16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η καραντίνα έφυγε, αλλά ο κορονοϊός μένει και μας περιμένει, του Νίκου Δαμιανάκη

 

 

Την ώρα που γράφονταν το συγκεκριμένο άρθρο…

 

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν στις 14-15 Μαΐου είναι 2.188, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες των συνόρων της χώρας.

 

Συνολικά ο αριθμός των κρουσμάτων κυμάνθηκε σε 373.881 (ημερήσια μεταβολή +0,6%). Τα τελευταία 24ωρα οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.322 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 677 με  μ.ο ηλικίας είναι 67 έτη. To 84% αυτών έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.255 ασθενείς.

 

Οι νέοι ασθενείς με Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 381 (ημερήσια μεταβολή +30.03% από τις 8 ως τις 14 Μάη). Ο μέσος όρος εισαγωγών ήταν 344 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 χρόνια, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 χρόνια *.

 

Σχετικά με τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχου (Self-tests): Έως 13 Μαΐου 2021, καταγράφτηκαν ηλεκτρονικά 4.883.978 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 129.596 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο. Σύμφωνα με τις μαζικές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ, στις 13 Μαΐου 2021, πραγματοποιήθηκαν 142 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 20.524 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 342 θετικά.

 

Η κυβέρνηση ως φερέφωνο (ταξιδιωτικών) πρακτόρων

Ο τουρισμός ανοίγει στις 17 του Μάη…Με γνώμονα τα συμφέροντα των μεγάλων μεταφορικών, ταξιδιωτικών και ξενοδοχειακών εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό είτε ως μεγαλοξενοδοχεία, ως κρουαζιερόπλοια και ως αερομεταφορές και με μόνο στόχο τον περιορισμό των απωλειών των κερδών τους απέναντι και όχι τα μέτρα προστασίας της υγείας του ελληνικού λαού.

 

Οι κατευθύνσεις-συστάσεις, άλλωστε, από την Ε. Ε αφορούν την κατάργηση των εσωτερικών περιορισμών στα σύνορα της  και δυνατότητα μετακίνησης από χώρα σε χώρα ή περιοχή με κριτήριο το «παρόμοιο επιδημιολογικό προφίλ» και τις άμεσες συμφωνίες αστικών κυβερνήσεων και των μεγάλων επιχειρήσεων, κανόνες για τις μεταφορές με ολοφάνερη την «flexibility»  στην παραβίαση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, έως τη χρήση εφαρμογών στα κινητά που παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα και φυσικά άφθονο ρευστό για του Κεφαλαιοκράτες του τουρισμού και την απαλλαγή τους από τα μισθολογικά «βάρη» των εργαζομένων.

 

Συνολικά οι συστάσεις είναι αποκαλυπτικές για το γεγονός ότι η διαχείριση της πανδημίας από την Ε.Ε, όπως και από τα κράτη – μέλη, και στην προηγούμενη φάση του «lockdown» και στη σημερινή του ανοίγματος, γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Σαφώς κι αναμενόμενο…

 

Προχειρότητες….

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Χ. Θεοχάρης «για τα ταξίδια προς τα νησιά, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, οι τουρίστες θα πρέπει να διαθέτουν ένα από τα τρία αποδεικτικά, που αποτελούν το λεγόμενο «πράσινο πιστοποιητικό», δηλαδή είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, με τη δεύτερη δόση του εμβολίου να έχει γίνει τουλάχιστον 14 μέρες πριν από το ταξίδι, είτε αρνητικό τεστ – μοριακό τεστ έως 72 ωρών ή rapid/self test έως 24 ωρών, είτε διαβεβαίωση νόσησης δύο έως εννέα μήνες πριν από το ταξίδι. Τους ελέγχους για τις βεβαιώσεις θα εκτελούν οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ταξιδιώτες πέντε ετών και άνω. Παράλληλα είπε ότι θα λειτουργήσει ένα «σύστημα στοχευμένης δειγματοληψίας» για όσους εισέρχονται στη χώρα, όπως επίσης κι ένα «πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας» σε 35 σημεία της επικράτειας».

 

Όπως έχει φανεί, το σχέδιο της Κυβέρνησης για καθολικό εμβολιασμό στα νησιά έχει ήδη αποδειχτεί σε παταγώδη αποτυχία. Δεν δείχνει η Κυβέρνηση να θέλει να απαντήσει στα ερωτήματα των εργαζομένων στον Τουρισμό.

 

Η κατάσταση στους εργαζομένους του Τουρισμού είναι πολύ άσχημη καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία τους παραμένουν ανεμβολίαστοι, και τα υγειονομικά πρωτόκολλα να αλλάζουν κατά το δοκούν του εκάστοτε Υπουργού.

 

Ένα Lockdown 6 μηνών απέτυχε παταγωδώς..

Μέχρι τον Οκτώβριο είχαμε κοντά στις 393 απώλειες πολιτών. Σε έξι μήνες από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, ενώ πραγματοποιήθηκε το πιο σκληρό και αποτυχημένο lockdown της Ευρώπης όπου οι απώλειες 40πλασιάστηκαν.

 

Μετά από 6 μήνες lockdown (στη Θεσσαλονίκη 7 μήνες), το ΕΣΥ και οι υγειονομικοί παραμένουν υπό κατάρρευση, χωρίς ουσιαστική ενίσχυση και ο αριθμός των διασωληνωμένων εντός και εκτός ΜΕΘ πολλαπλασιάστηκε δραματικά. Η διαδικασία εμβολιασμού παρά τα μεγαλεπήβολα κυβερνητικά πλάνα και λόγια, το ποσοστό  των πολιτών έχουν κάνει και τις δύο δόσεις κινείται σε μονοψήφιο ποσοστό, ενώ η Ελλάδα παραμένει καθηλωμένη στη 24η θέση σε 30 χώρες σε ό,τι αφορά την πορεία των εμβολιασμών σχετικά με την πρώτη δόση. Πέραν αυτών όμως ο αναγκαίος εμβολιασμός δεν αποτελεί αντικατάσταση  των αναγκαίων μέτρων προστασίας, όχι μόνο γιατί ακόμη απέχει πολύ η γενική ανοσία του πληθυσμού, αλλά και γιατί τα διάφορα «πιστοποιητικά εμβολιασμού» αξιοποιούνται επιφανειακά/επικοινωνιακά και χρησιμοποιούνται ως αφορμή για νέες εκπτώσεις στην απαραίτητη προστασία των εργαζομένων.

 

Τους 6-7 μήνες που πέρασαν αντί να πραγματοποιηθεί η απαραίτητη  ενίσχυση του ΕΣΥ, τα απαραίτητα  μέτρα για τις εστίες υπερ-μετάδοσης όπως χώροι δουλειάς και ΜΜΜ, συνταγογράφηση των (απαραίτητων και  δωρεάν) μοριακών τεστ και επίταξη (άνευ αποζημίωσης) ιδιωτικών νοσοκομείων, η Κυβέρνηση συνεχίζει να διαχειρίζεται την πανδημία με όρους επικοινωνίας και «κέρδους-κόστους» προς όφελος των ξένων και εγχώριων Κεφαλαιοκρατών της Υγείας-Πρόνοιας-Φαρμάκου και του Τουρισμού, με ολέθρια αποτελέσματα για την κοινωνία

 

Στο δια ταύτα λοιπόν…

 

Όσα ξενοδοχεία και να ανοίξουν, όσες καραβιές τουριστών και να καταφθάσουν και όσο εφησυχασμό και να καλλιεργήσουν οι Κυβερνόντες μέσω των ΜΜΕ και την «εθνική Ελλάδος των Ειδικών» τα αιτήματα των Εργαζομένων, των Δυνάμεων της Αριστεράς και του Κινήματος για τη Δημόσια Υγεία δεν πρέπει να αλλάξουν. Η ενίσχυση των υποδομών νοσοκομείων και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το αίτημα του κοινωνικού ελέγχου της βιομηχανίας φαρμάκων και υγειονομικού υλικού καθώς και το αίτημα του κοινωνικού ελέγχου της ιατρικής έρευνας, ώστε να κατευθύνεται προς το κοινωνικό και λαϊκό όφελος και όχι προς το κέρδος των Καπιταλιστών και των Συμμάχων μικροαστών τους παραμένουν οι βασικές και αμετάβλητες διεκδικήσεις του Κοινωνικού και Υγειονομικού Κινήματος. Και να μην ξεχνάμε πως Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην αναγκαία αλλαγή της διαλεκτικής σχέσης και αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με τη φύση, ώστε από κοινού Κοινωνία-Κίνημα Εργαζομένων και Δυνάμεων της Αριστεράς ( μιας Αριστεράς βέβαια που θέλει να συγκρουστεί με τους θύλακες του Κεφαλαίου και όχι να συνυπάρξει μαζί τους και να τους διαχειριστεί) να φτάσουμε να πετύχουμε ( με όποιες φάσεις και αντιφάσεις), στην απαραίτητη αλλαγή του κοινωνικού-πολιτικού-επιστημονικού Υποδείγματος.

 

* Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Ανακοίνωση του ΕΟΔΥ « Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.365 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 661 (62.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.272 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 302 (ημερήσια μεταβολή -20.73%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 334 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ