14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ξεχασμένο χρέος, του Βασίλη Λιόση

 

Αφού ο ελληνικός λαός έφαγε στο κεφάλι αλλεπάλληλα μνημόνια, αφού το εισόδημά του καταβαραθρώθηκε, αφού 400 χιλιάδες ξενιτεύτηκαν, αφού αυξήθηκε η κατανάλωση ψυχοφαρμάκων, τι ανακοινώθηκε αυτές τις ημέρες; Ότι το χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε κι άλλο! Συγκεκριμένα  το ακαθάριστο δημόσιο χρέος έφτασε τα 362,87 δις ευρώ και το χρέος της γενικής κυβέρνησης τα 342 δις ευρώ. Με δεδομένη την ύφεση που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 8 με 12% το χρέος θα φτάσει το 213,5% για το ακαθάριστο δημόσιο χρέος και το 201% για το χρέος της γενικής κυβέρνησης. Ορισμένα συμπεράσματα:

1) Όλα τα φληναφήματα για τον τουρισμό που υποτίθεται πως είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας έχουν καταρρεύσει. Οι ανοησίες έχουν και τα όριά τους. Η βαριά βιομηχανία αφορά τον δευτερογενή τομέα. Όλα τα υπόλοιπα είναι ιδεολογικές και πολιτικές κατασκευές προκειμένου να κρύψουν τη γύμνια της ελληνικής οικονομίας.

2) Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα μετά την Ιαπωνία της οποίας το χρέος υπερβαίνει το 200% αλλά με μια διαφορά: το χρέος της Ιαπωνίας είναι εσωτερικό. Με άλλα λόγια η ελληνική οικονομία όχι απλώς νοσεί αλλά είναι από εκείνες που σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση.

3) Όλοι εκείνοι οι πολιτικοί ταγοί που υποστήριξαν, ψήφισαν και επιχειρηματολόγησαν περιπαθώς υπέρ των μνημονίων, όλα τα συστημικά ΜΜΕ , όλοι οι διαβρωμένοι δημοσιογράφοι που δούλεψαν υπέρ των των μνημονίων, είναι πλέον διπλά και τριπλά υπολόγοι για αυτή την εξέλιξη.

4) Η οικονομική εξάρτηση της χώρας επιβεβαιώνεται πανηγυρικά για πολλοστή φορά. Κανένα φως στο τούνελ δεν πρόκειται να δει ο ελληνικός λαός όσο η Ελλάδα είναι προσδεδεμένη στο άρμα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. ΔΝΤ και ΕΕ είναι μυλόπετρες που θα συνεχίσουν ανηλεώς να συνθλίβουν τους εργαζόμενους.

Το έχει προσέξει κανείς ότι τα τελευταία χρόνια η συζήτηση για το χρέος έχει εξαφανιστεί; Οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τη σκανδαλολογία και σε εντελώς δευτερεύοντα και τριτεύοντα ζητήματα απολύτως βολικά για τα αστικά κόμματα. Και τώρα η αύξηση του χρέους, αν μπει στο τραπέζι ως θέμα συζήτησης, θα δικαιολογεί με την πρόταξη της πανδημίας. Μόνο που θα ξεχάσουν να μας πουν πως το χρέος αυξανόταν ως γενική τάση και προ πανδημίας.

Ελάχιστο χρέος των υποτελών τάξεων και στρωμάτων η καταδίκη όλου του πολιτικού μπλοκ που μας έφτασε εδώ. Μέγιστο χρέος η πολιτική τους ανατροπή. Ή θα παρακολουθούμε στωικά τον αργό μας θάνατο ή θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ