15 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πηγή ανθρωπιάς και αξιών η Κούβα και στο εσωτερικό της, του Αλέκου Αναγνωστάκη

 

Το Kommon στο πλαίσιο της (όσο γίνεται πιο) αντικειμενικής ενημέρωσης για την κατάσταση που επικρατεί και τα μέτρα που παίρνονται στον κόσμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας παρουσιάζει περίληψη της απόφασης του ΠΓ του ΚΚ Κούβας η οποία δημοσιεύτηκε στην Granma την Τετάρτη, 25 Μάρτη.

 

Η απόφαση περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στο ίδιο φύλλο δημοσιεύεται κοινή συνέντευξη των Meisi Bolaños Weiss, υπουργού Οικονομικών, Dr. Ena Elsa Velázquez Cobiella, υπουργού Παιδείας και Dr. José Ángel Portal Miranda, υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, σύμφωνα με κυβερνητικές ανακοινώσεις, στην Κούβα οι επιβεβαιωμένοι ασθενείς από Covid-19 ανέρχονται συνολικά σε 35, 954 ασθενείς βρίσκονται σε κλινική επιδημιολογική παρακολούθηση στα κέντρα απομόνωσης και φροντίδας που δημιουργήθηκαν για το σκοπό αυτό, και 30.773 άτομα παρακολουθούνται στα σπίτια τους με δομημένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε ολόκληρη το κράτος.

Πριν αναφερθούμε στα μέτρα χρειάζεται μια επισήμανση.

Αξίζει να προσέξουμε την ποιότητα των ίδιων των ανακοινώσεων: «επιβεβαιωμένοι ασθενείς», «ασθενείς (διαφόρων, υψηλού κινδύνου, παθήσεων) υπό παρακολούθηση», «παρακολούθηση, (πιο γενικευμένη), «στα σπίτια». Τα συμπεράσματα είναι πρόδηλα.

Η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου καλεί πρωτίστως σε ενεργοποίηση τις λαϊκές επιτροπές αυτοάμυνας, τα συμβούλια άμυνας της χώρας, για την  συνειδητή και έμπρακτη στήριξη και υλοποίηση των εξαγγελθέντων μέτρων.

Τα μέτρα αφορούν κατ’ αρχάς άμεσα ζητήματα για  την υγεία του λαού.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η ενίσχυση της φροντίδας στο σπίτι από τον οικογενειακό γιατρό και τη νοσοκόμα δίνοντας προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες και τη φροντίδα των μητέρων και των παιδιών.

Νομοθετούνται δύο καθημερινοί ιατρικοί έλεγχοι από το υπεύθυνο και εκπαιδευμένο προσωπικό υγείας όλων των εργαζομένων στα ξενοδοχεία. Μέτρα ειδικής, «διαφοροποιημένης περίθαλψης για ηλικιωμένους που ζουν σε σπίτια και γηροκομεία, για όσους ζουν μόνοι τους και για ανθρώπους που κινούνται υποχρεωτικά (λόγω εργασίας, κ.λπ.). Μέτρα για παιδιά, ειδικά, χωρίς οικογενειακή προστασία. Εγκατάσταση συστημάτων προειδοποίησης και επικοινωνίας από το σπίτι με τις μονάδες υγειονομικής περίθαλψης για την ιατρική περίθαλψη ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα χρησιμοποιώντας ειδικά διαμορφωμένους τηλεφωνικούς αριθμούς και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Στα ίδια μέτρα εξαγγέλλεται «η αύξηση της ημερήσιας ιατρικής παρακολούθησης του πληθυσμού» καθώς και η «αναστολή επιλεγμένων χειρουργικών επεμβάσεων και εκτέλεση μόνο αυτών που σχετίζονται με μεταμοσχεύσεις, καρκίνο ή έκτακτες ανάγκες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Παρατείνεται τέλος επί εξάμηνο η ισχύς συνταγών  για την αγορά φαρμάκων και για τις ιατρικές δίαιτες.

Αναγγέλλεται τέλος η οργάνωση επισκέψεων από ολόκληρο το σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις μαζικές λαϊκές οργανώσεις σε όλες τις κατοικίες για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι ενημερώνονται, ότι υπάρχουν έλεγχοι, ότι λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα τήρησης των κατευθυντήριων γραμμών.

Ειδικά για τη διατροφική αλυσίδα υπογραμμίζεται πως «η παραγωγή τροφίμων αυξάνεται και τα τρόφιμα σε περιοχές που είναι περιορισμένες εξ αιτίας της κατάστασης πωλούνται σε καταστήματα λιανικής πώλησης».

Στην ίδια ανακοίνωση συμπεριλαμβάνονται μέτρα διοικητικού χαρακτήρα στο πνεύμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα μέτρα αφορούν τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τις μετακινήσεις, τις εκδρομές, τους τουρίστες, την είσοδο και έξοδο από την χώρα, ντίσκο, πισίνες, γυμναστήρια, αθλητικές ομάδες. Επισημαίνεται πως: «Μπαρ και εστιατόρια λειτουργούν με περιορισμούς και όλες οι εμπορικές δραστηριότητες πρέπει να γίνονται με απόσταση μεταξύ των πελατών το ένα μέτρο.» Ανακοινώθηκε  επίσης «η ενίσχυση του αστυνομικού ελέγχου στους δρόμους και σε άλλα κέντρα, εάν χρειαστεί, για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση των πολιτών με τα μέτρα».

Δέσμη μέτρων αναφέρεται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Τα νηπιαγωγεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν για εκείνες τις οικογένειες που επιλέγουν να πηγαίνουν τα παιδιά τους εκεί. Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση «διακόπτονται τα μαθήματα  για τρεις εβδομάδες, το σχολικό έτος θα επαναληφθεί στις 20 Απριλίου. Από τις 30 Μαρτίου, τα προγράμματα διδασκαλίας θα μεταδίδονται στην τηλεόραση σε καθορισμένους χρόνους.

Στα πανεπιστήμια όλα τα μαθήματα αναστέλλονται και οργανώνονται τρόποι εκμάθησης εξ αποστάσεως. Οι επιστημονικές δεσμεύσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας εξακολουθούν να πληρούνται και διατηρείται η καθημερινή ιατρική επίβλεψη των καθηγητών και ερευνητών από άλλες χώρες. Οι φοιτητικοί κοιτώνες είναι ανοικτοί μόνο για αλλοδαπούς φοιτητές.

Τέλος, εξαγγέλλονται  μέτρα για την εργασία και το ύψος αμοιβής, ειδικά για όσους βγαίνουν αναγκαστικά στην ανεργία και τις μητέρες με βάση τη νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Ειδικά για το δημόσιο τομέα φαίνεται πως προκύπτουν περικοπές σε ορισμένες θέσεις εργασίας ως αντίκτυπος των επιπτώσεων στην ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα.

Γι’ αυτό και σε ό,τι αφορά τις διαφαινόμενες περικοπές θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, η πολιτική είναι η αντιμετώπιση της εργασίας ως ευρύτερη έννοια από αυτή που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα». Αυτό σημαίνει «μετακίνηση του εργαζόμενου σε οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι αναγκαία». Όταν αυτό δεν είναι δυνατόν (σ.σ. και περνά κάποιος στην ανεργία) τότε στον πρώτο μήνα της συνεπαγόμενης ανεργίας καταβάλλεται πλήρης ο μισθός (100% ) και κατά 60% στην υπόλοιπη περίοδο. Τον ίδιο μισθό θα λαμβάνουν «μητέρες παιδιών τα οποία παρακολουθούν το σύστημα πρωτοβάθμιας ή ειδικής εκπαίδευσης» και οι οποίες λόγω της διακοπής των σχολείων δεν μπορούν πλέον να εργάζονται.

Αντίστοιχα μέτρα προστασίας λαμβάνονται και στον ιδιωτικό τομέα για τυχόν επιχειρήσεις που είναι αναγκασμένες να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις όλες οι τυπικές και προσωπικές φορολογικές υποχρεώσεις αναβάλλονται καθώς και  η εκτέλεση φορολογικών υποχρεώσεων μπροστά στα υποκαταστήματα των τραπεζών. Καθιερώνονται μειώσεις των μηνιαίων φορολογικών υποχρεώσεων για αυτοαπασχολούμενους των οποίων το επίπεδο δραστηριότητας επηρεάζεται αρνητικά. Διευκρινίστηκε τέλος ότι «για την κάλυψη βασικών αναγκών εργαζομένων σε επιχειρήσεις που κλείνουν μπορεί να δίνονται και παροχές κοινωνικής ασφάλισης ανάλογα με τη σύνθεση του οικογενειακού πυρήνα».

Να σημειωθεί πως η Κούβα παρέχει περισσότερο από το 50% του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση και τη δημόσια υγεία. Δεν έχει ποτέ αποφύγει πόρους, όχι μόνο για την καταπολέμηση επιδημιών όπως η επιπεφυκίτιδα, η χολέρα ή ο δάγκειος αιμορραγικός πυρετός.

Τα μέτρα συνιστούν συνέχεια στην άψογη και παραδειγματική ιστορία της Κούβας για την αντιμετώπιση καταστροφών και επιδημιών, η οποία συχνά επαινείται από τους πιο γνωστούς διεθνείς οργανισμούς. Αποτελούν έμπρακτη, συγκεκριμένη και ρεαλιστική εφαρμογή μιας προστατευτικής κοινωνικής πολιτικής για την εργατική τάξη και τα μεσαία στρώματα, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ειδικά των παιδιών, των μητέρων και των μεγάλων ηλικιών, συγκροτώντας ένα  προστατευτικό κοινωνικό πλέγμα.

Συνιστούν πηγή ανθρωπιάς και αξιών σε ένα κόσμο που οι αξίες τείνουν να εκλείψουν.

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ