21.8 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα η καύση απορριμμάτων στο Λαύριο, από τη ΔΕΗ


 

 

Με την αποκάλυψη του ενδιαφέροντος της ΔΕΗ να χρησιμοποιήσει, στη μονάδα της στο Λαύριο, σύμμεικτα απορρίμματα από την Αττική και κάποια νησιά για την παραγωγή ενέργειας, επιβεβαιώνονται απολύτως οι παρατηρήσεις του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, που κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση για τις τροποποιήσεις στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, μιλώντας σε επενδυτικό φόρουμ, που διοργανώθηκε από τις A-Energy Investment Initiative και ΣΔΙΤ Forum Initiative με τη συνεργασία των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε ότι: «Με δυνατή, “πράσινη” φωνή λέμε ότι η ενεργειακή αξιοποίηση είναι πολύ καλύτερη από την ταφή. Γι’ αυτό αναθεωρήσαμε τον ΕΣΔΑ και έχουμε αναθέσει τη σύνταξη μελέτης η οποία θα πάρει θεσμικό χαρακτήρα στο τέλος του χρόνου, αφού προηγηθεί διάλογος με την αγορά, τους φορείς και την αυτοδιοίκηση. Δεν είναι στόχος μας να φτιάξουμε εμείς μονάδες. Μόνο αν η αγορά δεν μπορεί να το “σηκώσει” θα προχωρήσουμε σε έργα, σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα».

 

Μετά από αυτές τις εξελίξεις γίνεται σαφές ότι το ΠΕΣΔΑ Αττικής δεν μπορεί να εγκριθεί με κανένα τρόπο! Βασικό στοιχείο του νέου ΠΕΣΔΑ είναι η εισαγωγή της καύσης, η οποία μάλιστα θεωρείται βασικό εργαλείο για την επίτευξη υψηλών στόχων εκτροπής από την ταφή. Από μέρους μας αντιστρατευόμαστε την καύση απορριμμάτων, είτε στην τσιμεντοβιομηχανία, είτε σε  μονάδες καύσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Η πρόθεση της ΔΕΗ να κάψει σκουπίδια στη μονάδα του Λαυρίου αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση και η περιφέρεια Αττικής μπλοφάρουν κρατώντας κρυφά χαρτιά για τις χωροθετήσεις των βασικών υποδομών συμπεριλαμβανομένων και των μονάδων καύσης, προκειμένου να εξαπατήσουν το περιφερειακό συμβούλιο και να περάσουν ευκολότερα το ΠΕΣΔΑ.

 

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καλεί, για άλλη μια φορά, τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου να απαιτήσουν από τον κ. Πατούλη να καταθέσει το σύνολο των μελετών εξεύρεσης χώρων για τις βασικές υποδομές επεξεργασίας και τελικής διάθεσης που έχουν ήδη παραγγελθεί από τον ΕΔΣΝΑ,  πριν έρθει το νέο ΠΕΣΔΑ προς έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο.

 

Η κατασκευή μονάδας καύσης απορριμμάτων στην περιφέρεια Αττικής δεν συμπεριλαμβάνεται στο προτεινόμενο ΠΕΣΔΑ, ούτε στη ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ, που έλαβε οριακά θετική γνωμοδότηση από το περιφερειακό συμβούλιο. Μετά την αποκάλυψη του ενδιαφέροντος της ΔΕΗ, ο κ. Πατούλης δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Αντί να προσπαθεί να εμφανιστεί αμέτοχος στο «έγκλημα», καλύτερα είναι να συμπεριλάβει στο προτεινόμενο ΠΕΣΔΑ τη ρητή δέσμευση πως η καύση των απορριμμάτων δεν είναι επιτρεπτή στην περιφέρεια Αττικής. 

 

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας
oxixytafilis.blogspot.com – oxi.xyta.filis@gmail.com – f/b: Δυτικό Μέτωπο

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ