×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 870

Κατάργηση των μνημονίων για να μείνουν τα διαθέσιμα στους δήμους! Του Γιώργη Τερζάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017 11:51 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κατάργηση των μνημονίων για να μείνουν τα διαθέσιμα στους δήμους! Του Γιώργη Τερζάκη

Ξανά οι «Μενουμευρώπηδες» στη Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) βγαίνουν στο …κλαρί για τη μεταφορά των χρηματικών διαθεσίμων των Δήμων στη Τράπεζα της Ελλάδος.

Το θέμα έχει ξεκινήσει από την άνοιξη του 2015, όταν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) η νέα τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έδωσε εντολή να μεταφερθούν τα χρηματικά διαθέσιμα των φορέων γενικής κυβέρνησης (και όχι μόνο των Δήμων) στη Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), προκειμένου να συγκεντρωθούν οι πόροι ώστε να αποπληρωθούν οι πιστωτές – ήταν κι αυτό μια από τις πολλές ενδείξεις της προδοσίας που ερχόταν. Έτσι δόθηκε η αφορμή να εμφανιστεί το όλο θέμα σαν μία διένεξη μεταξύ της κυβέρνησης και των Δήμων, όπου η «κακιά» κυβέρνηση πάει να βάλει χέρι στα χρήματα των Δήμων.

Να σημειωθεί, επίσης πως η υπόθεση δεν αφορά μόνο τη χρονική περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κλπ και σχετίζεται με μνημονιακή υποχρέωση. Νομική βάση για την υλοποίηση αυτής της υποχρέωσης έχει προβλεφθεί ήδη με το άρθρο 69Α του Ν.4270/14, δηλαδή επί της προηγούμενης διακυβέρνησης.

Το ζήτημα έχει δύο σκέλη.

Όσον αφορά το τεχνικό σκέλος, η υπόθεση δεν έχει τις διαστάσεις που της προσδίδουν η ΚΕΔΕ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η ΚΕΔΕ μιλάει για κατάσχεση των χρημάτων των Δήμων από τη κυβέρνηση, ενώ στη πραγματικότητα πρόκειται για αλλαγή πιστωτικού ιδρύματος (από τις ιδιωτικές τράπεζες στη ΤτΕ) και οι φορείς Γενικής κυβέρνησης δεν χάνουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα χρήματα αυτά που τους ανήκουν, στη βάση των αναγκών τους (υπάρχει νομοθετική ρύθμιση με την οποία δεν επιτρέπεται η κατάσχεση αυτών των χρημάτων).

Δεν είναι τόσο αθώα η «αγωνιστική» στάση της ηγεσίας της ΚΕΔΕ. Μπροστά στο ενδεχόμενο να μειωθούν τα ποσά που έχουν κατατεθεί στις ιδιωτικές τράπεζες, είναι προφανές πως αυτές προσπαθούν να το αποφύγουν γιατί αυτομάτως μειώνεται η ρευστότητά τους. Δεν γνωρίζουμε και δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τις πιέσεις, τις συνεννοήσεις που γίνονται «κάτω από το τραπέζι» προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο της μεταφοράς των χρημάτων στη ΤτΕ. Προφανώς οι ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες πιέζουν για να μη χάσουν το ρευστό και η ΚΕΔΕ «παίζει το παιχνίδι τους». Οι διαμαρτυρίες των Δημάρχων για την επίθεση στα οικονομικά των Δήμων, πρέπει να παραδεχτούμε πως είναι σωστές, όμως είναι υποκρισία να διαμαρτύρονται σήμερα, ενώ όπως έχουμε ξαναγράψει φέρουν ευθύνη καθώς δεν αμφισβητούν τις δρακόντειες Μνημονιακές δεσμεύσεις.

Το άλλο σκέλος της υπόθεσης είναι η μνημονιακή προέλευση και η χρήση αυτής της διάταξης για αντιλαϊκούς σκοπούς. Την ίδια στιγμή που προσπαθούν να μετατρέψουν το θέμα αυτό σε μία αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από τη μια και του άλλου μπλοκ του δικομματισμού από την άλλη, αποκρύπτουν πως αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Οι μεν κυβερνητικοί το κάνουν  για να μην φανεί πως υλοποιούν σχετικές εντολές κι είναι πειθήνια όργανα των «θεσμών» οι δε «Μένουμευρώπηδες» γιατί δεν θέλουν με τίποτα να θίξουν την ΕΕ.

Γεγονός είναι πως στο πλαίσιο μίας αντιπαράθεσης μεταξύ κεντρικής εξουσίας και τοπικών αρχών, που εντός του καπιταλισμού πάντα θα υπάρχει, η κεντρική εξουσία θεωρεί ανήκουστο να κυκλοφορεί χρήμα αρκετών δις στα επιμέρους ταμεία των φορέων γενικής κυβέρνησης την ίδια στιγμή που αυτή “ζορίζεται” να εξασφαλίσει τις δόσεις προς τους δανειστές. Οπότε όταν οι προβολείς πέφτουν στον σκοπό της ρύθμισης, που είναι η αποπληρωμή των δανείων, αναδεικνύεται ξεκάθαρα ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της. Όταν η προτεραιότητα είναι η εξυπηρέτηση του χρέους το μάρμαρο πάντα θα πληρώνουν οι κοινωνικές δαπάνες.

 

Έπεται και συνέχεια…

 

Το θέμα της μεταφοράς των λογαριασμών στη ΤτΕ θα έχει και συνέχεια καθώς προβλέπεται η μεταφορά των πληρωμών που κάνει σήμερα ο κάθε φορέας από μόνος του, να γίνεται στο άμεσο μέλλον μέσω της ΤτΕ κατά το μοντέλο της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Αυτό θα σημάνει πως σε κάποια δεδομένη στιγμή θα μπορεί η κεντρική κυβέρνηση να διαχειριστεί κρίσιμα θέματα (πχ αδυναμία πληρωμής δόσεων και κάτω από τις πιέσεις των δανειστών) σύμφωνα με τις επιδιώξεις της και όχι το σχεδιασμό ή τις ανάγκες των κάθε ξεχωριστού φορέα.

 

Γίνεται φανερό πως το μνημονιακό καθεστώς είναι εκείνο που δημιουργεί τα προβλήματα και η κάθε πολιτική δύναμη κρίνεται με τη στάση που κρατάει. Όλες οι αντιδράσεις της ΚΕΔΕ και της πολιτικής Πατούλη είναι επικοινωνιακά παιχνίδια και μάχη εντυπώσεων.

Αναγνώστηκε 2437 φορές

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.