23 C
Athens
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερημίτης στον παγωμένο βορρά,του Σταμάτη Κυριάκη

 

Υπάρχει στην Κέρκυρα μια περιοχή στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού που είναι από τις ελάχιστες πλέον που δεν έχουν αλωθεί από την βάρβαρη υπερεκμετάλευση και τη γκρίζα τσιμεντίλα.

Βιότοπος με αρχέγονο δάσος ενταγμένος στο Natura ο «Ερημίτης», όπως ονομάζεται η περιοχή, περιελήφθη στις λίστες του ΤΑΙΠΕΔ το 2012 προς πώληση και είναι προς αγορά από μια αμερικάνικη εταιρεία που σκοπεύει να την μετατρέψει σε μια κλειστή τουριστική πολυτελή πολιτεία με δική της μαρίνα 90 σκαφών, ξενοδοχείο και ανεξάρτητα διαμερίσματα συγκροτημένα σε 15 οικοδομικά τετράγωνα.

Εδώ και 10 χρόνια κάτοικοι της περιοχής έχουν δημιουργήσει ένα κίνημα που ονομάζεται «Ερημίτη Πλους» και έχει επιδοθεί σε έναν μακροχρόνιο αγώνα για την διαφύλαξη του περιβάλλοντος της περιοχής. Έχει διοργανώσει δεκάδες εκδηλώσεις και έχει κάνει γνωστή την απαίτησή της για να παραμείνει ο Ερημίτης προστατευόμενη περιοχή.

Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, μάλιστα, δημιουργήθηκε και μια δημοτική παράταξη στην οποία συμμετείχαν και μέλη του «Ερημίτη Πλούς». Ονομάστηκε «Πορεία προς το Βοριά» κι εξέλεξε έναν δημοτικό σύμβουλο.

Μετά από πολλές περιπέτειες φτάσαμε στην στιγμή που ο Άδωνης θέλει να «σπρώξει» πάση θυσία την περιοχή την οποία έχει και φωτογραφία στο γραφείο του δίπλα από το σεπτό Άγιο Όρος.

Εδώ κι ένα χρόνο έχει εκδηλωθεί αντίδραση από τους ξένους ιδιοκτήτες επαύλεων της γειτονικής περιοχής του Άγιου Στέφανου που έχει πάρει τεράστια αξία ακριβώς γιατί δεν είναι υπερδομημένη και γειτνιάζει με την περιοχή του Ερημίτη. Την προσπάθεια αυτή συνεπικουρεί και ο υπουργός Ν. Δένδιας που συνδέεται επαγγελματικά εδώ και πολλά χρόνια σαν δικηγόρος με κάποιους από τους ιδιοκτήτες των επαύλεων.

Παράλληλα, εμφανίζεται και ένας Γερμανός πολυεκατομμυριούχος που μαζί με φίλους του ζητά να μην οικοδομηθεί η περιοχή και προτίθεται να πληρώσει την ζημιά που θα υποστεί το Ελληνικό κράτος από την ακύρωση της σύμβασης με την εν λόγω Αμερικανική εταιρεία!

 Όπως καταλαβαίνετε στην υπόθεση εμπλέκονται πολλοί παράγοντες: Ο «Ερημίτη Πλους» και το ανιδιοτελές λαϊκό κίνημα που αναπτύχτηκε αυτά τα χρόνια γύρω του και, διακριτικά, διάφοροι πολυεκατομμυριούχοι που δεν θέλουν να απαξιωθεί το περιβάλλον των θερινών τους κατοικιών.

Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε μια σημαντική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας όπου ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου έκριναν ως ελλιπή την μελέτη των εκατομμυριούχων της επένδυσης. Αμέσως ο Άδωνις καταθέτει τροπολογία που αφαιρεί την αρμοδιότητα των Δήμων να έχουν λόγο για «εμβληματικές» επενδύσεις. Στην συνέχεια, μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο δημιουργείται μια πρωτοφανής ένταση στην Κέρκυρα. Δημοσιογράφοι, δημοτικοί σύμβουλοι, βουλευτές, δήμαρχοι και λοιποί παράγοντες χωρίζονται σε δύο μέτωπα: Άλλοι συντάσσονται με την ανάπτυξη και τους επενδυτές και άλλοι εναντίον.

Ο ανυποψίαστος θεατής πέφτει για ύπνο το βράδυ και το πρωί που ξημερώνει ο Θεός την μέρα του, βλέπει τον δεξιούλη δημοσιογράφο να ωρύεται κατά της επένδυσης και υπέρ του περιβάλλοντος. Αλλάζει κανάλι και βλέπει τον αριστερούλη να βγάζει αφρούς το στόμα του υπέρ της επένδυσης και κατά του «Ερημίτη Πλου» και των «αριστερών του γλυκού νερού» που εμποδίζουν την πρόοδο του τόπου και κινούνται από άνομα σκοτεινά συμφέροντα…

Αυτοί οι ίδιοι, που όταν οικοδομήθηκε το Μπαρμπάτι απ’ άκρου εις άκρον ή στη παρέμβαση των Ανδρεάδηδων του ΙΚΟΣ στη Δασιά που κατακρεούργησαν περιβάλλον και συνδικαλιστικά δικαιώματα, δεν έβγαλαν τσιμουδιά.

Παρακολουθεί με έκπληξη μια κατάσταση που ακροβατεί ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία μιας κοινωνίας που έχει εκπορνευτεί χωρίς προσχήματα εδώ και πολύ καιρό. Εξαίρεση αποτελεί το κίνημα των κατοίκων της περιοχής που μάχονται ανιδιοτελώς για το μέλλον των παιδιών τους και του τόπου τους.

Το Κίνημα «Ερημίτη Πλους», η δημοτική παράταξη «Πορεία προς τον βοριά» και οι λοιποί φορείς του νησιού πρέπει να πλεύσουν προς τον δικό τους στόχο. Με ανοιχτό το μέτωπο στην τσιμεντοποίηση της περιοχής στη βεβήλωση της ιστορίας τους και με διακριτή απόσταση από κάθε άλλον… 

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ