20.6 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Με τη Γεωργία», κείμενο αλληλεγγύης γυναικείων οργανώσεων


Όταν τα φώτα της δημοσιότητας που διψούν για θέαμα χαμηλώνουν σκοπίμως,   εμείς συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη  Γεωργία Μπίκα, γιατί δεν θέλουμε καμία πράξη βιασμού και κακοποίησης  εις βάρος των γυναικών να μένει στο σκοτάδι.

Αγωνιζόμαστε, ενθαρρύνοντας την καταγγελία, που προφυλάσσει και μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα, την καταγγελία, που εμποδίζει την εκ νέου θυματοποίηση και οδηγεί στην προστασία και δικαίωση της επιζώσης. 

Η Γεωργία Μπίκα αντέδρασε με θάρρος, όπως πρέπει να πράττει κάθε θιγόμενη πολίτης ενός ευνομούμενου κράτους, καταγγέλλοντας τον ομαδικό βιασμό της, ζητώντας τιμωρία για τους ενόχους και προστασία και για άλλες γυναίκες. Μας υποχρέωσε ως κοινωνία να σταθούμε  στο ύψος των περιστάσεων, να αντιληφθούμε ότι χωρίς αμφιβολία το βάρος της ενοχής αφορά τους θύτες ανεξαρτήτως κοινωνικής και οικονομικής ισχύος ή πολιτικής επιρροής και ότι η αποτελεσματικότερη προστασία των θυμάτων βιασμού επιτυγχάνεται με τα γρήγορα ανακλαστικά των Αρχών και την επάρκεια των κοινωνικών δομών.  

Σε αντίθετη περίπτωση διευκολύνεται η συγκάλυψη και δυσχεραίνεται η διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς και η εξέταση της γυναίκας θύματος, η στήριξη και η προστασία της. Ο υπάρχων μηχανισμός αποδείχθηκε απροετοίμαστος έως ανεπαρκής, ύποπτα δυσκίνητος, απρόθυμος, προβληματικός και απάνθρωπος, χαρακτηριστικά, τα οποία σε μεγάλο βαθμό αποτρέπουν τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων στη χώρα μας να τις καταγγείλουν. Από την χρονοβόρα, εκ των πραγμάτων επώδυνη, βασανιστική και άνευ νομικής και ψυχολογικής στήριξης κατάθεσή της Γεωργίας, έως την με μεγάλη καθυστέρηση εξέτασή της από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες και διεξαγωγή των τοξικολογικών εξετάσεων καταδεικνύεται ένα διάτρητο σύστημα, το οποίο τελικώς λειτουργεί υπέρ των δραστών και διαιωνίζει την κουλτούρα της βίας. 

Είναι απολύτως αναγκαίο σήμερα να εκσυγχρονισθούν οι υφιστάμενες κοινωνικές δομές για κακοποιημένες γυναίκες και σε κάθε νομό και περιφέρεια να δημιουργηθούν άμεσα νέες, ευέλικτες και επαρκείς δομές, στελεχωμένες με εκπαιδευμένους/ες επαγγελματίες, οι οποίοι/ες θα ανταποκρίνονται άμεσα σε τέτοια συμβάντα και θα τελούν υπό κρατική εποπτεία. Ως άτομα, φορείς και συλλογικότητες,  επαναλαμβάνουμε με αυτή την ευκαιρία τα πάγια αιτήματα του φεμινιστικού κινήματος:

1. Ιατροδικαστικές υπηρεσίες σε όλους τους νομούς και άμεση κάλυψη των κενών στις υφιστάμενες, ενώ παράλληλα να διασφαλίζεται ότι οι γυναίκες θύματα θα έχουν επί 24ωρου βάσεως πρόσβαση σε ιατροδικαστή/ρια

2. Όλα τα νοσοκομεία και οι δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης στη χώρα να εφοδιαστούν με κουτί βιασμού. Παράλληλα, να εκπαιδευτεί κατάλληλα το ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικού, στο οποίο θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση τα θύματα και να τους διασφαλίζεται φροντίδα και μέριμνα. Υπό το πρίσμα αυτό θα πρέπει να διενεργούνται και όλες οι επιπλέον συναφείς εξετάσεις (για πιθανότητα εγκυμοσύνης, μόλυνσης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα για πιθανή χορήγηση αγωγής κ.λπ.)

3. Δημιουργία ειδικών πολυδύναμων Κέντρων Αντιμετώπισης Βιασμών σε πόλεις ή/και νοσοκομειακές μονάδες, σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία. Πρόκειται για κέντρα αντιμετώπισης περιστατικών βιασμού που λειτουργούν σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου απασχολείται εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και τα οποία συνεργάζονται θεσμικά με δομές υγείας, ψυχιατρεία και δικαστικές Αρχές, ώστε να στηρίζονται άμεσα και πολύπλευρα οι επιζώσες βιασμού.

4. Δημιουργία ως εναλλακτική, Κέντρων Αναφοράς Σεξουαλικών Επιθέσεων, όπου προσφέρεται ιατρική φροντίδα, διενεργούνται ιατροδικαστικές εξετάσεις και παρέχεται πρακτικά, συναισθηματικά-ή και ψυχολογικά η στήριξη. Σε τέτοια Κέντρα μία γυναίκα απευθύνεται, χωρίς να απαιτείται εντολή της αστυνομίας.

5. Δημιουργία σχετικής βάσης δεδομένων, όπου επιπλέον αποδεικτικό υλικό μπορεί να διατηρείται, ούτως ώστε η επιζώσα να μπορεί να το αξιοποιήσει στην καταγγελία της σε ύστερο χρόνο και όποτε/εάν το αποφασίσει.

6. Η πολιτεία, μέσω του συστήματος παιδείας, να εφοδιάσει επιτέλους με τις απαραίτητες γνώσεις τους νέους και τις νέες, ώστε να προλαμβάνονται τέτοια γεγονότα. Η σεξουαλική αγωγή είναι αναγκαιότητα με σκοπό την πρόληψη από την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών και γυναικών.

7. Άμεση επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, η οποία συνιστά και τον αρμόδιο Φορέα παρακολούθησης της εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την Ελλάδα, και η επανένταξή της στο Υπουργείο Εσωτερικών ως αυτοτελή, διακριτή και ορατή κρατική δομή, με την άμεση εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας(ΚΕΘΙ) και με τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία.

8. Διασφάλιση και ενίσχυση του δικτύου των δομών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών (Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, Ξενώνες Φιλοξενίας, Γραμμή 15900) και του δημόσιου χαρακτήρα τους. Επέκταση του Δικτύου Δομών και σε άλλες πόλεις, ώστε κάθε γυναίκα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να έχει άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες των Δομών και

9. Εκπαίδευση δημοσιογράφων και δημιουργία οδηγού δεοντολογίας για τα ΜΜΕ

 

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ  ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ/ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ
1. Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία της 8ης Μάρτη
2. ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ Σύλλογος Πολύτεκνων Μητέρων 
3. Ομάδα Γυναικείων Δικαιωμάτων Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά
4. Ομάδα Γυναικών του Συλλόγου  Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης Θρυαλλίδα
5. Οι μαμάδες Mother’s Wings Greece  Mother’s Wings  
6. Σύλλογος εργαζομένων Γενικής Γραμματείας  Ισότητας των Φύλων «Δώρα Κατσιβαρδάκου»   
7. Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ»
8. Φεμινιστική Συλλογικότητα ΘΕΟΔΩΡΑ   

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ