12.2 C
Athens
Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ασύμμετρη απειλή για λαούς και πρόσφυγες είναι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και κυβερνήσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν, Κομμουνιστικός Συντονισμός

 

 

Καμία συζήτηση, καμιά πρωτοβουλία για την προσφυγική κρίση στον Έβρο, στα νησιά, στη φλεγόμενη, εδώ και μια δεκαετία,  Μέση Ανατολή δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια και να αφήνει στο απυρόβλητο τον σύγχρονο ιμπεριαλισμό, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις τους.

Όπως τα σύννεφα  φέρνουν  τη βροχή, έτσι και οι ευρωατλαντικοί φονιάδες προκαλούν επεμβάσεις και διαρκείς πολέμους στην περιοχή, ερημοποιούν και διαλύουν ολόκληρες περιοχές και χώρες, δημιουργούν εκατομμύρια ανέστιων και εξαθλιωμένων που δεν έχουν “που την κεφαλήν  κλίναι”. Η κατάκτηση των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πόρων της περιοχής, η χάραξη και ο έλεγχος νέων δρόμων ενέργειας αποτελούν αντικείμενα για μεγάλα γεωπολιτικά  παιχνίδια και παζάρια, οδηγούν σε πολεμικές επιχειρήσεις και στην ανείπωτη καταστροφή. Μόνο το 2019 είχαμε 100.000 θανάτους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή λόγω των πολεμικών συρράξεων.

Εδώ βρίσκεται, ανεπιφύλακτα, η καρδιά του προσφυγικού ζητήματος. Κατά συνέπεια η αντίθεση, η σύγκρουση και η ρήξη με τους κυρίαρχους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η ασίγαστη πάλη για έξοδο πριν από όλα της δικής μας χώρας από την μέγγενή τους, αποτελεί τη λυδία λίθο κάθε τοποθέτησης και δράσης των αριστερών, εργατικών και κομμουνιστικών δυνάμεων της περιοχής. Είναι κεντρικό ζήτημα του παρόντος και όχι κάποιου μακρινού μέλλοντος.

Το λέμε ανοιχτά και χωρίς περιστροφές: χωρίς αταλάντευτη σύγκρουση με τις φονικές μηχανές του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλιακών πολυεθνικών ομίλων όλα τα άλλα είναι λειψά, αν δεν είναι και υποκριτικά. Τα δάκρυα των ένθερμων υποστηρικτών της «Ενωμένης Ευρώπης» για τους πρόσφυγες είναι στην κυριολεξία κροκοδείλια.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις ήταν, όλα αυτά τα χρόνια,  από τις πιο πρόθυμες στις βάρβαρες πολιτικές των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Μετά τις κυβερνήσεις Τσίπρα, ο «προβλέψιμος» Μητσοτάκης και οι έλληνες ολιγάρχες καθημερινά δίνουν «γη και ύδωρ» στους φονιάδες, διευρύνουν και αναβαθμίζουν συνεχώς τις σχέσεις μαζί τους, είναι συνένοχοι στα βρόμικα παιχνίδια τους σε βάρος των λαών. Από την άλλη, οι κυβερνήσεις του «απρόβλεπτου» Ερντογάν που δήθεν κόπτεται για το δικαίωμα μετακίνησης των προσφύγων, ευθύνονται άμεσα για την προσφυγιά των Συρίων με τις βάρβαρες στρατιωτικές επεμβάσεις στη ρημαγμένη χώρα.

Ο ένας αποτελεί κατοπτρικό είδωλο του άλλου στον εθνικισμό και το ρατσισμό.

Μητσοτάκης και Ερντογάν κρατούν «καθαρή» την Ευρωπαϊκή Ένωση

Και οι δυο μαζί φροντίζουν να κρατήσουν «αμόλυντη» την ρατσιστική Ευρώπη – φρούριο από τα «μιάσματα», λιώνοντας τους πρόσφυγες στα σύνορα.

Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, με το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης αποδέχτηκαν να γίνουν η «ασπίδα» της ΕΕ απέναντι στην «κάθοδο των βαρβάρων», να μετατρέψουν τη χώρα σε φυλακή των κατατρεγμένων κρατώντας «αμόλυντο από μιάσματα» το ευρωενωσιακό κέντρο. Αυτή είναι η ουσία της Συνθήκης του Δουβλίνου καθώς και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας τις οποίες έχουν αποδεχτεί και τώρα παζαρεύουν για «τριάντα αργύρια». Ο Έβρος, η Ειδομένη, η Μόρια και σωρεία άλλων φρικαλεοτήτων που προξενούν αυτές οι επιλογές, θα γραφτούν ανεξίτηλα στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας αυτής της χώρας.

Τα δραματικά γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποτελούν κατάληξη των παραπάνω επιλογών της κυρίαρχης τάξης και του πολιτικού της προσωπικού.

Το τουρκικό κράτος είναι θύτης στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή (Συρία, Λιβύη). Δεν έκρυψε ποτέ πως θεωρεί τα εκατομμύρια των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στα εδάφη του ως αναλώσιμα πιόνια στα γεωπολιτικά παιχνίδια του. Τους θέλει κυρίως ως δική του «ασπίδα προστασίας» απέναντι στους Κούρδους της Συρίας. Μετά το πρόσφατο στρίμωγμά του σε Συρία (Ιντλίμπ) και Λιβύη, χρησιμοποιεί ωμά και ξεδιάντροπα  τους εξαθλιωμένους ως ομήρους στα παζάρια με την ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση, σαν έτοιμη από καιρό, στοχοποίησε αμέσως τους πρόσφυγες με απίστευτες όσο και επικίνδυνες ανοησίες περί εισβολέων και ασύμμετρης απειλής από τους φτωχοδιάβολους. Με πολεμικές κραυγές, ταρατατζούμ και παράτες τύπου…  «φυλλάτουμε Θερμοπύλες» επιδιώκει να ρεφάρει τη ζημιά που έχει υποστεί ιδιαίτερα με το πρόσφατο κάζο στα νησιά του Β. Αιγαίου και την κατακραυγή για τους βανδαλισμούς των ΜΑΤ. Όλα αυτά συνοδεύονται με συνεχή απεχθή μέτρα κατά των προσφύγων με στόχο να κάνουν τη ζωή τους κόλαση. Μέτρα όπως η αναστολή παροχής ασύλου κουρελιάζουν  τη Διεθνή Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, ενώ η κατάργηση κάθε επιδόματος σε όσους έχουν πάρει άσυλο (πάνω από 100 χιλιάδες) τους οδηγεί σε λιμοκτονία. Ταυτόχρονα, προετοιμάζεται το έδαφος για δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης των προσφύγων και σε ξερονήσια. Φαίνεται πως οι λαμπροί  γιορτασμοί των 200 χρόνων από το 1821 θα συμπέσουν με την αναβίωση των «πέτρινων χρόνων» του ψυχροπολεμικού – μετεμφυλιακού κράτους.

Εξαπολύουν ξανά τα νεοφασιστικά μαντρόσκυλα

Η δαιμονοποίηση των προσφύγων  – ο Μητσοτάκης τους φόρτωσε μέχρι και τη μετάδοση του κορωνοιού-  άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Ο  ρατσισμός και η ξενοφοβία απογειώθηκαν, ιδιοτελή πατριδοκάπηλα καθάρματα ανέλαβαν την πιο βρόμικη δουλειά με πογκρόμ κατά προσφύγων, πυρπολήσεις χώρων εκπαίδευσής τους και σωρεία άλλων εγκληματικών πράξεων. Ας βάλουμε ΤΩΡΑ τέλος στην αθλιότητα πριν είναι αργά: Η Αριστερά και οι εργαζόμενες τάξεις και η νεολαία οφείλουν να τσακίσουν όποιο χέρι σηκώνεται κατά των εξαθλιωμένων, όχι μόνο για την αυτονόητη ανθρώπινη αλληλεγγύη, αλλά και γιατί το ίδιο χέρι θα σηκωθεί εναντίον τους. Μια πρώτη, ανεπαρκής αλλά ελπιδοφόρα απάντηση ήταν οι μαζικές κινητοποιήσεις των αριστερών ριζοσπαστικών δυνάμεων στις 5 Μάρτη. Από αυτή τη σκοπιά, γεννά μεγάλα ερωτηματικά η αδράνεια του ΚΚΕ και η άρνηση κοινής δράσης.

Ευρωπαϊκή Ένωση: «είστε η ασπίδα μας»

Η κυβέρνηση κάνει επίδειξη πυγμής απέναντι σε αδύνατους και ανήμπορους και ταυτόχρονα συμπεριφέρεται σαν «γατάκι» απέναντι στο ευρω-ιερατείο. Η φον ντερ  Λάιεν δεν μάσησε τα λόγια της:«Είστε η ασπίδα μας». Δηλαδή, κρατήστε τους κατατρεγμένους  με κάθε τρόπο μακριά από μας. Τα ίδια λένε και στην Τουρκία επιδιώκοντας να κρατήσουν ζωντανή την εγκληματική συμφωνία που έκαναν μαζί της το 2016.

Και ενώ οι ίδιες οι εξελίξεις  είναι αποκαλυπτικές ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει καταλερωμένη τη φωλιά του λόγω των άθλιων  κυβερνητικών επιλογών του, σπεύδει ασθμαίνων να συμφωνήσει με την κυβερνητική πολιτική και να ζητήσει  συνδιαχείριση των ζητημάτων αυτών. Οι ποικίλες προτροπές για «εθνική γραμμή», «υπεύθυνη στάση»  και «συνεννόηση» μπροστά στους εθνικούς κινδύνους πληθαίνουν. Το έδαφος στρώνεται καθημερινά και παντοιοτρόπως.

Έμπρακτη και αποτελεσματική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Έμπρακτη και αποτελεσματική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στα πλαίσια μιας συνολικής πολιτικής σύγκρουσης με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, αποτελεί το δυνάμωμα της μαζικής πάλης για:

  • Ειρήνη στη Συρία, ήττα των αμερικανοπληρωμένων τζιχαντιστών, έξω οι ΗΠΑ, η Τουρκία και κάθε ξένος στρατός από τη Μέση Ανατολή, αλλά και από τη Λιβύη, το Αφγανιστάν και αλλού, για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις πατρίδες τους.
  • Άμεση κατάργηση των Συμφωνιών του Δουβλίνου και της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Υποδοχή των προσφύγων στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας και Ελλάδας – Τουρκίας και από τις δυο πλευρές των συνόρων, με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Άμεσος απεγκλωβισμός από τα νησιά.
  • Οι πρόσφυγες να μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα στις χώρες που επιλέγουν. Όλες οι χώρες της Ευρώπης, αλλά και οι ΗΠΑ να πιεστούν στο έπακρο για να δίνονται παντού, όπου βρίσκονται ήδη εγκλωβισμένοι πρόσφυγες, ταξιδιωτικά έγγραφα με αρμοδιότητα του ΟΗΕ.
  • Δίκαιος επιμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες και, στα πλαίσια αυτά, ανάληψη της ευθύνης που αναλογεί στην Ελλάδα.
  • Όχι στη στρατιωτικοποίηση της προσφυγικής κρίσης. Να φύγει τώρα η FRONTEX από την περιοχή. Απεγκλωβισμός από τα νησιά, ούτε κλειστά ούτε ανοικτά κέντρα κράτησης των προσφύγων. Άμεσα μέτρα για ανθρώπινη στέγη, υγεία και παιδεία με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και των ΟΤΑ, δικαιώματα για ισότιμη ζωή στη χώρα μας.

Στενεύουν τα περιθώρια, να ανοίξουμε νέο πέρασμα

Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, ούτε από άλλο ανέκδοτο. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσμενών συσχετισμών στη χώρα και διεθνώς. Της μεγάλης απογοήτευσης και υποχώρησης  που έφερε η ταπεινωτική συνθηκολόγηση του 2015. Όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η αστική τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι στηρίζουν με νύχια και δόντια τη συμμετοχή μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ ναρκοθετώντας πλήρως το μέλλον των υποτελών τάξεων.

Αυτές οι πολιτικές οδήγησαν σε μια χρεοκοπημένη και ρημαγμένη  χώρα, δεμένη χειροπόδαρα με δια βίου μνημόνια, με πτωχοποιημένο το «έθνος των  εργαζομένων» και περίπου 400.000 προικισμένα παιδιά της ως οικονομικούς μετανάστες στην «αναπτυγμένη» Δύση. Μια χώρα που προορίζεται από τις δυτικές ελίτ, όπως και οι υπόλοιπες της περιοχής,  ως «ανάχωμα» στα μεγάλα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα που θα διογκώνονται διαρκώς με τις εγκληματικές  πολιτικές τους.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ένα πλατύ φιλειρηνικό, διεθνικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα σε όλες τις χώρες της περιοχής για να μπορέσουμε να  σταματήσουμε  την καταστροφή.

Στη χώρα μας, αφήνοντας πίσω αυταπάτες, ανεπάρκειες  και τραγικά λάθη του πρόσφατου παρελθόντος, είναι πια αδήριτη η ανάγκη για διάλογο, κοινή δράση και συμπαράταξη των κοινωνικών και όλων των αριστερών δυνάμεων που επιδιώκουν μια ριζική πολιτική αλλαγή.

Για να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής κηδεμονίας και της εξουσίας του κεφαλαίου.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Ενωτική απάντηση! Οι μαζικές οργανώσεις του λαού μπροστά!

Όλοι στις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις της 21ης Μαρτίου!

12 Μαρτίου, 2020

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ