23 C
Athens
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο «Αγία Σοφία»: 10 χρόνια απαξίωσης του μοναδικού δημόσιου κέντρου, της Ελένης Μπαρμπαλιά

 

Η είδηση για το κλείσιμο της κλινικής Μαστού στο νοσοκομείο Έλενα και του παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου του νοσοκομείου Αγία Σοφία δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.

Αλλοίμονο αν πιστέψαμε το δακρύβρεχτο στόρι του Πρωθυπουργού και του επιτελείου του ότι κατάλαβαν το λάθος τους και αναβαθμίζουν το σύστημα υγείας εν μέσω πανδημίας. Μα πότε άλλαξε ο γέρο λύκος την προβιά του;

Μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ιστορικό νοσοκομείο Έλενα ο Β. Κικίλιας πήρε πίσω το κλείσιμο του Κέντρου Μαστού. Για πόσο όμως;

 Η ιστορία των αστικών κυβερνήσεων, μνημονιακών και προμνημονιακών (ο καπιταλισμός δεν έγινε κακός λόγω μνημονίων) και οι πολιτικές τους δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό. Πόσος καιρός πάει από τότε που τόλμησαν να βάλουν ηλικιακό περιορισμό στις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, χωρίς να λάβουν υπόψη τους ότι σε γειτονικές χώρες, όπως στη Βουλγαρία ή στην Κύπρο αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου του μαστού σε γυναίκες κάτω των 45 ετών; Ακολουθούνται βλέπετε οι συστάσεις των αμερικάνικων ιατρικών εταιρειών, που συνήθως κρύβουν από πίσω άλλες σκοπιμότητες.

Σχετικά δε με το παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του νοσοκομείου Παίδων Η Αγία Σοφία, το μοναδικό δημόσιο, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες, η ανακοίνωσή του Υπουργείου Υγείας προσπαθεί τα συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Όσοι κινούμαστε στο χώρο της υγείας και της αναπηρίας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε στην αρχή της οικονομικής κρίσης τα έτη 2010-2011. Από τότε ακούμε για την τραγική υποβάθμιση του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου, το οποίο παρέχει υπηρεσίες σε παιδιά που οι οικογένειές τους ανήκουν σε χαμηλά εισοδηματικές τάξεις.

Και τότε το έτος 2010 μιλάγανε για αναστολή του Κέντρου και δήθεν αναβάθμισή του.

Τώρα το Υπουργείο επικαλείται μεγάλη δωρεά για την ανακαίνισή του Κέντρου. Ανακαίνιση με λεφτά ευαγών ιδρυμάτων! Το μάθαμε πια. Δεκάρα τσακιστή δεν έχει το Κράτος όχι μόνο για την υλικοτεχνική υποδομή αλλά ούτε για τη στελέχωσή των κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων.

Να θυμηθούμε ότι δέκα χρόνια πριν, πάλι σε ανακοίνωσή της η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρονταν σε διασύνδεση του δημόσιου Κέντρου με το Κέντρο του Ωνασείου. Τότε, όμως, τα παιδιά που μεταφέρονταν στο Ωνάσειο (παρεμπιπτόντως διοικητικοί παράγοντες του Ωνασείου συμμετείχαν σε σύσκεψη δημόσιου νοσοκομείου με την ΥΠΕ και λοιπούς δημόσιους λειτουργούς για την τύχη του δημόσιου Κέντρου) και οι γονείς τους βρισκόντουσαν προ διαφόρων εκπλήξεων, αφού σε κάποιες περιπτώσεις τα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα για προχειρουργικές εξετάσεις δεν ήταν διαθέσιμα για αυτά τα παιδιά. Τα παιδιά τα πήγαιναν πέρα δώθε για διαγνωστικές εξετάσεις σε άλλα ιδιωτικά κέντρα, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος για την χειρουργική επέμβαση ενώ οι θεράποντες γιατροί τους, που ήξεραν το ιστορικό τους, δεν ήταν παρόντες.

Σαφής η τωρινή ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες που αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι λόγω του ιδιάζοντος καθεστώτος που ισχύει για το αντίστοιχο τμήμα στο Ωνάσειο, το παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο του Αγία Σοφία αποτελεί ουσιαστικά τη μόνη δημόσια δομή, η οποία αντιμετωπίζει περιπτώσεις παιδιών που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες.

Ανερυθρίαστα ξεδιάντροπη η ανακοίνωση του Υπουργείου η οποία προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αναστολή του δημόσιου Κέντρου (που βρίσκεται στην ίδια τραγική κατάσταση εδώ και μια δεκαετία, μην ξεχνάμε το ίδιο παιχνίδι παίχτηκε το έτος 2010). Στην ανακοίνωση αναφέρει: Επισημαίνεται ιδιαίτερα, ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων Η Αγία Σοφία, υποδέχεται όλα τα περιστατικά COVID-19 ανηλίκων. Αν σταματούσε η λειτουργία της ως ΜΕΘ-COVID προκειμένου να εξυπηρετεί τακτικά χειρουργεία, αυτό θα είχε ως συνέπεια να μην υπάρχει στη Νότια Ελλάδα ΜΕΘ Παίδων για επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.

Τραγική ή κυνική η επιβεβαίωση του ίδιου του Υπουργείου ότι το δημόσιο σύστημα υγείας βρέθηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει την πανδημία αναστέλλοντας σοβαρά τακτικά χειρουργεία και ανοίγοντας το δρόμο σε ιδιωτικά κέντρα.

Τώρα όσο ποτέ άλλοτε είναι αδήριτη η ανάγκη το κίνημα των υγειονομικών να συνδεθεί με το αναπηρικό κίνημα για να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Ως εδώ. Φτάνει πια!

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ