Να μη γίνει σκουπιδότοπος η Δυτική Αττική-Κάλεσμα αγώνα και συντονισμού του Δυτικού Μετώπου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 20:35 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Να μη γίνει σκουπιδότοπος η Δυτική Αττική-Κάλεσμα αγώνα και συντονισμού του Δυτικού Μετώπου

Τη Δευτέρα 18/9/2017, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συλλόγων και φορέων του Δήμου Φυλής, μετά από δημόσιο κάλεσμα του Δυτικού Μετώπου, για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δυτικής Αττικής στο δελτίο τύπου επισημαίνει τις μεγάλες διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της συγκέντρωσης των σκουπιδιών στην περιοχή και τις αρνητικές συνέπειες που επισύρει στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να ενταθούν οι κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο, με πρώτο ραντεβού τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που συνδιοργανώνουν μαζικοί φορείς της Πετρούπολης και το Δυτικό Μέτωπο, την Παρασκευή 6/10/2017. Παράλληλα επιδιώκεται ο περαιτέρω συντονισμός με άλλες συλλογικότητες και κινήματα της Δυτικής Αθήνας, προκειμένου να οργανωθούν μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας. Αποφασίστηκε επίσης η διακίνηση ενός κειμένου υπογραφών προς πολίτες, συλλόγους και μαζικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής.

Στο κείμενο αυτό επισημαίνεται το τέλμα στο οποίο έχουν φθάσει οι κάτοικοι της περιοχής από την επί χρόνια αδιαφορία και κακοδιαχείριση των αρμόδιων αρχών. Όπως αναφέρεται: «Η Δυτική Αττική είναι η περιοχή που -για δεκαετίες και κατ’ αποκλειστικότητα- υποδέχεται τα σκουπίδια ολόκληρης της Αττικής, πληρώνοντας βαρύτατο τίμημα στα θέματα της υγείας και της (μη) προστασίας του περιβάλλοντος. Οι κάτοικοί της αντιμετωπιζόμαστε σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας. Έχουν δοθεί πολλοί και σκληροί αγώνες για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Το ίδιο πολλές ήταν και οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν από τις αρχές όλων των βαθμίδων. Αποδείχθηκαν, στο σύνολό τους, υποκριτικές και ψεύτικες. Ο ΧΥΤΑ της Φυλής, όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά επεκτείνεται και μεγαλώνει. Το εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών (ΕΜΑΚ) σχεδιάζεται να διπλασιάσει τη δυναμικότητά του. Ο αποτεφρωτήρας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων δεν απομακρύνεται. Μια ιδιωτική εταιρεία (WATT ΑΕ) αδειοδοτείται για να ξεκινήσει -πάλι- τις παλιές της δραστηριότητες μέσα στην εγκατάσταση της Φυλής».

Το Δυτικό Μέτωπο κατακεραυνώνει τους ιθύνοντες για τη δυσοίωνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τη διοίκηση της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ, καθώς όλα τα σχέδια αποκέντρωσης της διαχείρισης των υπολειμμάτων βρίσκονται ακόμα στα χαρτιά ενώ «οι υποδομές ανακύκλωσης και κομποστοποίησης οργανικών είναι στο μηδέν».

«Αυτή η κατάσταση εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα όσων βολεύονται με τη μικρή ανακύκλωση, με τα πολλά σύμμεικτα και με τα σενάρια της καύσης των σκουπιδιών. Εξυπηρετεί και εκείνες τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις που συνδέονται με τα συμφέροντα αυτά και συντηρούν τη σημερινή κατάσταση. «Κουμπώνει» με τη στάση της κυβέρνησης, που υποσκάπτει η ίδια το εθνικό σχέδιο διαχείρισης», καταγγέλλει στο κείμενο του.

Το Δυτικό Μέτωπο μέσα από την καμπάνια του, επιδιώκει να πλατύνει και να δυναμώσει το μέτωπο αγώνα, με πρόταγμα τις ανάγκες των κατοίκων και του περιβάλλοντος κόντρα στα συμφέροντα όσων κερδοσκοπούν μετατρέποντας ολόκληρες περιοχές σε σκουπιδότοπους. Διεκδικούν τη δίκαιη και ισόρροπη κατανομή της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, σε όλες τις περιοχές, με προτεραιότητα στις υποδομές ανακύκλωσης και κομποστοποίησης οργανικών υλικών. Ζητούν να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα για νέες υποδομές στη Δυτική Αττική (λατομεία Μουσαμά, Μελετάνι και ΤΙΤΑΝ), καθώς η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη. Τέλος αιτούνται να ξεκινήσει η διαδικασία κλεισίματος του ΧΥΤΑ και της εγκατάστασης της Φυλής και να δρομολογηθεί άμεσα η διαδικασία της περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής.

 

Για ενημέρωση, στήριξη του αγώνα και συντονισμό, επικοινωνήστε με το Δυτικό Μέτωπο στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αναγνώστηκε 2701 φορές Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 20:45
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.