×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 870

Συνέδριο ΚΕΔΕ, Ιωάννινα: με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές, του Γιώργη Τερζάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 10:16 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συνέδριο ΚΕΔΕ, Ιωάννινα: με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές, του Γιώργη Τερζάκη

 

 

 

 

 

Ήταν ολοφάνερο πως ο προσανατολισμός του Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που έγινε από τις 30Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου στα Γιάννενα, ήταν στραμμένος προς τις επόμενες εκλογές της Αυτοδιοίκησης, το 2019.

  Όπως κάθε καλός «νοικοκύρης» φροντίζει να προετοιμάσει το έδαφος για την επόμενη μέρα, έτσι και οι δήμαρχοι ξεκίνησαν τις προετοιμασίες για τις δημοτικές εκλογές με στόχο, ο κάθε δήμαρχος να συνεχίσει με νέα θητεία και οι παρατάξεις στη Κεντρική Ένωση να εξασφαλίσουν τη πλειοψηφία ή να αυξήσουν τις δυνάμεις τους.

 

Βλέπετε, η ΚΕΔΕ πάντα έπαιζε και θα παίζει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας: από την ανάδειξη υπουργών και αρχηγών κομμάτων έως και το ρόλο του …χατζηαβάτη στο τελευταίο δημοψήφισμα του ’15.

 

Στην πορεία προς τις εκλογές δύο ήταν τα βασικά πολιτικά επίδικα του συνεδρίου.

 

Το πρώτο αφορά την αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΚΕΔΕ γύρω από τις χρηματοδοτήσεις. Η μεν ΚΕΔΕ στα «κάγκελα» να ζητάει αύξηση των πόρων, η δε κυβέρνηση να έχει αποδοθεί σε ένα «ράλι» παροχών κάτω από το τραπέζι, για να προσελκύσει αυτοδιοικητικούς στο δικό της άρμα.

 

Η προσπάθεια της κυβέρνησης για μικροπαροχές κυρίως σε μικρούς δήμους, αποδίδει καρπούς. Δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι, κυρίως της συντηρητικής παράταξης, που αισθάνονται πιο κοντά στη σημερινή κυβέρνηση επειδή τους «πρόσεξε πιο πολύ από τους δικούς της», τους έδοσε χρήματα για μικροέργα, κι εν ολίγοις τους βοηθάει να εμφανίσουν «έργο» μπροστά στις δημοτικές εκλογές.

 

Το μένος των πρωτοκλασάτων δημάρχων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ενάντια στους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που «μοιράζουν χρήμα» ήταν τέτοιο που σε ορισμένες στιγμές μύριζε «αλάνα» το συνέδριο. Αυτό πρέπει να εκληφθεί και ως ένδειξη αποτελεσματικότητας της πολιτικής «Μαυρογιαλούρου» εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ειδικά εν όψει της υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ, με τις ροές χρημάτων που αναμένει εντός των επομένων ετών από κοινού με τα ποσά που θα φέρει η παροχολογία θα αποτελέσουν κύριο εργαλείο προσέλκυσης δυνάμεων κοντά στην κυβέρνηση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Την ίδια πολιτική για συσπείρωση αυτοδιοικητικών παραγόντων ασκεί, στο επίπεδο της Αττικής, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. Η παράταξη της μοιράζει αφιδώς εκατομμύρια στους δήμους, αξιοποιώντας τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει πολιτικές συμμαχίες και να στηρίξει τα πολιτικά της σχέδια. Οι μεγαλοδήμαρχοι της Αττικής βεβαίως και δε χάνουν ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τον πακτωλό χρημάτων εν όψει των επόμενων εκλογών. Στο τελος όλοι θα είναι ευχαριστημένοι…

 

Γνωρίζει η κυβέρνηση πως οι δύο αυτοδιοικητικές της παρατάξεις, «Νέα Αυτοδιοίκηση» με τον δήμαρχο Κορυδαλλού Γιώργο Ιωακειμίδη (ΔΗΜΑΡ) και «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» με τον δήμαρχο του Αιγάλεω Δημήτρη Μπίρμπα, δεν πρόκειται να πετύχουν συσπείρωση δυνάμεων σε επίπεδο αυτοδιοικητικών. Έτσι ευελπιστεί στη δημιουργία ενός χαλαρού μετώπου αυτοδιοικητικών που μπορεί να μην είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα σηκώνουν το …σπαθί τους ενάντια στη κυβέρνηση και ορισμένες φορές θα τους έχει και αρωγούς στα πολιτικά της σχέδια.

 

Δεύτερο σημείο αντιπαράθεσης στο συνέδριο ήταν το εκλογικό σύστημα.

 

Η ΚΕΔΕ του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, προκειμένου να εξασφαλίσει το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων, επιστράτευσε όποιον μπορούσε να επιχειρηματολογήσει ενάντια στην απλή αναλογική. Μέχρι και τον προ 10ετίας πρόεδρο της Ένωσης και υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Πάρη Κουκουλόπουλο κουβάλησε στα Γιάννενα. Μέχρι και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έβαλε να κάνει μελέτη για το θέμα. Όμως είναι φανερό πως η εφαρμογή της απλής αναλογικής στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν θα κριθεί ούτε από τη «δημοκρατικότητα» της κυβέρνησης, ούτε από τη «κυβερνησιμότητα» των δήμων που επικαλείται η ΚΕΔΕ.

 

Η εφαρμογή της θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας της κυβέρνησης να εξασφαλίσει ευρύτερες δυνάμεις μπροστά στις δημοτικές εκλογές του 2019. Εάν αυτό το καταφέρει στο αμέσως προσεχές διάστημα τότε η συζήτηση για το εκλογικό σύστημα θα σταματήσει.

 

Πάντως τα «σημεία» δείχνουν πως η κυβέρνηση έχει διεισδύσει στον (μη προνομιακό για εκείνη) χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Επίτευγμα» που επηρεάζει και τη γενικότερη προσπάθειά της να αποτελέσει διαρκή και μακροπρόθεσμο πόλο στήριξης του αστικού πολιτικού συστήματος.

 

Αναγνώστηκε 2668 φορές

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.