«Δίκαιη μετάβαση»: το μεγάλο κόλπο… του Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 11:39 Συντάκτης: Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
«Δίκαιη μετάβαση»: το μεγάλο κόλπο… του Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη

Πηγή: Kozani.tv

Απ’ όπου και να το πιάσεις το πράγμα βρωμάει. Ποιος αμφιβάλει πλέον ότι πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο που πετάει κυριολεκτικά μια ολόκληρη περιφέρεια στο καναβάτσο.

Χιλιάδες διτικομακεδόνες πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή και να ψάξουν δουλειά σε άλλα μέρη της χώρας και του εξωτερικού.

Και βέβαια αυτό, είναι κάτι που συμβαίνει και τώρα που μιλάμε...

Περιουσίες ολόκληρες θα απαξιωθούν για πάντα, η ανεργία και η φτώχια θα μετονομαστούν σε παράπλευρες απώλειες και το νέο logo της Δ. Μακεδονίας θα είναι μια «βαλίτσα για το άγνωστο με βάρκα την ελπίδα».

Με σύμμαχο την τοπική εξουσία, περιφερειακή αρχή, αρκετούς πρώην και νυν δημάρχους, απόλυτα υποταγμένες οικολογικές οργανώσεις, βουλευτές και φυσικά τις ιδιαίτερες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, η κεντρική εξουσία, παρέα με τα τεράστια συμφέροντα που την υποστηρίζουν, κάνει κυριολεκτικά περίπατο.

Η περιφέρεια μας θα θυσιαστεί στο βωμό του φυσικού αερίου, των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκων. Χωρίς δικαιοσύνη, μιας και ποτέ δεν χωρούσαν όλα μαζί.

Με το παραμύθι της δήθεν πράσινης ενέργειας, έχουν πείσει ολόκληρη την υπόλοιπη κοινωνία της χώρας, ότι αυτά που γίνονται εδώ είναι για το «καλό» μας, πως «δεν υπάρχει άλλη λύση» και πως τελικά «όλα θα πάνε δεξιά»…

Η αγριότητα έχει χτυπήσει την πόρτα μας, η τάξη που εξουσιάζει αυτή τη γωνιά του πλανήτη, ο ελληνικός καπιταλισμός δηλαδή, μας δείχνει τα δόντια του.

Δεν πρόκειται να αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα, ζητάει και παίρνει γη και ύδωρ, εξαγοράζει, φοβίζει, ελέγχει μέσα ενημέρωσης, χειραγωγεί πολίτες, τα φαινόμενα θα ενταθούν όσο ο χρόνος περνά.

Στην περιφέρεια μας ζούμε ένα έγκλημα διαρκείας.

Το 2023 μας πλησιάζει.

Τα σχέδια της καταστροφής «νομιμοποιούνται». Τα εδάφη δεν θα αποκατασταθούν ποτέ, το σεληνιακό τοπίο που άφησαν οι εξορύξεις της ΔΕΗ θα μείνει ανοιχτή πληγή για πάντα, με όλες τις περιβαλλοντολογικές του επιπτώσεις.

Τα σχέδια για νέες μονάδες επεξεργασίας και καύσης σκουπιδιών, η δημιουργία ΧΥΤΑ αμιάντου, έχουν σοβαρά κίνητρα για να υλοποιηθούν… (επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, φθηνό εργατικό δυναμικό, ειδικές ζώνες).

Η αναζήτηση νέων μεταλλευμάτων και μάλιστα σπάνιων, έχει ξεκινήσει χωρίς να λογαριάζουν κανέναν.

Το κέρδος θα ισοπεδώσει χωριά, κάμπους, βουνά, λίμνες και ποτάμια. Ότι απέμεινε από τον όμορφο τόπο μας.

Όμως, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και σε όλους αυτούς που ψελλίζουν ότι η εποχή θα έχει και ευκαιρίες. Τι να εκπροσωπούν άραγε αυτοί που προσπαθούν, με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή, να πείσουν την κοινωνία ότι τέρας που έρχεται δεν θα κατασπαράξει τα πάντα.

Η «Δίκαιη μετάβαση» είναι τελικά το μεγάλο κόλπο…

Πρέπει να αποκαλυφθούν όλα.

Πρέπει η μεγάλη πλειοψηφία να ενημερωθεί, να αναζητήσει, να αναρωτηθεί, να οργανωθεί για να αντισταθεί.

Έχουμε ακόμη χρόνο.

Έχουμε την ευκαιρία τώρα.

Αναγνώστηκε 432 φορές

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.