Όλα είναι ανοιχτά για την επόμενη μέρα που κρίνεται από τώρα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή, 05 Απριλίου 2020 14:53 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Όλα είναι ανοιχτά για την επόμενη μέρα που κρίνεται από τώρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε από τον Εμανουέλ Μακρόν την περίφημη φράση «Είμαστε σε πόλεμο» (Nous sommes en guerre). Όμως, ο Γάλλος πρόεδρος δεν είπε μόνο αυτό.

Στο πρώτο διάγγελμά του για τον κορονοϊό, της 12ης Μαρτίου (video και πλήρες κείμενο στα γαλλικά) ο Μακρόν ακούστηκε σαν αριστερός σοσιαλδημοκράτης.

Η τεράστια κοινωνική πίεση από την αύξηση των κρουσμάτων, τον ανάγκασε να μιλήσει για μαθήματα που πρέπει να πάρουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από την πανδημία. Έκανε λόγο για αλλαγή πολιτικών, για ανάκτηση της κυριαρχίας από τις κυβερνήσεις και την Ευρώπη. Είπε με τον τρόπο του «τώρα πρέπει να αλλάξουν όλα».

«Αγαπητοί μου συμπατριώτες, την επόμενη μέρα θα πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από τις στιγμές που περνάμε, να επανεξετάσουμε το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί ο κόσμος μας για δεκαετίες και το οποίο σήμερα αποκαλύπτει τα ελαττώματά του, να επανεξετάσουμε τις αδυναμίες της δημοκρατίας μας. Αυτό που αποκαλύπτει αυτή η πανδημία είναι ότι η δωρεάν υγεία, που δεν καθορίζεται από το εισόδημα, τη σταδιοδρομία, το επάγγελμα, το κράτος πρόνοιας δεν είναι έξοδα ή δαπάνες αλλά πολύτιμα αγαθά, θεμελιώδεις κατακτήσεις την ώρα που χτυπά η μοίρα. Αυτό που αποκαλύπτει αυτή η πανδημία, είναι ότι υπάρχουν αγαθά και υπηρεσίες τα οποία θα πρέπει να εξαιρούνται από τους νόμους της αγοράς».

Ο Μακρόν, της σκληρής καταστολής απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις, τα είπε αυτά; Ναι, ακριβώς.

Αυτή η τοποθέτηση από έναν ακραιφνή εκπρόσωπο της αστικής τάξης την ώρα της κρίσης έχει τεράστια ιδεολογική και πολιτική σημασία. Δείχνει διεργασίες που συντελούνται στην κοινωνία, οπωσδήποτε στα μεσαία στρώματα, στους εργαζόμενους και στην εργατική τάξη. Δείχνει πως η επόμενη μέρα δεν έχει κριθεί, και δεν επιτρέπεται να έχουμε βεβαιότητες και αφοριστικές τοποθετήσεις.

 

Η άμυνα της ατομικής ευθύνης

Η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε να παραχωρήσει τόσο έδαφος στους ιδεολογικούς της αντιπάλους. Κατάφερε να οχυρωθεί έγκαιρα στη γραμμή άμυνας που λέγεται «ατομική ευθύνη».

Η στρατηγική της συνοψίζεται στο δόγμα «η ελάχιστη αναγκαία στήριξη του δημόσιου τομέα, η μέγιστη δυνατή μετατόπιση της ευθύνης στους πολίτες». Αυτή η γραμμή λειτουργεί για την ώρα, καθώς η κυβέρνηση πιστώνεται την αποφασιστική και αποτελεσματική, έγκαιρη λήψη περιοριστικών μέτρων.

Η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο, χάρη στην πειθαρχία της ελληνικής κοινωνίας στα περιοριστικά μέτρα. Με τα λόγια του πρωθυπουργού: «Ο αριθμός των διασωληνωμένων περιστατικών υπολείπεται σήμερα σημαντικά του συνολικού αριθμού των κρεβατιών εντατικών που έχουμε στη διάθεσή μας. Και αναφέρομαι στις εντατικές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όχι στις εντατικές που έχουμε σε εφεδρεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια».

Σε αντίθεση με τον Γάλλο Πρόεδρο, τον οποίο συχνά αντιγράφουν στο επιτελείο του, ο Μητσοτάκης έχει αποφύγει να δεσμευτεί για γενναία ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας. Τα στελέχη της κυβέρνησης αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να αναλάβουν την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, και απορρίπτουν τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σαν «ιδεοληψίες» των αριστερών και των συνδικαλιστών.

Στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα, ο πρωθυπουργός τεχνηέντως αντέστρεψε το επιχείρημα:

«Μήπως είναι κακό τελικά ό,τι δεν είναι κρατικό; Γιατί ιδιώτες χρηματοδοτούν συνολικά τη λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Έχουν προσφέρει πάνω από 900 αναπνευστήρες. Όπως έχουν προσφέρει και προϊόντα δωρεών: Εκατομμύρια μάσκες καταφθάνουν στη χώρα μας, εκατοντάδες χιλιάδες γάντια, στολές, τόνοι φαρμάκων που έχουν ανάγκη οι γιατροί μας. Όλα αυτά τα θέλω στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας».

Αυτή είναι η δεύτερη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης: «Ατομική ευθύνη όχι μόνο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αλλά και για τον κόσμο της αστικής τάξης». Μερίδα των επιχειρηματικών ομίλων έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα για ενίσχυση του συστήματος υγείας. Επιχειρεί λοιπόν η κυβέρνηση να κρατήσει όρθιο το σύστημα υγείας με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα. Ενισχύουν τον ιδιωτικό τομέα και υπολογίζουν στον εθελοντισμό για τη δημιουργία ενός σχετικά μαζικού κοινωνικού ρεύματος αλληλεγγύης εναρμονισμένου με την κυβερνητική γραμμή.

Ωστόσο, αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να προκαλέσουν την κοινωνία, και οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο οργανώνουν την πολιτική τους. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ακούν πολύ προσεκτικά, προειδοποιήσεις, καταγγελίες, φωνές διαμαρτυρίας, την ίδια στιγμή που ελέγχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πληροφόρηση και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί για την ώρα την πρωτοβουλία των κινήσεων, ο συσχετισμός δυνάμεων δεν επιτρέπει την απρόσκοπτη εφαρμογή αυταρχικών και νεοφιλελεύθερων μέτρων. Η κυβέρνηση πιέζεται από το δημοκρατικό κέντρο και τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και της εργατικής τάξης, που βλέπει την επιλεκτική εφαρμογή του «μένουμε σπίτι» καθώς η εργοδοσία στον ιδιωτικό τομέα δεν λαμβάνει μέτρα προστασίας για το προσωπικό.

Αυτήν ακριβώς την πίεση επιχειρεί να περιορίσει το κυβερνητικό επιτελείο, με διορθώσεις στο ύφος και στις διατυπώσεις, για να μην αναγκαστεί να κάνει μεγάλες παραχωρήσεις απέναντι στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που διεκδικούν ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και γενναία μέτρα προστασίας της εργασίας.

Όλα είναι ανοιχτά για την επόμενη μέρα που κρίνεται από σήμερα.

 

Αναγνώστηκε 749 φορές Τελευταία τροποποίηση Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 00:44
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.