8 Μάρτη: όχι απλώς μια υπενθύμιση

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 12:59 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
8 Μάρτη: όχι απλώς μια υπενθύμιση

Η εδραίωση διάφορων "παγκόσμιων ημερών", αν και μερική ή και τυπική, πολλές φορές λειτουργεί σαν υπενθύμιση και αφορμή για αφύπνιση. Μια τέτοια μέρα είναι και η σημερινή, γνωστή και ως "Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας".

 

Η ημέρα αυτή θεσμοθετήθηκε μόλις το 1977 από τον ΟΗΕ, αποσιωπώντας βέβαια ότι ήταν η απεργία-ορόσημο των εργατριών στα υφαντουργεία και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης στις 8 του Μάρτη 1857 που έθεσε για πρώτη φορά στην προμετωπίδα τα ζητήματα κατά της ανισοτιμίας ανδρών και γυναικών, των φυλετικών διακρίσεων και της εκμετάλλευσης. Ωστόσο, ενάμιση αιώνα μετά, ο αγώνας ενάντια στην πολλαπλή καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες από την ανδροκρατία-πατριαρχία και τον καπιταλισμό μένει ανεκπλήρωτος. Αυτό δε φαίνεται μόνο από την τρομακτική επικαιρότητα κειμένων του περασμένου αιώνα γύρω από τη θέση και την αντιμετώπιση της γυναίκας, όπως αυτού της Angela Davis που αναφέρει ότι "Η τωρινή επιδημία βιασμών εμφανίζεται σε μια περίοδο όπου η τάξη των καπιταλιστών ψάχνει να επανεδραιώσει λυσσασμένα την ισχύ της μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνών και εσωτερικών προκλήσεων. Ο ρατσισμός και ο σεξισμός, κεντρικά στοιχεία στην εγχώρια στρατηγική της αυξανόμενης οικονομικής εκμετάλλευσης, γνωρίζουν ώθηση πέρα από κάθε προηγούμενο. Ο πολλαπλασιασμός της σεξουαλικής βίας είναι το κτηνώδες πρόσωπο μιας γενικευμένης εντατικοποίησης του σεξισμού που συνοδεύει την ταξική αυτή επίθεση" (Βιασμός, ρατσισμός και ο μύθος του μαύρου βιαστή).

 

Κυρίως, αυτή η αναγκαιότητα για συνέχιση και ενίσχυση του αγώνα αναδύεται από την ίδια την πραγματικότητα και τα αποστομωτικά της στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 35% των γυναικών παγκοσμίως έχουν βιώσει σωματική και/ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό ή σεξουαλική βία από κάποιο άγνωστο κάποια στιγμή στην ζωή τους (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) ενώ σχεδόν 1 στις 2 γυναίκες στην Ε.Ε. (47%) που έχουν βιώσει περιστατικά σωματικής, σεξουαλικής, ψυχολογικής βίας, δεν το έχουν πει ποτέ σε κανέναν (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την ισότητα των φύλων).

 

Την εποχή που η ποινικοποίηση της έκτρωσης και η νομιμοποίηση των απολύσεων εγκύων εργαζόμενων επιστρέφουν, οι δυνάμεις της αριστεράς και του κινήματος πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σήμερα, απαιτούνται αποφασιστικά βήματα στην οργάνωση, τον πολιτικό-ιδεολογικό εξοπλισμό και την αντεπίθεση ενός σύγχρονου, γυναικείου κινήματος που θα διεκδικεί τα δικαιώματά του αλλά και το δικό του ζωτικό χώρο. Ενός κινήματος που θα εμπνέεται από την πλούσια ιστορία των αγώνων του γυναικείου και φεμινιστικού κινήματος και θα επιδιώκει τη μαχητική συνάντηση όλων των κοινωνικών χώρων που αποτελούν τους φορείς και τα υποκείμενα της ιστορικής προοπτικής της χειραφέτησης.

 

Δεν αρκεί απλά μια μέρα. Ούτε απλώς μια υπενθύμιση. Σήμερα αλλά και κάθε μέρα αγωνιζόμαστε ενάντια στην πολλαπλή καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες σ’όλες τις πτυχές της ζωής τους.

Σήμερα, 8 Μαρτίου, διαδηλώνουμε στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 18.00!

 

Π.Γ.

Αναγνώστηκε 1599 φορές Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 16:03
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.