Ιδρύεται Κινέζικη Παγκόσμια Τράπεζα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014 04:55 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ολοένα και περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις μετακινούνται εκτός συνόρων. Το Πεκίνο προχωρά στην ίδρυση της δικής του «Παγκόσμιας Τράπεζας» με κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα των Financial Times.

....

 

Η Κίνα ενδιαφέρεται να ανταγωνιστεί, εκτός από την αμερικανικής επιρροής Παγκόσμια Τράπεζα και την ιαπωνικής επιρροής Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης στην οποία οι μεγαλύτεροι μέτοχοι είναι η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ από την ίδρυσή της το 1966 και μετά μόνιμα διατηρεί Ιάπωνα πρόεδρο. 

Είκοσι δύο χώρες της ευρύτερης περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και ορισμένες της Μέσης Ανατολής, έχουν εκδηλώσει πρόθεση να συμμετάσχουν στη σύσταση του νέου πολυμερούς οργάνου δανειοδότησης που θα έχει το όνομα Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών. 

Σύμφωνα με πηγές, σημειώνουν οι Financial Times, στόχος της Κίνας στον νέο οργανισμό είναι να αποκλειστούν ΗΠΑ και Ιαπωνία. Εάν δε η νέα Τράπεζα διαθέτει 100 δισ. δολάρια για να επενδύσει, μπορεί να αντιπαρατεθεί στα 165 δισ. δολάρια της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης. Σε αρχικό στάδιο η Τράπεζα θα επικεντρωθεί στην κατασκευή και την αναβίωση του ιστορικού δρόμου του μεταξιού με το πρώτο βήμα  την άμεση σύνδεση του Πεκίνου με τη Βαγδάτη διά μέσου σιδηροδρομικής γραμμής.

Η δημοσιοποίηση των σχεδίων της Κίνας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων, η οποία θα λειτουργεί ανταγωνιστικά προς την Παγκόσμια Τράπεζα, συμπίπτει με έκθεση του ΟΗΕ. Βάσει αυτής, προβλέπεται ότι φέτος οι επενδύσεις από τη χώρα θα υπερσκελίσουν όσες κατευθύνονται προς αυτήν. Αυτό θα συμβεί, επειδή ολοένα και περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις μετακινούνται εκτός συνόρων.

Αποτέλεσμα είναι να τείνει προς τη λήξη της η εποχή, κατά την οποία μεγάλες επενδύσεις εισέρρεαν αφειδώς στην Κίνα.

 

 

Αναγνώστηκε 3269 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.