24.3 C
Athens
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απειλές στο kommon για το άρθρο περί ελεύθερου κάμπινγκ

 

Την Τετάρτη 24 Ιουλίου το kommon ανάρτησε ανακοίνωση φίλου της ιστοσελίδας μας που αποκάλυπτε και κατήγγειλε την εμπορική αξιοποίηση ακόμη και της παραλίας Σαρακήνικο της Γαύδου, με τίτλο Το ελεύθερο κάμπινγκ δεν είναι εμπόρευμα.  Η εμπορική αξιοποίηση αφορούσε την κατάληψη με σκηνές καλών σημείων κάτω από κέδρους και πεύκα, και την προσφορά εμπορικών πακέτων διακοπών, μακριά κι ενάντια στη λογική της κοινής χρήσης που διέπει όσους παραθερίζουν στη συγκεκριμένα παραλία.

Δεν πέρασαν λίγες ώρες από την ανάρτηση και κάποιοι …θίχτηκαν, όπως φαίνεται από το ακόλουθο σχόλιο που αναρτήθηκε στη σελίδα του kommon στο facebook:

 

Διακοπές Κρήτη ” Καλησπέρα σας, εσείς που έχετε το Kommon και θέλετε να λέγεστε Δημοσιογράφοι, έχετε ερευνήσει την είδηση που δημοσιεύσατε και κατά σειρά έχουν αναδημοσιεύσει και τα υπόλοιπα παπαγαλάκια? Έχετε ερευνήσει εάν νοικιάζουν σκηνές ή έχει δημιουργηθεί κάποιο retreat με την φιλοσοφία του ευζήν? Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή εδώ και ώρες μαζί σας αλλά μάλλον αυτό που σας ενδιαφέρει είναι αποκλειστικά τα κλικ….. Για του λόγου του αληθές λοιπόν, δεν νοικιάζεται καμία σκηνή, έχουν στηθεί κάποιες σκηνές σε διάφορα σημεία με απώτερο σκοπό να φιλοξενηθούν κάποιοι οι οποίοι θέλουν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια και το retreat και απλά φιλοξενούνται!!!!!! Σας έχουμε στείλει προσωπικό μήνυμα και περιμένουμε την επικοινωνία σας και την διόρθωση του ψεύτικου άρθρου σας που χωρίς έρευνα και στοιχεία δημοσιεύσατε. “

 

Στο messenger μάλιστα οι τόνοι ανέβηκαν περισσότερο κι ενημερωθήκαμε ότι οι Διακοπές Κρήτη έχουν προχωρήσει και νομικά εναντίον του Kommon, επικαλούμενοι το άρθρο 187 του ΠΚ για «διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Από την αναζήτηση που κάναμε στο ίντερνετ ο συγγραφέας του σχολίου αντιστοιχεί σε τούτη την ιστοσελίδα – εμπορική επιχείρηση που προσφέρει τουριστικές υπηρεσίες στην Κρήτη. Υποθέτουμε κατόπιν αμοιβής ως είθισται στην εποχή που ζούμε.

Προς επίρρωση των όσων υποστηρίζουμε, άλλη ιστοσελίδα στο ίντερνετ (δες εδώ) διαφημίζει υπηρεσίες yoga κι άλλων εναλλακτικών δραστηριοτήτων και θεραπειών που προσφέρει στη Γαύδο, έναντι αμοιβής φυσικά. Συγκεκριμένα, φτάνει τα 550 ευρώ, για όσους έχουν κάνει έγκαιρη κράτηση 484 ευρώ, ενώ οι υπηρεσίες είναι …all inclusive! Όλα αυτά στη Γαύδο. Τα ύστερα του κόσμου!!!

Δοθέντων των παραπάνω το ερώτημα που γεννιέται είναι προς τι η ενόχληση; Πολύ περισσότερο όταν όσα αναφέρονται στο σχόλιο επιβεβαιώνουν και δεν διαψεύδουν το άρθρο του Kommon. Μας κάνουν σοφότερους μάλιστα γιατί μας εξηγούν όχι μόνο γιατί καβατζώθηκαν οι κέδροι και τα πεύκα, για το retreat κάποιων χάριν του ευ ζην, αλλά κι από ποιους!

Μάλιστα, παραθεριστές με τους οποίους μιλήσαμε την επομένη της ανάρτησης μας περιέγραψαν κι άλλα σπαρταριστά όπως για παράδειγμα ότι οι διοργανωτές του retreat είχαν τοποθετήσει και σκηνή που λειτουργούσε σαν ρεσεπσιόν. Η συγκεκριμένη σκηνή φυσικά ξηλώθηκε… 

Και μόνο όταν μια ιδιωτική εταιρεία παροχής τουριστικών υπηρεσιών αναλαμβάνει να διαψεύσει το άρθρο μας, χωρίς να αναιρεί τα ουσιώδη που καταγγέλλουμε, δείχνει ότι το Σαρακήνικο πράγματι έχει μπει στο στόχαστρο των εταιρειών τουριστικής εκμετάλλευσης. Το γεγονός ότι αυτές οι εταιρείες εμφανίζονται ως εναλλακτικές δεν αλλάζει σε τίποτε την ουσία.

Αξίζει ωστόσο να επαινέσουμε την κοινότητα των Γαυδιωτών που συλλογικά, δημοκρατικά και αποφασιστικά αντέδρασαν στην έμμεση ιδιωτικοποίηση του νησιού και έδωσαν στη δημοσιότητα την μπίζνα που πήγε να στηθεί, με την εμπορευματοποίηση μιας παραλίας που επί δεκαετίες αποτελεί πνεύμονα ελευθερίας και αποεμπορευματοποίησης.

Τα νεότερα δε που πληροφορούμαστε από το μέτωπο της Γαύδου είναι ότι οι παραθεριστές έχουν καταλάβει τα παράλια και τα στρατηγικά σημεία στους πέριξ λόφους. Η συγκεκριμένη δε επιχειρηματίας ακύρωσε το πρώτο πρόγραμμα εξ αιτίας των αντιδράσεων. Την Κυριακή 28/7 έχει οριστεί νέα συνέλευση στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι παραλίες. Αναμένουμε με αγωνία…

Κατόπιν τούτων δεν έχουμε παρά να υποστηρίξουμε ακόμη πιο επίμονα πώς «το ελεύθερο κάμπινγκ δεν είναι εμπόρευμα» κι ότι ο νεοφιλελευθερισμός που θέλει τα πάντα να πουλιούνται και να αγοράζονται δεν θα περάσει!

Υγ. Σε ό,τι αφορά τα περί ψευδών ειδήσεων: Οι πληροφορίες που αναρτώνται στο kommon είναι πάντα ελεγμένες και εμπεριστατωμένες, είτε από τη συντακτική του ομάδα ή από φίλους της σελίδας. Επιλέξαμε δε να μην αναφερθούμε σε ονόματα επιχειρηματιών, που ενεπλάκησαν. Οι θιγόμενοι καλά θα κάνουν πριν αρχίσουν να απειλούν με μηνύσεις να μας στέλνουν την άποψή τους, ανασκευάζοντας ότι κρίνουν ως ανυπόστατο. Η ιστοσελίδα μας παραμένει ανοιχτή στην ανταλλαγή απόψεων και κριτικών.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ