15.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γενική συνέλευση Αντιπολεμικού Συντονισμού (ΠΑΚΣ), Κυριακή 16/12 στις 12

 

Στην αίθουσα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Ξενοφώντος 15Α, 3ος όροφος), στο Σύνταγμα θα πραγματοποιηθεί η 1η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Αντιπολεμικού Συντονισμού την προσεχή Κυριακή.

Στην εισήγηση μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Μισό χρόνο μετά την ίδρυση του ΠΑΚΣ, οι εξελίξεις είναι τέτοιες που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση δύναμεων και ο μόνιμος συντονισμός με σκοπό τη συμβολή σε ένα μαζικό αντιπολεμικό και αντιμπεριαλιστικό κίνημα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων και με βάση τη στρατηγική της αστικής τάξης βαθαίνουν την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού άξονα. Η πολιτική της πλήρους ευθυγράμμισης με την πολιτική των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή παράγει συγκεκριμένες πολιτικές πρακτικές. Η ανοιχτή συμμαχία με το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ και τη χούντα της Αιγύπτου, η απομάκρυνση από την πολιτικής της δημόσιας θετικής στάσης προς το Παλαιστινιακό Λαό, οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία εντάσσουν τη χώρα σε έναν αντιδραστικό και φιλοπόλεμο άξονα.

 

Για τη διείσδυση της μέγιστης δυνατής αμερικανοφιλίας στα λαϊκά στρώματα έχει επιστρατευτεί η κυβερνητική προπαγάνδα, ο δημόσιος ρόλος του Αμερικάνου πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ (ο οποίος έχει σοβαρότατες ευθύνες για το ακροδεξιό πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014 ως πρέσβης των ΗΠΑ στο Κίεβο εκείνη την περίοδο) και τα ΜΜΕ. Το κύριο επιχείρημα είναι ότι όσο πιο προσκολημμένη είναι η Ελλάδα στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τόσο πιο ασφαλής θα είναι γεωπολιτικά και τόσο πιο ευνοημένη επιχειρηματικά.

 

Μια βασική επιδίωξη του ΠΑΚΣ είναι να συμβάλλει ούτως ώστε τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα να μην ανεχθούν ή ακόμη χειρότερα να μην προσχωρήσουν στη φιλο-ΝΑΤΟϊκή πολιτική στο όνομα ενός γεωπολιτικού ΤΙΝΑ (There Is No Alternative). Αντίθετα, με συλλογικούς αγώνες να υπερασπιστούν την ειρήνη, τη φιλία και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών ενάντια στα αιματοβαμμένα σχέδια του ιμπεριαλισμού.

 

Από την ως τώρα δραστηριότητα του ΠΑΚΣ εκτιμούμε ότι η λειτουργία του συντονιστικού ήταν πολύ θετική. Το συντονιστικό λειτούργησε ως εργαζόμενο σώμα, εγγυήθηκε τη συντροφική πολιτική σύζητηση σε συχνές συνεδριάσεις, το σχεδιασμό και την υλοποίηση των αποφάσεων. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις οι αποφάσεις του ΠΑΚΣ δεν ήταν υπόθεση των μελών του, αλλά ενός κύκλου γύρω από το συντονιστικό και μιας συνεννόησης των οργανώσεων που τον στηρίζουν.

 

Ιδιαίτερα σημαντικό στοίχημα για τον ΠΑΚΣ είναι η πανελλαδική του δικτύωση. Έχουν γίνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Όμως, είναι πολύ σημαντικό με συγκεκριμένο σχεδιασμό να συμβάλλουμε, ούτως ώστε να συγκροτηθούν τοπικές επιτροπές του ΠΑΚΣ σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Ως τώρα, έχουν υπάρξει σχετικές κινήσεις στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται το επόμενο διάστημα να συγκροτηθούν οι Επιτροπές με όρους συνέλευσης. Πολύ θετικά αποτιμάται η ίδρυση τοπικής Επιτροπής στα Χανιά, που έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στην αντιπολεμική και αντιμπεριαλιστική πάλη λόγω της βάσης στη Σούδα. Η πρώτη πετυχημένη και μαζική δημόσια εκδήλωση – συνέλευση έχει θέσει τις βάσεις μιας λειτουργίας που θα συμβάλλει στο συνολικό μας σχεδιασμό και την εξάπλωση του ΠΑΚΣ σε όλη την Κρήτη. Ιδιαίτερη αναφορά κάνουμε και στην ίδρυση της Αντιπολεμικής Κίνησης Λάρισας. H ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας βρίσκεται έντονα στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς (ΝΑΤΟικη αναβάθμιση της 110 Π.Μ. όπου σχεδιάζουν να λειτουργήσει η Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών – drone, 40 αμερικάνικα ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο κτλ.). Στη Λάρισα λόγω της δυναμικής που υπήρξε και την επιδίωξη-δυνατότητα της μέγιστης δυνατής συμμετοχής πολιτικών δυνάμεων επιλέχθηκε να συγκροτηθεί η Αντιπολεμική Κίνηση η οποία θα λειτουργεί με αυτονομία κινήσεων και σχεδιασμού αλλά παράλληλα θα βρίσκεται σε συντονισμό και σύμπλευση με τον σχεδιασμό του ΠΑΚΣ. Ο ΠΑΚΣ θεωρεί πολύ θετικές τις διεργασίες στη Λάρισα και σεβόμενος την αυτονομία της κίνησης θα επιχειρήσει τον καλύτερο δυνατό συντονισμό.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ