26.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πολυτεχνείο Κρήτης: Η Κεραμέως αναλαμβάνει ρόλο διώκτη των φοιτητικών συλλόγων!


 

 

ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ

 

Δυο εβδομάδες πριν, η Κοσμητεία της σχολής ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης κάλεσε φοιτητή σε  απολογία (!!!) επειδή κόλλησε αφίσα που καλούσε σε παράσταση διαμαρτυρίας, η οποία ορίστηκε με απόφαση του ΔΣ του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης.

 

Αυτή η αντιδραστική στάση απέναντι σε μια στοιχειώδη πρακτική ενημέρωσης για δράση του Συλλόγου, πήρε την απάντηση που της αναλογούσε:

?Τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, όσο και η Γενική του συνέλευση, σε πολύ μαζική συνεδρίαση, καταδίκασε την αυταρχική πρακτική και κάλεσε σε αναίρεση οποιασδήποτε διαδικασίας πειθαρχικού.

? Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, Σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων, Ομοσπονδίες ακόμα και η ΑΔΕΔΥ, καταδίκασαν τον αυταρχισμό της Κοσμητείας ΥΜΜΗ και στάθηκαν δίπλα στον φοιτητή που κλήθηκε σε απολογία, απαιτώντας την άμεση αναίρεση της πειθαρχικής διαδικασίας.

?Η τοπική κοινωνία των Χανίων στάθηκε δίπλα στον φοιτητικό σύλλογο, καλώντας σε άμεση αναίρεση των πειθαρχικών διαδικασιών.

 

Όλα τα παραπάνω, καθώς και η μαζική κινητοποίηση του Φοιτητικού Συλλόγου στην Πρυτανεία και στην Κοσμητεία, οδήγησαν στο παγωμα των αντιδραστικών μεθοδεύσεων, με τον ίδιο τον Πρύτανη να εκδίδει ανακοίνωση όπου ρητά δήλωνε ότι τα πειθαρχικά δεν έχουν θέση στην επίλυση των ζητημάτων της πανεπιστημιακής κοινότητας.

 

Δυο όμως εβδομάδες μετά, το θέμα επανέρχεται: η Κεραμέως, χωρίς να έχει μεσολαβήσει τίποτα άλλο, πέραν του αναχώματος που υψώθηκε στον αυταρχισμό, κάλεσε να παρέμβει ο εισαγγελέας επειδή οι φοιτητές “κράτησαν όμηρο τον Κοσμήτορα στο γραφείο του”.

 

Είναι εμφανές ότι οι αντιδραστικές μεθοδεύσεις δεν έχουν τελειωμό. Η παράσταση διαμαρτυρίας με απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου στον Κοσμήτορα, με αίτημα να σταματήσει η πειθαρχική διαδικασία, “βαφτίζεται” ομηρία για να δημιουργηθούν εντυπώσεις και να στοχοποιηθούν οι πρακτικές μαζικής διεκδίκησης και διαμαρτυρίας των φοιτητών και των συλλογικών τους οργάνων.

 

Ήδη το ΔΣ του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου, καταδικάζει την νέα μεθόδευση που κινείται από την Κεραμεως και τους απομονωμένους αντιδραστικούς συμμάχους της στα πανεπιστήμια.

 

Είναι σίγουρο ότι τόσο η Κεραμεως, όσο και οι αντιδραστικοί καθηγητές που την στηρίζουν, νιώθουν όντως “όμηροι”:

? “Όμηροι” της πανεπιστημιακής κοινότητας που έχει απορρίψει τον νόμο της για Πανεπιστημιακή Αστυνομία και “πειθαρχικά”-φοιτητοδικεια με απεριόριστες εξουσίες και έξω από κάθε δικονομική αρχή

? “Όμηροι” των Φοιτητικών Συλλόγων και των συλλογικών τους διεκδικήσεων που στάθηκαν δίπλα στους φοιτητές που στοχοποιηθηκαν επειδή ενημέρωναν για δράση των φοιτητικών τους συλλόγων.

? “Όμηροι” του κύματος αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε από τον δημοκρατικό κόσμο του τόπου, τα σωματεία των εργαζομένων και την Χανιώτικη κοινωνία, που ύψωσαν ασπίδα απέναντι στην ποινικοποίηση πρακτικών συλλογικής διεκδίκησης.

 

Για την Κεραμεως μόνο ένας δρόμος υπήρχε για να “δραπετεύσει από την ομηρία”, αυτός που ξέρει καλύτερα από όλους: να δώσει σήμα μέσω της πρόσκλησης για παρέμβαση του εισαγγελέα, να συνεχιστεί το αντιδραστικό “πανηγύρια” που επιχειρεί να πετάξει εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας την συλλογική διεκδίκηση και διαμαρτυρία.

 

Το ίδιο έπραξε και απέναντι στους καθηγητές και τους δασκάλους που παλεύουν για να μην μετατραπεί το δημόσιο σχολείο σε εκπαίδευση “πολλών ταχυτήτων”, σέρνοντας στα δικαστήρια την απεργία-αποχη από την αξιολόγηση, αξιοποιώντας τον αντι-συνδικαλιστικο ν. Χατζηδάκη, που βάλει ευθέως εναντίον των σωματείων και των διεκδικήσεων τους.

 

Απέναντι στην νέα προσπάθεια της Κεραμεως να μπουν στο στόχαστρο οι συλλογικές πρακτικές διεκδίκησης και διαμαρτυρίας εντός των πανεπιστημίων και να αντιμετωπιστούν ως “ποινικά κολασιμες” μόνο μια απάντηση αναλογεί:

 

Δεν θα περάσει ο αυταρχισμός.

 

Η αστυνομία δεν πρόκειται να μπει στα πανεπιστήμια και τα πειθαρχικά δεν πρόκειται να εφαρμοστούν. Όσο κι αν προσπαθεί να φτιάξει κλίμα για να “νομιμοποιήσει” την είσοδο στα πανεπιστήμια, των “σεριφηδων” που η κοινωνία ένιωσε μέσα στην πανδημία την δράση τους και είδε το αποκορύφωμα της αυθαιρεσίας τους στην δολοφονία του νεαρού στο Πέραμα, σύσσωμη η πανεπιστήμια κοινότητα, ο δημοκρατικός κόσμος μέσα από τα σωματεία και τους φορείς του, δεν πρόκειται να το επιτρέψουν.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ