15 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ουσιαστικά μέτρα ενάντια στην ενεργειακή ακρίβεια και φτώχεια τώρα, του Θανάση Πετράκου


 

Η «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» χαιρετίζει και συμμετέχει στη σημαντική πρωτοβουλία που πήρε ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας για να δημιουργηθεί ένα παλλαϊκό μέτωπο ώστε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα τώρα ενάντια στην ενεργειακή ακρίβεια και φτώχεια. Η πρωτοβουλία αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί έρχεται σε μια στιγμή που ήδη έχουν αρχίσει οι εντολές αποκοπών ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Κυρίες και κύριοι, είναι γνωστό ότι εδώ και μήνες το ρεύμα στην Ελλάδα έχει γίνει απλησίαστο για την συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, διότι οι λογαριασμοί ρεύματος προκαλούν «εγκεφαλικά» στους καταναλωτές αφού η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης στην χοντρική εδώ και μήνες. Η τιμή αυτή της χοντρικής μέσω της μεγάλης απάτης που ονομάζεται χρηματιστήριο ενέργειας, οριακή τιμή τιμολόγησης και ρήτρα αναπροσαρμογής, έχει περάσει εδώ και πολλούς μήνες και στην λιανική. Τα μέχρι τώρα κυβερνητικά μέτρα είναι εντελώς ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και ουσιαστικά επιδοτούν τους τέσσερεις ολιγάρχες (Λάτση, Βαρδινογιάννη, Μυτηλιναίο και Περιστέρη) καθώς και τους μεγαλομετόχους της ιδιωτικής πλέον πρώην ΔΕΗ.

Το θέμα είναι ακόμη πιο σοβαρό διότι την Τρίτη 26 Απριλίου η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε για επιπλέον αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας για την επόμενη τριετία.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» από την πρώτη στιγμή που έφτασαν οι πρώτοι αυξημένοι λογαριασμοί, τον Οκτώβριο του 2021, έθεσε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με συνεχείς παρεμβάσεις (αρχές Οκτώβρη, τέλη Νοέμβρη, αρχές Φλεβάρη, αρχές Μάρτη και αρχές Απρίλη) και ζήτησε να πάρει θέση το ΠεΣυΠ  και να υπάρξει ένα παλλαϊκό αγωνιστικό μέτωπο το οποίο να απαιτήσει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομακτικής ενεργειακής ακρίβειας και φτώχειας.

Οι αιχμές των προτάσεων μας είναι σχεδόν ταυτόσημες με τις δικές σας, διότι και εμείς λέμε:

να καταργηθεί τώρα η ρήτρα αναπροσαρμογής και η οριακή τιμή τιμολόγησης,

να καταργηθεί ή τουλάχιστον να ανασταλεί η λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας,

να ανοίξουν τώρα όλες οι λιγνιτικές μονάδες,

– Να ξαναγίνει το ηλεκτρικό ρεύμα Δημόσιο αγαθό από χρηματιστηριακό εμπόρευμα που έχει μετατραπεί.

να μειωθούν στα προμνημονιακά επίπεδα όλοι οι ειδικοί φόροι (ηλεκτρικού, βενζίνης, αερίου κ.λπ.) καθώς και ο ΦΠΑ στα κατώτερα δυνατά επίπεδα και να επανέλθει ο νόμος Λαφαζάνη ( Ν.4320/19-03-2015) γι’ αυτούς που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Οι συνεχείς αυτές πρωτοβουλίες μας είχαν ανταπόκριση και σε άλλες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου (τις παρατάξεις Τατούλη, Δέδε, Λυμπεροπούλου και Κάτσαρη) και στην τελευταία συνεδρίαση του ΠεΣυΠ που έγινε με πρωτοβουλία και υπογραφές των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, καταθέσαμε κοινή πρόταση η οποία ισοψήφισε με την πρόταση της παράταξης του κ. Νίκα.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Η  ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ  ΦΤΩΧΕΙΑ  ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΣΤΟ ΠΕΣΥΠ ΗΤΑΝ Η ΕΞΗΣ¨

– Να καταργηθεί η βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση και να συμβαδίσει η χώρα μας με το σύνολο των χωρών της Ευρώπης και τις αποφάσεις για απανθρακοποίηση μέχρι το 2049.

– Να ανοίξουν τώρα οι 8 οι λιγνιτικές μονάδες που έχουν περιβαλλοντικούς όρους. Ιδιαίτερα ότι αφορά την Πελοπόννησο ζητάμε να επαναλειτουργήσουν άμεσα οι Μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης και να λειτουργήσουν μέχρι το 2025 και 2035 αντίστοιχα διότι μέχρι τότε υπάρχει επάρκεια λιγνίτη και έχουν περιβαλλοντικούς όρους.

¬– Να ξαναγίνει το ηλεκτρικό ρεύμα Δημόσιο αγαθό από χρηματιστηριακό εμπόρευμα που έχει μετατραπεί.

– Να καταργηθεί ή τουλάχιστον να ανασταλεί η λειτουργία του χρηματιστήριου ενέργειας,

– Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, και η οριακή τιμή τιμολόγησης

– Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας,

– Να γίνει άμεση μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια του Ηλεκτρικού Ρεύματος στο 4%,

– Να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο Νόμος 4320/19-03-2015 που προβλέπει δωρεάν 1200 κιλοβατώρες το τετράμηνο για όσους είναι κάτω από τα όρια φτώχειας,

– Να σταματήσουν οι αποκοπές συνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και internet σε φτωχά υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και να γίνει επανασύνδεση τους ώστε να πάψει να δυσφημίζεται η Πράσινη Ανάπτυξη ως όραμα που «φουσκώνει» συγκεκριμένες τσέπες.

– Να μην περάσει από την Ε.Ε. το σχέδιο ταξινόμησης του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας ως Πράσινη Ενέργεια.

– Να ψηφιστεί νέο ΕΣΕΚ με αναθεωρημένη στρατηγική και τακτική.

– Να μπει πλαφόν στους ρύπους με συγκεκριμένη τιμή ανά τόνο, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες και να παγώσει το χρηματιστήριο ρύπων.

Επίσης με δεδομένο ότι οι αυξήσεις και στα καύσιμα ξεπερνούν καθημερινά κάθε όριο και τα μέτρα τις κυβέρνησης είναι εντελώς ανεπαρκή απαιτούμε:

– Να μειωθεί δραστικά ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και στη βενζίνη, στα επίπεδα που ήταν πριν τα μνημόνια, καθώς και να μειωθεί ο Φ.Π.Α. στο κατώτερο δυνατό συντελεστή σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα. Ειδικά για το αγροτικό πετρέλαιο ζητάμε να μηδενιστεί και ο ΕΦΚ και ο ΦΠΑ διότι απαιτείται επιπλέον στήριξη των αγροτών για να μειωθούν οι κίνδυνοι της επισιτιστικής κρίσης.

Επιπλέον για τους αγρότες πρέπει να δοθεί επιδότηση 200 ευρώ τον τόνο στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές και να υπάρξουν ειδικές τιμές για όλα τα καύσιμα και το πότισμα ώστε να μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη τους.

Τέλος, με δεδομένο ότι η ακρίβεια είναι πολύ μεγάλη, απαιτείται αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και βασικό εγγυημένο εισόδημα για όλους.

 

Δυστυχώς λόγω της στάσης της παράταξης του κ. Νίκα και της παράταξης του κ. Γόντικα η πρόταση αυτή δεν έγινε απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές και τον αγώνα μας και στο ΠεΣυΠ και εδώ μαζί σας συμπαρατασσόμαστε  ώστε

να καταργηθεί τώρα η ρήτρα αναπροσαρμογής και η οριακή τιμή τιμολόγησης,

να καταργηθεί ή τουλάχιστον να ανασταλεί η λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας,

να ανοίξουν τώρα όλες οι λιγνιτικές μονάδες,

– Να ξαναγίνει το ηλεκτρικό ρεύμα Δημόσιο αγαθό από χρηματιστηριακό εμπόρευμα που έχει μετατραπεί.

να μειωθούν στα προμνημονιακά επίπεδα όλοι οι ειδικοί φόροι (ηλεκτρικού, βενζίνης, αερίου κ.λπ.) καθώς και ο ΦΠΑ στα κατώτερα δυνατά επίπεδα και να επανέλθει ο νόμος Λαφαζάνη ( Ν.4320/19-03-2015) γι’ αυτούς που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ