Στους ιδιώτες δίνει σκουπίδια και λεφτά ο δήμος Ρόδου, της Αφροδίτης Παπαναστασίου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017 13:23 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δήμαρχοι, περιφερειάρχες και κυβέρνηση ενώ μπορούν, από τον Μάρτιο του 2016, αρνούνται να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα

 

 

 

Την Τετάρτη 7 Ιούνη υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ Δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου και της ιδιωτικής κοινοπραξίας Enact AE- Στήριξις Τεχνική ΑΕ, με συνολικό προϋπολογισμό 12.629.725,81 ευρώ, κατά την οποία εκχωρείται στην ιδιωτική εταιρία το 50% της καθαριότητας του Δήμου. Η σύμβαση ανάθεσης έργου έχει χρονική διάρκεια τρία χρόνια και αφορά την αποκομιδή, μεταφορά και διαχείριση αστικών αποβλήτων, τη σάρωση (μηχανική και χειρωνακτική) καθώς και την αποκομιδή για τη διαχείριση δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας του Δήμου Ρόδου.

 

Το υπόλοιπο 50% της αποκομιδής των απορριμμάτων παραμένει στις υπηρεσίες του Δήμου και θα εκτελείται από το μόνιμο κι αορίστου χρόνου προσωπικό του. Ωστόσο, στον αέρα βρίσκονται οι συμβασιούχοι του Δήμου, καθώς παρά τις δηλώσεις του Δημάρχου ότι υπάρχει «συμφωνία κυρίων» με τον ιδιώτη και «κανείς δεν πρόκειται να χάσει την δουλειά του», τίποτα συγκεκριμένο και δεσμευτικό δεν υπογράφτηκε στη σύμβαση εκχώρησης.

 

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 7 εταιρίες, ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει προκύψει στη διαχείριση των απορριμμάτων από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Το μνημονιακό καθεστώς, η νεοφιλελεύθερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόστηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει με την τωρινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, ειδικά τα τελευταία χρόνια με τις δεσμεύσεις για απαγόρευση των προσλήψεων, σε συνδυασμό με τη χρόνια προβληματική διαχείριση των απορριμμάτων, παρά τα υπέρογκα δημοτικά τέλη, έχουν οδηγήσει διάφορους Δήμους σε όλη την επικράτεια να εκχωρήσουν μέρος υπηρεσιών σε ιδιώτες, με αναθέσεις εργασιών για τα απορρίμματα όπως η περισυλλογή, σάρωση, η ανακύκλωση, η μεταφορά κλπ.

 

Πλήρως συνειδητή, λοιπόν, η πολιτική επιλογή κυβέρνησης, δημάρχων και περιφερειών η υποβάθμιση κι έπειτα η ιδιωτικοποίηση πλευρών των δημόσιων υπηρεσιών των Δήμων. Πολιτική που εξυπηρετεί μονάχα την κερδοφορία των επιχειρήσεων και φέρει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην τσέπη των πολιτών, καθώς τα δημοτικά τέλη αυξάνονται για να αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους που απασχολούνται α’ αυτές τις εταιρίες. Παντού κυριαρχούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα με μισθούς πείνας και ελάχιστα δικαιώματα.

 

Στην ανακοίνωση των Πολιτών του Βύρωνα στις 16 Ιούνη του 2017 απογυμνώνεται η πραγματική εικόνα: «Η άρνηση των δημάρχων ολόκληρου του πολιτικού και κομματικού φάσματος να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό για τις υπηρεσίες καθαριότητας, κάτι που επιτρέπεται από την νομοθεσία από το Μάρτιο του 2016, επιλέγοντας να εφαρμόζουν προγράμματα υπερεκμετάλλευσης των ανέργων, όπως αυτό της κοινωφελούς εργασίας, γιατί έχει μηδενικό μισθολογικό κόστος για το Δήμο, σε συνδυασμό με τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν στη διοίκηση, τη λειτουργία, τη διαχείριση προσωπικού, διαμορφώνουν σκόπιμα τους όρους για την είσοδο των ιδιωτικών συμφερόντων στη διαχείριση των απορριμμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πολιτική και της σημερινής συγκυβέρνησης και των δημάρχων ολόκληρου του πολιτικού και κομματικού φάσματος -290 δήμοι- που συνεργάζονται με ιδιωτικές εταιρείες, εναλλακτικά συστήματα ανακύκλωσης, όπως τα ονομάζουν, και δεν προχωρούν στην ανακύκλωση με διαλογή των ξεχωριστών υλικών στη πηγή από τις υπηρεσίες των δήμων, χωρίς την συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών. Τα οφέλη των δήμων από την ενίσχυση της ανακύκλωσης χωρίς την συμμετοχή ιδιωτών είναι πολλαπλά και δεν περιορίζονται μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που από μόνο του είναι σημαντικό, αλλά είναι και οικονομικά».

 

Οι πολίτες καταγγέλλουν τη Δημοτική Αρχή Βύρωνα για την πλήρη σύμπλευση της με το ευρωμνημονιακό καθεστώς και την ανικανότητα της να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του λαού της περιοχής. Δεν διεκδίκησε επαρκή χρηματοδότηση για τα ανακυκλώσιμα υλικά που μαζεύει, δεν επένδυσε σε αγορά οχημάτων ανακύκλωσης. Αντίθετα,  προσπάθησε να αναθέσει την ανακύκλωση των απορριμμάτων στην εταιρία ΕΕΑΑ.  «Δεν έχει καταφέρει ουσιαστικά μέχρι σήμερα να ενισχύσει την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, που ξεκίνησε το 2008 στο δήμο χωρίς συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών. Το ποσοστό των ανακυκλώσιμων υλικών που περισυλλέγει ο δήμος, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων στον τομέα αυτό και των πολιτών που ανακυκλώνουν μέρος των απορριμμάτων τους, παραμένει πολύ μικρό με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής. Δεν κατάφερε να τοποθετήσει πολύ περισσότερους κάδους στις γειτονιές της πόλης, σε καταστήματα και όπου άλλου χρειάζεται. Περιορίστηκε μόνο στα σχολεία».

 

Αυτά τα μέτρα που εφαρμόζονται πολλαπλασιαστικά σε όλους τους Δήμους ανά την Ελλάδα στοχεύουν  αποκλειστικά στην ενίσχυση του ιδιωτικού κέρδους. Δήμοι και κυβέρνηση συνειδητά κι απροκάλυπτα ξεπουλούν τα δημόσια αγαθά, ισοπεδώνουν τις γειτονιές μας για τα συμφέροντα ιδιωτικών εταιριών, που βρίσκουν στα σκουπίδια των Δήμων, “λευκή επιταγή”. 

Αναγνώστηκε 2454 φορές Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017 18:49
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.