Νέοι φόβοι για την κινεζική οικονομία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014 21:12 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Τα συνολικά κέρδη στις βιομηχανικές επιχειρήσεις της Κίνας μειώθηκαν κατά 4,2 τοις εκατό το Νοέμβριο σε σχέση με το Νοέμβριο του προηγούμενου έτους ανακοίνωσε στις 27 Δεκεμβρίου 2014 η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία στο Πεκίνο. Είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2012, όταν τα κέρδη υποχώρησαν 6,2 τοις εκατό.

 


Σε άρθρο του «BLOOMBERG» στις 13 Δεκεμβρίου 2014 εκφράζονται ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας καθώς «επανέρχεται το σενάριο μιας απότομης πτώσης των ρυθμών ανάπτυξης σε επίπεδα κάτω του ετήσιου 6%.  Η πτώση αυτή θα μπορούσε να συμπαρασύρει σημαντικά τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας.

 

Στοιχεία  που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση φέρουν τις εισαγωγές να έχουν μειωθεί το Νοέμβρη κατά 6,7% αποκαλύπτοντας  ενίσχυση των δυσκολιών  της εγχώριας ζήτησης καθώς η Κίνα, παράλληλα με τις εξαγωγές,  εισάγει μεγάλους όγκους πρώτων υλών και μετάλλων, αλλά και εξίσου μεγάλους όγκους τροφίμων. Έτσι όμως  η ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία ενισχύεται και διαχέεται.

 

Επιπλέον, σύμφωνα με τo άρθρο του Blooberg  «οι Αρχές της Κίνας αγωνίζονται να αποτρέψουν μια έκρηξη του χρέους της χώρας, κυρίως του τμήματός που οφείλεται σε επισφαλή δάνεια που έχουν λάβει οι τοπικές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με την κινεζική υπηρεσία εκκαθάρισης συναλλαγών, τα ομόλογα χαμηλής αξιολόγησης δε θα γίνονται πλέον δεκτά ως ενέχυρα για βραχυπρόθεσμα δάνεια. Η κίνηση αυτή αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια να καταστούν λιγότερο ελκυστικά τα σκιώδη και άνευ ρυθμίσεων χρηματοπιστωτικά προϊόντα που εκδίδουν τοπικές Αρχές.

 

Η Κίνα προχώρησε επίσης στην πρώτη, μετά από δύο χρόνια, μείωση επιτοκίων του γουάν. Η κίνηση γίνεται σε μια προσπάθεια να περιφρουρήσει την οικονομία της που πλήττεται από τη μεγάλη επιβράδυνση ειδικά της αγοράς στέγης, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η ζήτηση σε όλους τους εξαρτημένους από αυτήν κλάδους (επιπλώσεις, βιομηχανίες τσιμέντου και χάλυβα, χρώματα κ.α.). Ο κλάδος της στέγης, μαζί με τις βιομηχανίες που σχετίζονται με τη στέγη, αντιπροσωπεύει το 25% του κινεζικού ΑΕΠ. Τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία της Κίνας δείχνουν να ωθείται στο χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 24 ετών, δηλαδή από το 1990.

 

Σύμφωνα με το «REUTERS», η Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας κάνει λόγο για επιβράδυνση σε τρείς δείκτες, στη βιομηχανική παραγωγή, στις επενδύσεις, στο κάδο της στέγης και στις λιανικές πωλήσεις. Αυτή, η  ήπια έστω υποχώρηση των τριών δεικτών οικονομικής δραστηριότητας, καταδεικνύει πως δεν έχει ακόμη τελειώσει η επιβράδυνση της ανάπτυξης.

 

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αναμένει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας στο 7,1% το 2014, από 7,4% , όπως προκύπτει από έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Κάπιταλ» 14/12/2014.

 

Ωστόσο  υπάρχουν μελετητές που αμφισβητούν επί το χειρότερο τα επίσημα στοιχεία. Ο διευθυντής π.χ. ερευνών της "Lombard Street Research", Τσαρλς Ντιούμας, σημειώνει ότι η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας δεν είναι αυτή που έως τώρα επίσημα αναφέρεται, δηλαδή από το 7,5% του ΑΕΠ στο 7,4% για το 2014, αλλά κάτω από 5%. Την ίδια γνώμη, σύμφωνα με το "BLOOMBERG", έχει και ο Μαρκ Φάμπερ, μεγάλος επενδυτής χρηματικού κεφαλαίου που δραστηριοποιείται επί σειρά ετών στη Νοτιοανατολική Ασία» («Καθημερινή», 10/10/2014).

 

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πάντως πως η επιβράδυνση δυσκολεύει τις προσπάθειες του ΚΚΚ στην ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς, το επιδιωκόμενο πέρασμα σε άλλο οικονομικό μοντέλο στη Κίνα  «το οποίο θα ενεργοποιείται κυρίως από την εγχώρια ζήτηση και τις επενδύσεις των ιδιωτών». Η Κίνα, για το σκοπό αυτό, σχεδιάζει κρατικές επενδύσεις 10,5 δισ. ευρώ στις υποδομές για να αντισταθμίσει τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και προσανατολίζεται σε πολιτική ενίσχυσης της ζήτησης. Να σημειωθεί πως η έως  τώρα η ανάπτυξή της εν δυνάμει τεράστιας εσωτερικής κινέζικης αγοράς ήταν στα παράλια καθώς βόλευε και το ξένο κεφάλαιο που έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις στην Κίνα λόγω του μικρού σχετικά κόστους των μεταφορών των εμπορευμάτων. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της τεράστιας ανισομετρίας στην ανάπτυξη της Κίνας στο εσωτερικό σε σχέση με τα παράλια.

 

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ ωστόσο, «η Κίνα θα πρωταγωνιστήσει για ακόμη μια χρονιά στην παγκόσμια οικονομία, αναπτυσσόμενη κατά 7,3% φέτος, ενώ θα εμφανίσει σχετική επιβράδυνση το 2015 στο 7,1% και στο 6,9% το 2016».

 

Να υπενθυμίσουμε πως  στην πρόσφατη  Σύνοδο Κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC) στο Πεκίνο, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε την αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού, ενός δικτύου θαλάσσιων και χερσαίων υποδομών για μεταφορές από την Κίνα μέχρι τη Μεσόγειο, την Ευρώπη και την Αφρική, με τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου 40 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων. Το ταμείο θα δημιουργήσει ένα δίκτυο που θα συνδέει λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και πόλεις της Κεντρικής και της Νότιας Ασίας, αλλά και την Ασία με τις άλλες ηπείρους. Στόχος είναι η επέκταση του εμπορίου της Κίνας και του ελέγχου της στις θαλάσσιες μεταφορές. Το συγκεκριμένο ταμείο είναι «Αποθεματικό Ταμείο», κόντρα στο ΔΝΤ, και αποφασίστηκε στην 6η Σύνοδο των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) στη Φορταλέζα της Βραζιλίας. Στην ίδια σύνοδο  αποφάσισαν επίσης τη δημιουργία «Αναπτυξιακής Τράπεζας» αρχικού κεφαλαίου γύρω στα 100 δις δολάρια , κόντρα στην Παγκόσμια Τράπεζα, με έδρα τη Σαγκάη, τη θέση του προέδρου της οποίας ανέλαβε για την επόμενη πενταετία η Ινδία. Τις μέρες της Συνόδου Κορυφής των APEC στο Πεκίνο, η Κίνα έκανε επίδειξη στρατιωτικής δύναμης παρουσιάζοντας το νέο, «αόρατο» μαχητικό αεροπλάνο της J - 31, που φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το αμερικανικό F - 35. Είναι τυχαίο;

 

Τα παραπάνω,  μαζί με τη δήλωση του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ότι «υπάρχουν κίνδυνοι, αλλά δεν είναι για να τρομοκρατούμαστε», δείχνει αυτοπεποίθηση για την οικονομία της Κίνας σε σχέση με την κατάσταση στις ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες.

 

Είναι όμως έτσι ή  προσπαθούν να αμβλύνουν τους κινδύνους από την επίδραση της διεθνούς και με παγκόσμιες επιδράσεις καπιταλιστικής κρίσης προκειμένου να περιοριστούν όσο γίνεται οι αρνητικές συνέπειες;  

 

Φυσικά ακόμη και με την εκτιμώμενη επιβράδυνση η οικονομία της Κίνας είναι πιο ισχυρή από το 2,2% των ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ, και βεβαίως το 0,8% της Ευρωζώνης, για το 2014. Ωστόσο για ένα τέτοιο γίγαντα το ασφαλές οικονομικό κατώφλι στους ρυθμούς ανάπτυξης είναι πολύ πιο πάνω από τα ασθενή, εύθραυστα και αναιμικά όρια του 2%.

 

 

 

 

 

Αναγνώστηκε 2977 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.