13.8 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγόρευση Θ. Θεοδωρόπουλου στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Κατά την αγόρευσή του ως συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της δίκης και τόνισε, μεταξύ πολλών άλλων, για την επερχόμενη απόφαση του δικαστηρίου:

«Εξ αντικειμένου στο σκεπτικό της θα υπάρχει αναφορά όχι μόνο στο παρόν, δηλαδή στον χρόνο που διαπράχθηκαν τα εγκλήματα, αλλά και στο παρελθόν, δηλαδή στη χρονική περίοδο που η υλοποίηση της ναζιστικής ιδεολογίας – που αποτελεί το κίνητρο των εγκλημάτων που το δικαστήριό σας διερευνά – τόση καταστροφή, τόση ανείπωτη οδύνη προκάλεσε στην ανθρωπότητα. Θα υπάρχει αναφορά και αξιολόγηση της ναζιστικής ιδεολογίας και πράξης, που προκάλεσε εκατομμύρια θύματα, σε σχέση με την τέλεση των συγκεκριμένων εγκλημάτων – της ιδεολογίας που έθαψε στα νεκροταφεία τα δικαιώματα, τις ελευθερίες, τον πολιτισμό, που προκάλεσε απερίγραπτο τρόμο, που εξευτέλισε την ανθρώπινη ύπαρξη.

Σε κάθε γραμμή, σε κάθε παράγραφο των πρακτικών της απόφασης, σε κάθε πρόταση του σκεπτικού της, είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει ένα ιστορικό αποτύπωμα, αυτό της δικής σας ευθύνης, αυτό της δικής μας συμβολής.

Ο καθένας μας τοποθετήθηκε και θα τοποθετηθεί.

Ανεξίτηλα θα καταγραφεί για πάντα η θέση του καθένα.

Κανείς μας -ούτε εσείς- δε ζει εκτός κοινωνίας. Μες στην πολυπλοκότητά της,  η κοινωνική πραγματικότητα μάς διαπερνά και μας επηρεάζει. Κυρίως μας επηρεάζουν οι κυρίαρχες ιδέες, αντιλήψεις, φιλοσοφικές θέσεις και τάσεις.

Όμως εδώ έχουμε φτάσει σε ένα σημείο κρίσιμο, που η απόφαση που θα εκδώσετε, με τον τεράστιο αντίκτυπο και τις προεκτάσεις της, θα επηρεάσει και διαμορφώσει συνειδήσεις, θα συμβάλει στον καθορισμό της κατεύθυνσης των πράξεων χιλιάδων ανθρώπων, θα επηρεάσει και θα συγκαθορίσει, μαζί με την άγρυπνη στάση του αγωνιζόμενου λαού μας, την ίδια την ιστορία.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι:

Η ανθρωποκτονία του Π. Φύσσα, οι απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά των κομμουνιστών συνδικαλιστών και του Αιγύπτιου ψαρά (καθώς και οι συνεξεταζόμενες υποθέσεις της απόπειρας ανθρωποκτονίας στο στέκι «Αντίπνοια», των επικίνδυνων σωματικών βλαβών κ.λπ. στις υποθέσεις Συνεργείο, στην Ιεράπετρα κλπ.) είναι το αποτέλεσμα δράσης μεμονωμένων ατόμων που έδρασαν ως «ιδιώτες» και εκτός πλαισίου της Χρυσής Αυγής ή αντίθετα είναι το προϊόν οργανωμένων επιθέσεων που ανέλαβαν να εκτελέσουν ειδικές ομάδες, τα τάγματα εφόδου ή ομάδες κρούσης ή ομάδες ασφάλειας, που δρούσαν από συστάσεώς τους στα πλαίσια της ναζιστικής οργάνωσης, η οποία λειτουργούσε με απόλυτη στρατιωτική πειθαρχία, πίστη και υπακοή στον Αρχηγό και την ηγεσία, χωρίς μάλιστα μορφασμό και αντιλογία;

Πρόκειται δηλαδή για μεμονωμένα περιστατικά ή για έργο της κατά το βούλευμα εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή»;

Θα μπορούσαν ποτέ να τελεστούν τα εγκλήματα αυτά από τους συγκεκριμένους δράστες, με τον γνωστό πλέον τρόπο με τον οποίο τελέστηκαν, εάν αυτοί δεν ενεργούσαν στο πλαίσιο της οργάνωσης;

Η τοποθέτηση μου περιλαμβάνει κατά σειρά τα ακόλουθα θέματα:

Ορισμένα νομικά ζητήματα (Παλέρμο, αντίκρουση αυτοτελών ισχυρισμών κατηγορουμένων, αρ. 187 ΠΚ, ενδεχόμενος/διαζευκτικός δόλος, συναυτουργία και από κοινού απόπειρα, απλή συνέργεια).

Επιμέρους συνεκδικαζόμενες υποθέσεις (υπόθεση ΠΑΜΕ, υπόθεση Φύσσα, υπόθεση Αιγυπτίων ψαράδων).

Συνεξεταζόμενες υποθέσεις [δράση της ΧΑ στο κέντρο της Αθήνας, «Αντίπνοια», «Συνεργείο», υπόθεση Κουσουρή, και άλλες].

Υλοποιήθηκαν ή όχι όλα τα παραπάνω στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης;

 Στο τεράστιο αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε στην προδικασία – με την ιδιαίτερη συμβολή των αρμοδίων οργάνων (ανακριτών και εισαγγελέων), πέραν από τις όποιες σημαντικές παραλείψεις που αφορούν πχ. τη μη άσκηση ποινικών διώξεων και σε άλλα άτομα ή τη μη άσκηση ποινικής δίωξης σε ήδη κατηγορούμενους και για άλλα αδικήματα, πχ. για ηθική αυτουργία σε επί μέρους πράξεις, όπως αναλυτικά εξέθεσε και ο συνάδελφος Κ. Παπαδάκης, προστέθηκε το αποτέλεσμα του πολυετούς ακροαματικού ελέγχου.

Αυτό το υλικό της αποδεικτικής διαδικασίας που προέκυψε από τις καίριες ερωτήσεις της κυρίας Προέδρου, των Δικαστών (Τακτικών και Αναπληρωτών), αλλά και των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής (που προσκόμισαν επιπλέον σωρεία κρίσιμων εγγράφων), είναι κρίσιμο. Φωτίζει και αναδεικνύει πτυχές, πλευρές και αποχρώσεις ενδιαφέρουσες του υλικού της δικογραφίας, σε τέτοιο σημείο, ώστε να μπορεί το Δικαστήριο αξιολογώντας το υλικό αυτό, συνεκτιμώντας τα όσα λένε ή δεν λένε οι μάρτυρες και οι κατηγορούμενοι, ακόμα και τους μορφασμούς τους, τη στιγμιαία σιωπή ή την απάντηση, όχι στην ερώτηση, αλλά σε οτιδήποτε άλλο, όλα αυτά βοηθούν το Δικαστήριο στη διαμόρφωση της δικανικής του πεποίθησης, τόσο για την ενοχή, όσο και για την ποινή.

Το υλικό αυτό υπάρχει. Δεν ήταν μοιραίο να υπάρχει. Προέκυψε, όσο ήταν δυνατό, από τις φιλότιμες προσπάθειες των προαναφερομένων παραγόντων της Δίκης.

Σε δίκες σαν την παρούσα, θα μπορούσε να ειπωθεί, ότι κύρια σημασία κατέχει η παραγωγή του υλικού αυτού, με την ανάλογη ιδιαίτερη συμβολή του καθενός και δευτερευόντως ακόμα και η αγόρευση, που ωστόσο και αυτή μπορεί να έχει σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση της δικανικής πεποίθησης του Δικαστή. (Αγορεύσεις που δεν στηρίζονται στο αποδεικτικό υλικό – που είναι το άπαν – μικρή σημασία έχουν)».

 

Μεταξύ πολλών στοιχείων και επιχειρημάτων υπογράμμισε σχετικά με τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης:

«Διευθύνων είναι ο “ιθύνων νους” της εγκληματικής οργάνωσης, η ψυχή της, το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που καθορίζουν τη στρατηγική της, τους σκοπούς της, το ιδεολογικό, πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας της, που καθορίζει την ταυτότητά της, τον τρόπο προώθησης και εφαρμογής των στόχων της».

Ειδικότερα, μάλιστα, αναφερόμενος στο «επίσημο» καταστατικό της Χρυσής Αυγής, του 2012 – το μόνο που αποδέχεται ως αυθεντικό η ναζιστική οργάνωση – τόνισε ότι ακόμη και σε αυτό «έχει παρεισφρήσει η “Αρχή του Αρχηγού”, μέσα από διατάξεις που κατοχυρώνουν την απόλυτη κυριαρχία του Ν. Μιχαλολιάκου, την παντοδυναμία του».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε «στον προσωποπαγή χαρακτήρα της ΧΑ (άρ. 16: Ο γενικός γραμματέας επιλέγει τους πάντες και τα πάντα, σύμφωνα με τη μη (ρητά) αναφερόμενη Αρχή του Αρχηγού)». Επίσης, και στην εκλογή του, που σύμφωνα με το σχετικό άρθρο «πραγματοποιείται μόνο αν τεθεί θέμα από το 51% των συνέδρων, αλλιώς αυτόματη ανανέωση», άρα στην πραγματικότητα ισοβιότητα του αρχηγού. Επιπρόσθετα, για τις αρμοδιότητές του, «το καταστατικό αναφέρει ότι επιλέγει, μεταξύ των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, ορίζει τον γενικό διευθυντή του κόμματος, επιλέγει τους υποψήφιους βουλευτές, ευρωβουλευτές και εκπροσώπους στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές… και καταρτίζει τους εκλογικούς συνδυασμούς του κόμματος, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα εκλογική νομοθεσία», συμπλήρωσε.

«Ο αρχηγός είναι ο ένας, ο μοναδικός, ο “άνδρας ο ερχόμενος” που στόχος της ΧΑ είναι η θέλησή του να γίνει θέληση του κράτους. Αμφιβολίες ότι ο αρχηγός της ΧΑ, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, είναι εκείνος που ίδρυσε την οργάνωση, που χάραξε και χαράσσει την ταυτότητά της και το νόημα της ύπαρξής της, δεν μπορούν να υπάρχουν», υπογράμμισε.

«Είναι ο μόνος και αδιαμφισβήτητος ηγέτης. Έχει πλήρεις, απόλυτες και καθολικές εξουσίες, τόσο στο γενικό σχεδιασμό της δράσης της ΧΑ σε κεντρικό επίπεδο, όσο και στη διεύθυνση και καθοδήγηση των τοπικών οργανώσεων, μέσω των στελεχών του, τα οποία, μέσω της καθετοποιημένης ιεραρχικής δομής, αναφέρονται σε αυτόν είτε απευθείας είτε μέσω των ανωτέρων τους και εκτελούν αναντίρρητα τις υποδείξεις του. Βασικό χαρακτηριστικό της οργάνωσης της οποίας ηγείται είναι η αυστηρή και απαρέγκλιτη στρατιωτική πειθαρχία και η υπακοή των κατώτερων μελών και υποστηρικτών στους ιεραρχικά ανώτερους. Αποτέλεσμα και επιδίωξη αυτού του τρόπου λειτουργίας είναι ο αρχηγός να έχει τον απόλυτο έλεγχο και την πλήρη γνώση όσων συμβαίνουν στην Οργάνωση (αρχή του ενός)», συμπλήρωσε.

Σε άλλο σημείο είπε για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αναφέροντας και σχετικές καταθέσεις μαρτύρων (των δημοσιογράφων Ι. Σουλιώτη και Δ. Ψαρρά), ότι η στόχευση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης είναι «να εξοντώσουν έναν μεγάλο ιδεολογικό τους αντίπαλο, καθώς τρέφουν ιδεολογικό μίσος απέναντι στους συγκεκριμένους εκπροσώπους, πολιτικούς και συνδικαλιστικούς, του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, μίσος που δεν περιορίζεται φυσικά στους συγκεκριμένους κατηγορουμένους ως κομμάτι ευρύτερου σχεδίου κλιμάκωσης (…) Είναι κεντρική απόφαση να στείλουν ένα μήνυμα τρομοκράτησης στην κοινωνία. Η επίθεση έχει μεταξύ άλλων και ξεκάθαρο επικοινωνιακό χαρακτήρα, στοχεύει στην κοινολόγηση του μηνύματος που ήθελε να στείλει η ηγεσία στην κοινωνία: Αν κατάφερναν να επιβληθούν επί ενός μεγάλου πολιτικού και ιδεολογικού τους αντιπάλου, θα έστελναν μήνυμα παντοδυναμίας». Σχετική αναφορά έκανε επίσης στη συνομιλία Λαγού – Δεβελέκου, όπου χρησιμοποιείται η φράση «επικρατεί τρομοκρατία τώρα». «Και ως γνωστόν η τρομοκρατία δεν είναι μόνο το μέσο για να επιδιώξουμε ένα αποτέλεσμα, είναι ταυτόχρονα και το μήνυμα. Εξάλλου, όταν χτυπήθηκε η Κανέλλη, βγήκε μετά η ηγεσία και είπε ότι μυστικές δημοσκοπήσεις τούς έδωσαν 2% αύξηση. Είπε ο Ν. Μιχαλολιάκος σε ομιλία του που παίχτηκε και στο διαδίκτυο “θα τους χαστουκίζουμε, θα τους υβρίζουμε και δε θα το κρύψουμε, θα το μάθει ο κόσμος όλος”».

Έκανε αναφορά επίσης στα σχετικά μηνύματα λίγο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δολοφονική επίθεση, των Λαγού – Πατέλη, Λαγού – Δεβελέκου κ.λπ., όπου επιβεβαιώνονται ο οργανωμένος χαρακτήρας της επίθεσης και η απόλυτη γνώση της ηγεσίας της ΧΑ από την πρώτη στιγμή, υπό την καθοδήγηση και τον σχεδιασμό του Γ. Λαγού και της ηγεσίας της. Επανέλαβε επίσης ότι είναι αδιαμφισβήτητο πως δεν θα μπορούσε αυτή η επίθεση να γίνει μόνο από την τοπική ηγεσία ή μόνο από τον Λαγό. Επίσης, και σε σχετικό μήνυμα που έλαβε ο αρχηγός Μιχαλολιάκος από τον φίλο του Θανάση Καρακατσάνη (αξιωματικός που καθαιρέθηκε με αιτιολογικό ότι αποσκοπούσε στην ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος) την επόμενη μέρα της δολοφονικής επίθεσης: «…Αδελφέ μου, να αγιάσουν τα χεράκια τους… Φράικορπς (Freikorps)…». «Η επίθεση που διέψευσαν, οδήγησε τον Καρακατσάνη να εκφράσει τη χαρά του στον ίδιο τον αρχηγό… Δεν παραπλανήθηκε από τη δημόσια διάψευση», επισήμανε χαρακτηριστικά.

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ