεστικός βραχίονας των χειρότερων σχεδίων της διοίκησης και του βαθέως κράτους. Δεν είναι η πρώτη φορά που προσφέρει το αναγκαίο «φύλλο συκής» σε ανάλγητες αποφάσεις που μας καταδικάζουν σε μια χρόνια υποβάθμιση της ζωής μας. Φοβόμαστε ότι οι πρακτικές αυτές θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, μετά την ψήφιση του νέου περιβαλλοντοκτόνου νόμου 4685/2020.

 

Ελπίζαμε ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα μπορούσε να λυθεί με καθαρά πολιτικά και κινηματικά μέσα. Οι περιστάσεις μας αναγκάζουν να σκεφτούμε σοβαρά και τη νομική οδό. Ήδη, οι εισαγγελείς έχουν αρχίσει να χτυπούν την πόρτα του φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ). Μάλλον, ήρθε η ώρα να περάσουν και το κατώφλι του ΥΠΕΝ και των υπηρεσιών του.   

 

Σε κάθε περίπτωση, ας ξέρουν ότι δε θα μας βρουν ανυποψίαστους και απροετοίμαστους. Μια μακριά περίοδος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και χιλιάδες πολίτες της Δυτικής Αθήνας – Αττικής είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη ζωή τους με δυναμικό και αποφασιστικό τρόπο, κάτι που θα το αποδείξουν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Διαδημοτικής Επιτροπής Δυτικής Αθήνας – Αττικής και άλλων φορέων στην

 

κινητοποίηση διαμαρτυρίας, την Τετάρτη 20/5/2020, στις 9:00 π.μ.,

έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ (Άντερσεν 6 & Μωραΐτη 90, περιοχή Ελληνορώσων)

 

 

16.5.2020

 

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com – oxi.xyta.filis@gmail.com – f/b: Δυτικό Μέτωπο

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ