20.8 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η αγωνία θα πάψει με το πέρασμα στην πράξη, της Η αγωνία θα πάψει με το πέρασμα στην πράξη, της Χριστίνας Κυδώνα

 

Η Χριστίνα Κυδώνα είναι νοσοκομειακή γιατρός, παθολόγος εντατικολόγος στο Ιπποκράτειο

Πηγή: Δελτίο Θυέλλης

Ενώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας μας πνίγει, οι αριθμοί των κρουσμάτων και των νεκρών ανεβαίνουν ραγδαία, οι ΜΕΘ και γενικότερα τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, η κυβέρνηση «απαντά» με δρακόντειες απαγορεύσεις κυκλοφορίας και… διαδηλώσεων, συνεχίζοντας μάλιστα τη δουλική υποστήριξη στον ιδιωτικό τομέα της υγείας και περικόπτοντας ακόμα περισσότερο τις δαπάνες για το καταρρέον ΕΣΥ. Καθώς η κοινωνία συνειδητοποιεί ότι ο covid19 ήρθε για να μείνει κάτι που ήταν από την αρχή σαφές για την ιατρική κοινότητα η κυβέρνηση κατηγορεί ως υπαίτιους τους πολίτες που δεν εφάρμοσαν πιστά το καταπληκτικό της σχέδιο… Μα τι μπορεί να φταίει, αφού η Παναγιά ήταν μαζί μας και ο Αη Δημήτρης προστάτευε τη Θεσσαλονίκη, μάλλον κάτι τσακαλοπαρέες που πίναν μπύρες στις πλατείες!

Όταν εμφανίζεται μια νέα νόσος με μεγάλη ταχύτητα μετάδοσης που επιφέρει μαζική νόσηση και θνητότητα που κυμαίνεται στο 2-3%, είναι εύκολο να κατανοηθεί πόσο μπορεί να πιέσει ένα σύστημα υγείας. Αυτό δε σημαίνει μόνο την αναμενόμενη εξάντληση προσωπικού και πόρων σε συνθήκες «πολεμικές», αλλά κυρίως τους κινδύνους από την πλημμελή φροντίδα των αρρώστων. Σημαίνει ακόμα αύξηση της «κρυμμένης νοσηρότητας», αυτής που δεν καταμετράται, αφορά άλλες νόσους και ασθενείς που δεν θα προσεγγίζουν το νοσοκομείο, είτε από φόβο είτε από παρερμηνεία των οδηγιών. Η κλινική εμπειρία μάς έδειξε τον Ιούνιο μια δραματική αύξηση βαριών περιστατικών ακριβώς μετά την άρση του lockdown. Ύστερα από 3 μήνες που οι ασθενείς αυτοί δεν είχαν ευχερή πρόσβαση στο σύστημα υγείας, χάθηκαν διαγνώσεις, δεν υπήρξε έγκαιρη αντιμετώπιση, παραμελήθηκαν οι χρόνιοι πάσχοντες. Την ώρα που όλα τα μάτια είναι στραμμένα στον covid, άλλες παθήσεις παραμελούνται και δεν τυγχάνουν της κατάλληλης προσοχής.

Οι δραματικές επιπτώσεις αυτής της κατάστασης δεν έχουν καταγραφεί για να μπορέσουμε να δώσουμε την ακριβή εικόνα με αριθμούς. ‘Ολες οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης (εκτός από το αντικαρκινικό νοσοκομείο) μετατρέπονται σε covid ΜΕΘ και τα «καθαρά» περιστατικά μεταφέρονται άρον άρον σε ιδιωτικές κλινικές με πανάκριβο αντίτιμο. Συγχρόνως η διασπορά του ιού μεταξύ του προσωπικού είναι μεγάλη, κάνοντας σχεδόν αδύνατη τη διαχείριση, αφού ολόκληρα τμήματα αναστέλλουν τη λειτουργία τους με το στελεχικό δυναμικό τους να αρρωσταίνει. Οι υγειονομικοί είμαστε εξοργισμένοι με το υπουργείο Υγείας γιατί τόσο καιρό δεν προνόησε για την δημιουργία ενός στοιχειώδους back up, κάποιων που να μπορούν να μας αντικαταστήσουν όταν χρειαστεί. Επιπλέον η απόφαση της δραστικής περικοπής των τακτικών χειρουργείων και της αναστολής των εξωτερικών ιατρείων είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα εκτινάξει τη νοσηρότητα. Η εμμονική άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις όσο ήταν καιρός, θα στοιχίσει μακροπρόθεσμα και σε χρήμα και σε ζωές.

Δεν αλλάζει μόνο η κοινωνία στη μετά covid εποχή (διαλυμένη οικονομία, εκτόξευση της ανεργίας, σκληρές συνθήκες εργασίας, εμπέδωση του «κράτους έκτακτης ανάγκης»), αλλά και οι ιατρικές ανάγκες, καθώς οι λοιμώξεις γίνονται Νο1 κίνδυνος και οι ψυχικές νόσοι καλπάζουν. Είναι αδύνατο να συνεχίσουμε με το παλιό σχέδιο σ’ αυτή την εποχή. Κυρίαρχο ζήτημα για το κίνημα πρέπει να γίνει η στήριξη του ΕΣΥ, γιατί τίποτα δεν είναι τόσο επείγον όσο αυτό. Άμεσα αιτήματα προς επίλυση:

Επάρκεια test και κάλυψη τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Επίταξη ξενοδοχείων για τα εξιτήρια που είναι ακόμα θετικά και δεν είναι καλό να γυρίσουν σπίτι για να μην κολλήσουν την υπόλοιπη οικογένεια.

Επίταξη διαμερισμάτων για να μένουν ασυμπτωματικοί φορείς ή ήπια νοσούντες (με το παραπάνω σκεπτικό).

Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών (ΜΕΘ, χειρουργεία και όλες οι υποειδικότητες).

Επίταξη ιδιωτών γιατρών στις κρίσιμες ειδικότητες (Παθολογία,Πνευμονολογία, Αναισθησιολογία, Ακτινολογία, Μικροβιολογία, Λοιμωξιολογία), που θα αντικαταστήσουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς που νοσούν ή εμφανίζουν burn out.

Άνοιγμα της λίστας των ειδικευομένων για να εισέλθουν άμεσα στο ΕΣΥ νέα χέρια.

Κλινική άσκηση των εκτοετών φοιτητών όλων των ιατρικών σχολών της χώρας στα επίμαχα τμήματα (ΤΕΠ, παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές).

Μαζική πρόσληψη νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και βοηθών.

Γενικευμένη εμπλοκή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη διαχείριση του covid στην κοινότητα.

Πρέπει να καταδείξουμε το έγκλημα του συνωστισμού στα ΜΜΜ όπως είναι, σαν έγκλημα. Να μιλήσουμε για τη συρροή κρουσμάτων στα εργοστάσια (Χαλκιδική, Πέλλα, Ιωάννινα) και να καταγγείλουμε τους υπεύθυνους όπως είναι, σαν εγκληματίες. Να επιτεθούμε στην Εκκλησία όπως της αξίζει, σαν την ιερή αγελάδα της οπισθοδρόμησης και του ανορθολογισμού. Φτάνουν τα άρθρα γνώμης και τα post στο facebook. Δράσεις στο δρόμο, ευφυείς καμπάνιες και καταγγελίες με ονοματεπώνυμο. Παράλληλα, καμία ανοχή στους ξερόλες, τους ανεύθυνους και τους συνωμοσιολόγους ακόμα και του ίδιου μας του χώρου. Ανεβάζουμε τις μάσκες και δουλεύουμε για το κοινό καλό. Τίποτα άλλο.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ