Δραματικές εξελίξεις στη διαχείριση απορριμμάτων

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2020 12:21 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δραματικές εξελίξεις στη διαχείριση απορριμμάτων

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

 

Πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 11/11, η έκτακτη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ. Οι εκπρόσωποί του, με αφορμή την ολοκλήρωση του σκανδαλώδους διαγωνισμού για το νέο ΧΥΤΑ Φυλής και την ανάθεση του έργου, ενημέρωσαν  για τις δραματικές εξελίξεις στο χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ επεσήμανε πως η  κατασκευή  του νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή, σε συνδυασμό με την κατασκευή του υπερ-εργοστασίου επεξεργασίας σκουπιδιών στη Φυλή, την επέκταση του υφιστάμενου εργοστασίου (ΕΜΑΚ) και τη φημολογούμενη επαναλειτουργία της Χαλυβουργικής για καύση σκουπιδιών, καταδικάζουν τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας - Αττικής να ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους σε ένα περιβαλλοντικό εφιάλτη. Οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας - Αττικής  θα υποχρεωθούν να φορούν μάσκες σε όλη τους τη ζωή για να αντέξουν τη δυσοσμία και τη ρυπασμένη ατμόσφαιρα, από τα εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών που θα καίγονται και θα θάβονται δίπλα στα σπίτια τους. 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις  αθέατες μέχρι σήμερα  πλευρές  του διαγωνισμού για το νέο ΧΥΤΑ Φυλής και την πρωτοφανή πατέντα για την κατασκευή φράγματος και τεχνητής κυττάρου σκουπιδιών. Αποκαλύφθηκε πως υπάρχουν σχέδια για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής στην περιοχή της γ΄ φάσης και μετά το γέμισμα του νέου ΧΥΤΑ. 

Οι ασύλληπτες αλχημείες του κ. Πατούλη, όμως, δεν περιορίζονται στην τεχνητή «λίμνη» σκουπιδιών αλλά και στην ίδια την  γεωγραφία, καθώς αποφάσισε να κατασκευάσει ένα νέο, θηριώδες εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών στη Φυλή και να το βαφτίσει Μονάδα επεξεργασία απορριμμάτων του Κεντρικού Τομέα Αθήνας. Πρόκειται για μια απίστευτη επινόηση, με σκοπό να «προσπεραστούν»  οι προβλέψεις του ισχύοντος ΠΕΣΔΑ, που ορίζει πως οι μονάδες του κεντρικού τομέα Αθηνών θα χωροθετηθούν, κατά προτεραιότητα, σε ήδη αδειοδοτηµένους χώρους για την κατασκευή κεντρικών ΣΜΑ. Ο κ. Πατούλης φιλοδοξεί να παίξει τον ρόλο της εμπροσθοφυλακής της κυβέρνησης και στο μεγάλο ζήτημα της καύσης των απορριμμάτων, συναινώντας και υπερθεματίζοντας στις κυβερνητικές επιλογές για την καύση των απορριμμάτων στις νέες μονάδες επεξεργασίας. 

Οι εκπρόσωποι του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ αναφέρθηκαν και στο σκανδαλώδη διαγωνισμό του ΕΔΣΝΑ για τον εξοπλισμό της ανακύκλωσης, που αποδεικνύει και στον πιο δύσπιστο, πως ο ΕΔΣΝΑ έχει, πλέον, μεταλλαχθεί από όργανο της αυτοδιοίκησης σε όργανο εξυπηρέτησης εργολαβικών συμφερόντων, που δρα με απολύτως αδιαφανή τρόπο και με περίεργες συνεννοήσεις πίσω από κλειστές πόρτες. 

Για πολλοστή φορά, έγινε αναφορά στην επικίνδυνα οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΧΥΤΑ Φυλής, λόγω του υπερκορεσμού του, με ορατό τον κίνδυνο πρόκλησης κάποιου σοβαρού ατυχήματος. Επισημάνθηκε πως μόνη λύση για το σημερινό αδιέξοδο είναι το άμεσο και οριστικό κλείσιμο  του συνόλου της εγκατάστασης στη Φυλή, η ένταξή της σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης και η υιοθέτηση της αντίληψης της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών και στην ανακύκλωση.

Η προοπτική της μονιμοποίησης της περιβαλλοντικής - υγειονομικής υποβάθμισης δεν είναι αποδεκτή από τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας – Αττικής και δεν πρόκειται να τη δεχτούν αδιαμαρτύρητα. Θα βρουν τον τρόπο να ξεπεράσουν με ασφάλεια τα τυπικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του covid-19 και να οργανώσουν τις αντιδράσεις τους και μέσα στην περίοδο του lockdown.  

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν, λόγω του υποχρεωτικού εγκλεισμού, το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ απευθύνει δημόσιο κάλεσμα στις περιβαλλοντικές κινήσεις, στα συνδικάτα των εργαζομένων, στους τοπικούς φορείς, στις ομάδες συντονισμού δράσεων και σε όλες τις συλλογικότητες της Αττικής σε μια μηχανοκίνητη διαδήλωση στην είσοδο της χωματερής το πρωί της Δευτέρας 23/11, σαν το πρώτο βήμα μιας σειράς κλιμακούμενων αντιδράσεων. ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας

 

oxixytafilis.blogspot.com - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - f/b: Δυτικό Μέτωπο

 

Αναγνώστηκε 517 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.