Αλλού τα κανακέματα κι αλλού λάσπη και ψέματα, του Στέφανου Πράσσου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 12:51 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αλλού τα κανακέματα κι αλλού λάσπη και ψέματα, του Στέφανου Πράσσου

 

Ο αρθρογράφος, Στέλιος Κανάκης, επιχειρεί να απαντήσει σε ένα πολιτικό άρθρο του Θανάση Σκαμνάκη, που αφορά κριτική στην ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα εκατοντάχρονα (Διακήρυξη για τα 100 χρόνια ΚΚΕ. Λέξεις που σιωπούν! . Και πολύ σωστά θα έκανε αν απαντούσε με πολιτικά επιχειρήματα όπως και πολιτικότατος ήταν ο λόγος του Θ. Σκαμνάκη. Αντί αυτού όμως, ο εν λόγω αρθρογράφος επιχειρεί να απαντήσει με χαζοχαρούμενα λογοπαίγνια σε σχέση με το επώνυμο του Θανάση (Ο Σκαμνάκης ψάχνει… σκαμνάκι;) υπονοώντας σαφώς ότι ψάχνει για καρέκλα ή έστω για «σκαμνάκι» και συνεχίζει, πιθανά για να πείσει τον εαυτό του, ότι έγραψε ένα πολιτικό άρθρο, με λάσπη, ψέματα και μισές αλήθειες εναντίον συνολικά του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

Σε ό,τι αφορά τον Θανάση Σκαμνάκη δεν χρειάζεται καμιά στήριξη από μένα γιατί τον στηρίζει έτσι κι αλλιώς ο ίδιος ο βίος του. θα πρέπει όμως να γνωρίζει ο κ. Κανάκης ότι ο Θανάσης Σκαμνάκης είχε «καρέκλα» και όχι σκαμνάκι όταν το 1989 φύγαμε από το ΚΚΕ. Κι όμως την παράτησε γιατί αυτό που προείχε ήταν η υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, της κομμουνιστικής ιδεολογίας και πάνω απ όλα της πολιτικής και προσωπικής αξιοπρέπειας. 

 

Η μετέπειτα πολιτική και επαγγελματική πορεία του Θανάση Σκαμνάκη δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να σπεκουλάρει, ούτε να λασπολογήσει. Αν ήθελε καρέκλα, μπορούσε να την έχει γιατί είχε και το μυαλό και τη γνώση. Μπορούσε να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη», αν το ήθελε. Και επαγγελματικά και πολιτικά. Δεν το ήθελε όμως, δεν έγινε τα σχεδόν τριάντα χρόνια που πέρασαν από τη διάσπαση, και φυσικά ούτε τώρα θα γίνει, που τέλειωσε η επαγγελματική του σταδιοδρομία και βρίσκεται στη «νιότη των γηρατειών». Ξέρω πως φαντάζει παράταιρο στην εποχή μας, αλλά υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που έχουν ιδεολογία, αρχές και αξίες  και μάλιστα τις υπηρετούν μέχρι τέλους.

 

Δεν είναι στους στόχους μου να θέσω όλα τα πολιτικά ζητήματα της περιόδου τα οποία ο κύριος Κανάκης τα «περνάει ένα χέρι και τα πασαλείβει» χωρίς επί της ουσίας να πει τίποτα αλλά σε κάποια ζητήματα είμαι υποχρεωμένος να σταθώ γιατί το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και ο κ. Κανάκης το χρησιμοποιεί κατά συρροή:

 

1.      Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ουδέποτε συνεργάστηκε στο Εργατικό Κέντρο Έβρου με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΚΕ. Ένα μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνεργάστηκε με τους παραπάνω και καταγγέλθηκε δημόσια από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (δες εδώ). Μισή αλήθεια, ολόκληρο το ψέμα σας κ. Κανάκη.

 

2.       «Κοινές παρατάξεις με το ΣΥΡΙΖΑ σε πάνω από 250 συνδικάτα του Δημοσίου». Δεύτερο ψέμα! Μήπως γνωρίζετε κ. Κανάκη ότι στα σωματεία που λέτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δικές του παρατάξεις; Εκτός αν εννοείται ότι συμμετέχουν ως άτομα ΣΥΡΙΖΑίοι στις Παρεμβάσεις όπου εκτός από ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχουν κι άλλες δυνάμεις. Και τι θα έπρεπε να κάνουν οι σύντροφοί μας; Να ζητάνε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων; Υπάρχει λοιπόν παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο δημόσιο άλλα κάποιοι Συριζαίοι συμμετέχουν στις Παρεμβάσεις. Αυτή είναι η αλήθεια.

 

3.      Στηρίξαμε το «Όχι» με αστερίσκο; Ψέμα προβοκατόρικο! Οι αστερίσκοι είναι εφεύρεση συγκεκριμένου πολιτικού χώρου που προβοκάρει μονίμως και σταθερά με ψέματα. Στηρίξαμε το «Όχι» χωρίς κανέναν αστερίσκο αλλά με δικό μας πολιτικό πλαίσιο που έλεγε «Όχι» στα μνημόνια «Όχι» στην ΕΕ, «Όχι» στην ΟΝΕ που είναι τα μεγάλα στηρίγματα του κεφαλαίου. Να σας θυμίσω τι έκανε η αστική τάξη της χώρας μας και απειλούσε ακόμα και με πραξικόπημα γιατί όπως έλεγε «το “Όχι” σημαίνει “Όχι” στην ΕΕ». Εμείς σηκώσαμε το γάντι, κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να στηρίξουν έστω και έμμεσα, με άκυρο τις επιλογές της πλουτοκρατίας. Και λέω προσπάθησαν γιατί το ξέρετε ότι δεν τα κατάφεραν. Τα 8 στα 10 μέλη ψήφισαν «Όχι».

 

4.      Κανένα από τα στελέχη που αναφέρετε κ Κανάκη δεν υποστήριξαν συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ψέμα, είναι χοντροκομμένη προβοκάτσια και σας προκαλώ να δημοσιεύσετε δηλώσεις των  στελεχών που κατονομάζετε. Η σπίλωση αγωνιστών που κάνετε κατά κόρον δεν είναι πολιτική άποψη είναι λασπολογία!

 

5.      Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις περιφερειακές - δημοτικές εκλογές κατέβασε αυτόνομα ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα εκτός από το Χαλάνδρι. Και σας ρωτάω: Δεν υπάρχει ούτε ένας δήμος της χώρας που το ΚΚΕ κατέβασε κοινό υποψήφιο με τον ΣΥΡΙΖΑ; Πριν απαντήσετε σας συμβουλεύω να το ψάξετε. Και μη μου πείτε ήταν ειδική περίπτωση γιατί και το Χαλάνδρι τέτοια ήταν. Όμως μπορείς να θεωρείς ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί σε ολόκληρη τη χώρα κατέβασε σε ένα δήμο κοινό υποψήφιο; Όχι! Αλλά στα πλαίσια του «γκαιμπελισμού», σκέφτεστε σαν καλός οπαδός του, αν το αναφέρουμε κάτι θα μείνει για να στηρίξουμε την προβοκάτσια: «Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ»…

 

6.      Η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που θεωρεί θετικό το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιανουαρίου 2015 υπάρχει. Και πράγματι ήταν μια λαϊκή νίκη, όχι γιατί βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά γιατί καταποντίστηκαν όλες οι έως τότες λαομίσητες πολιτικές δυνάμεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ κλπ. Αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι εμείς συνταχθήκαμε με το ΣΥΡΙΖΑ αντιθέτως προβλέψαμε ότι θα πάει σε μνημόνια και θα υπηρετήσει κατά γράμμα τις επιλογές της αστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού. Τα επίσημα κείμενα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και η αρθρογραφία των στελεχών μας πριν και μετά τις εκλογές υπάρχουν… Ο Ριζοσπάστης την επομένη των εκλογών της 18ης Οκτώβρη 1981 βγήκε με πρωτοσέλιδο «Μεγάλη νίκη του λαού, καταποντίστηκε η Δεξιά», κλπ. Και πράγματι ο κόσμος είχε σιχαθεί τη Δεξιά και την έριξε χωρίς να ξέρει σίγουρα τι θα του βγει το ΠΑΣΟΚ. Τι έπρεπε να πούμε για αυτό;

 

Στο σχιζοφρενικό – πολιτικό παραλήρημα του ο  κ. Κανάκης προσπαθεί ούτε λίγο ούτε πολύ να μας ταυτίσει με τους οπορτουνιστές που κάναμε τις διασπάσεις κλπ. «Οι γενναίοι του… Μπρανκαλεόνε διέσπασαν το ΚΚΕ το 1989, για να μην το διασπάσουν οι άλλοι οπορτουνιστές, που όμως το διέσπασαν αργότερα»! «Κανάκεια» λογική σκουλικομυρμηγκότρυπας!

 

Να του θυμίσω λοιπόν:

 

·        Κοινό πόρισμα ΚΚΕ- ΕΑΡ. Σε 10 σελίδες το «κοινό Ευρωπαϊκό μας σπίτι»  (ΕΟΚ) αναφέρεται 12 φορές. Το έγραψαν οι οπορτουνιστές; Σίγουρα! Διαφώνησε κανείς από τους σημερινούς νεορθόδοξους;

 

·        Ο Γκορμπατσόφ, η περεστρόικα και η γκλάστνοστ, τα λέγανε και έσταζε το στόμα του μέλι. «Θα μας οδηγήσουν στον Κομουνισμό» λέγανε. Όποιος μιλάει εναντίον τους, καθαιρείται, λοιδορείται, διαγράφεται. Σε «πλέρια» συνεργασία οπορτουνιστών και καθαρών «κομματικών».

 

·        2 Ιουλίου 1989: Κυβέρνηση σε συνεργασία με την αστική τάξη και «το κατ’ εξοχήν κόμμα της», τη ΝΔ, με αρχηγό τον πιο λαομίσητο εργατοφάγο ηγέτη, τον Μητσοτάκη! «Για να μη γίνει παραγραφή των σκανδάλων, να μπουν οι ΠΑΣΟΚοι φυλακή».  Αγαστή η συνεργασία οπορτουνιστών και ορθοδόξων. Κοινός εχθρός η ΚΝΕ και η αριστερή τάση στο Κόμμα. Τελευταία κάποιοι προσπαθούν να αλλάξουν και τη ιστορία. Πως έδωσαν «ομηρικές μάχες» για να μην περάσουν οι επιλογές της ανανεωτικής λεγόμενης πτέρυγας. Παραμύθια! Ούτε μια αντίρρηση δεν εξέφρασαν. Τα πρακτικά δημοσιεύτηκαν, υπάρχουν!

 

·        23 Νοεμβρίου 1989: Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα και με τους «κλέφτες του ΠΑΣΟΚ» μέσα, «για να μη συρθεί η χώρα σε εκλογές»…

 

·        Δημοτικές εκλογές 1990: Πρώτος γύρος, δεκάδες κοινοί υποψήφιοι με το ΠΑΣΟΚ.  Στην Κοζάνη στηρίζουν από τον πρώτο γύρο τον «σοσιαλιστή» Πάρι Κουκουλόπουλο. Στο δεύτερο γύρω στηρίζουν ανοιχτά και επίσημα ΠΑΣΟΚ παντού: Μετά είναι γνωστό πως «οι κλέφτες πήγαν φυλακή» στο ΚΚΕ έγιναν δυο διασπάσεις, διαγραφή ολόκληρης της ΚΝΕ, και το ΚΚΕ στο 4%!

 

Εμείς όλοι (ο Γ. Γράψας, η ΚΝΕ, οι 15 της Κεντρικής Επιτροπής, ο Κ. Κάππος, ο Δ. Δεσύλλας)   αντιταχθήκαμε σε όλες τις παραπάνω επιλογές. Αντισταθήκαμε πρώτα και πάνω απ’ όλα στην ενσωμάτωση του κόμματός μας στην αστική τάξη. Είμαστε υπερήφανοι γι αυτό και από άλλα μετερίζια πλέον, εδώ και 29 χρόνια δίνουμε τον δικό μας αγώνα για την ταξική ανασυγκρότηση της εργατικής τάξης και την επαναθεμελίωση του κομουνισμού. Όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε. Ίσως να έχουμε και λάθος. Μπορεί να γίνει πολιτική αντιπαράθεση και μάλιστα πολύ σκληρή πάνω στις θέσεις μας. Αυτό είναι θεμιτό γιατί πάει μπροστά την κοινό μας στόχο. Αυτό όμως που κάνει ο κ. Κανάκης δεν είναι πολιτική, είναι λιβελογράφημα. Σπίλωση δοκιμασμένων αγωνιστών που έδωσαν όλη τη ζωή τους στο κίνημα και δεν διάλεξαν, όπως πολλοί άλλοι, τη συνδιαλλαγή και την αλλοτρίωση.

 

Τέλος κύριε Κανάκη, εμείς αντιπαλέψαμε αυτές τις επιλογές που αναφέρω πιο πάνω. Εσείς δεν ξέρω αν τις στηρίξατε. Αν τις στηρίξατε έστω και «με αστερίσκο» για να «κανακέψετε» την τότε ηγεσία, στην οποία κουμάντο έκανε ο Ανδρουλάκης, κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και θα δείτε απ ευθείας τον ορισμό του οπορτουνισμού!

 

Ο Στέφανος Πράσσος είναι συνταξιούχος, πρώην εργάτης ορυχείων ΔΕΗ Πτολεμαΐδας.

 

Αναγνώστηκε 2810 φορές Τελευταία τροποποίηση Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018 23:38
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΑΣΣΟΣ

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.