Με αγώνες απαντάμε στον εκτρωματικό νόμο της Κεραμέως, της Αγγελικής Βατικιώτη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2021 12:05 Συντάκτης: Αγγελική Βατικιώτη
Βαθμολογήστε το άρθρο
(1 ψήφος)
Με αγώνες απαντάμε στον εκτρωματικό νόμο της Κεραμέως, της Αγγελικής Βατικιώτη

 

Στη μακρόσυρτη λίστα των «ΟΧΙ» που συγκεντρώνει το νομοσχέδιο της Υπουργού (παρα)Χριστιανισμού και (παρα)Παιδείας, προστίθεται και αυτό της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (Α.Π.Π.Δ.). Η Α.Π.Π.Δ. απέστειλε αναφορά στις 21 Ιανουαρίου προς το γραφείο της Υπουργού επισημαίνοντας πολλά μελανά σημεία που χρειάζονταν -τουλάχιστον- αναδιατύπωση. Η υπουργός, ως σωστό στέλεχος μιας κυβέρνησης που αποτελείται από Μαρίες Αντουανέτες, δεν προσπέρασε μόνο τις ενστάσεις πρυτάνεων, συλλόγων διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού και συλλόγων φοιτητών, αλλά και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. 

Μπορούμε εν τάχει να ανακαλέσουμε κάποιες από τις οργουελικές διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πέραν της ύπαρξης δυνάμεων καταστολής στους κατεξοχήν χώρους ελευθερίας και προόδου, της ελεγόμενης εισόδου και εξόδου από τους χώρους, η Α.Π.Π.Δ. στάθηκε στη βιντεοσκόπηση των φοιτητών/ριών μέσω καμερών που θα εγκατασταθούν στους πανεπιστημιακούς χώρους (αρ.8 του σχεδίου νόμου). Στο νομοσχέδιο όχι μόνο δεν περιγράφεται η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που θα συλλέγονται από τα μέσα επιτήρησης! Δεν περιγράφεται ούτε η προβλεπόμενη σχέση της αστυνομίας με αυτά τα δεδομένα, και ούτε μέχρι στιγμής στα ίδια υπάρχοντα Προεδρικά Διατάγματα που αναφέρονται στην ύπαρξη τέτοιου τύπου μέσων επιτήρησης, δεν περιλαμβάνονται οι χώροι των πανεπιστημίων! Δεν πρόκεται απλώς για κατακρήμνιση κάθε έννοιας έννοιας ελευθερίας και δημοκρατικότητας εντός του πανεπιστημίου αλλά για περιορισμό μέχρι και ατομικού δικαιώματος.

Όπως διαβεβαιώνει η αρμόδια υπουργός, όλα αυτά γίνονται για να αναβαθμίσουν την ποιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, όπου δεν έχει περάσει ούτε μισή ώρα από την ζωή της, ούτε από άδολη περιέργεια για το πώς λειτουργεί ένα από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα για τα οποία αποφασίζει και διατάζει. Φαίνεται πως οι εικόνες που έχει η κυβέρνηση για το τι συμβαίνει εντός των σχολών περιορίζονται σε όσα δείχνουν τα δελτία ειδήσεων. Διαφορετικά θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι οι «αιώνιοι φοιτητές» δεν κοστίζουν τίποτα στον έλληνα φορολογούμενο (πέραν ίσως 2-3 φύλλων Α4 ανά εξεταστική) καθώς στερούνται φοιτητικών παροχών και προνομίων. Θα έπρεπε να γνωρίζουν πως οι σχολές μας δεν είναι βασικά χώροι διακίνησης ναρκωτικών αλλά ιδεών. Πώς οι δυνάμεις της αστυνομίας όσες φορές έχουν εισβάλλει στα πανεπιστήμια δεν ήταν για να πατάξουν το έγκλημα και τη διαφθορά αλλά την πολιτική δράση φοιτητών που αγωνίζονται για το χώρο όπου ζουν και αναπνέουν. Εάν πάλι, έχουν γνώση αυτών και συνεχίζουν να γεμίζουν το δημόσιο λόγο με κατάφωρα ψέματα, τότε το λιγότερο που μας μένει είναι να απαντήσουμε με ειλικρίνεια απέναντι στην κοινωνία: κάθε νομοσχέδιο που αποβλέπει στην εμπορευματοποίηση της γνώσης, στη διάλυση της δημόσιας παιδείας και την υποβάθμιση των ζώων μας, θα μένει ένα κενό γράμμα. 

Για άλλη μια φορά θα δώσουμε το ηχηρό μήνυμα την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου στη 1:00, στα Προπύλαια μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους, τους φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς.

Αναγνώστηκε 555 φορές

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.