Όλοι στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 13:32 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Όλοι στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου

 

Οδεύοντας προς την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου, πάνω από 30 συλλόγους της Αθήνας αποφάσισαν μέσα από τα όργανά τους την μαζική συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό του του Πολυτεχνείου, στον ιστορικό χώρο της εξέγερσης, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλη την κοινωνία να συμμετάσχει τιμώντας την ιστορία μας και καλώντας όλους εκ νέου σε αγώνες για «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» σε μία περίοδο που η νεολαία και ο λαός δέχονται βίαιη επίθεση από την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

 

 Συγκεκριμένα πληθώρα συλλόγων καλώντας σε γενικές συνελεύσεις την προηγούμενη εβδομάδα τοποθετούνται:

«Πλησιάζοντας προς την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της διοργάνωσης του τριήμερου εορτασμού, γεγονός που τη φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία δεδομένων των περσινών γεγονότων και της προσπάθειας της κυβέρνησης για την ακύρωση του τριημέρου, με τη στήριξη της διοίκησης του Πολυτεχνείου, και την άγρια καταστολή στη συγκέντρωση, είναι αναγκαίο να υπάρξει η αντίστοιχη προετοιμασία. Καθήκον μας είναι να διασφαλίζουμε τη συλλογική μνήμη συνολικά και συνεχίζουμε να παλεύουμε, ειδικά σε μια περίοδο που διακυβεύονται κεκτημένα που ο λαός μας κατέκτησε δίνοντας σκληρούς και αιματηρούς αγώνες.»

 

Οι σύλλογοι του ΕΜΠ, ΕΚΠΑ και άλλων μεγάλων ιδρυμάτων της Αθήνας συνεδρίασαν μέσα απο μαζικές γενικές συνελέυσεις αποφασίζοντας να διασφαλίσουν το τριμέρο εορτασμό του Πολυτεχνείου απέναντι στην τρομοκρατία που επιδιώκει να σπείρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξαγγέλοντας την έντονη αστυνομική επιτήρηση στο κέντρο της Αθήνας εν όψη του τριήμερου εορτασμού, απέναντι στην κατάπτυστη προσπάθεια του Πρύτανη του Πολυτεχνείου να απομαζικόποιήσει την παρουσία των φοιτητών του ιδρύματος όντας το μόνο ίδρυμα στην Αθήνα που δεν ανέστειλλε την διεξαγωγή των μαθημάτων 15-16/11 και δηλώνοντας ότι με πείσμα θα συνεχίσουν τον αγώνα τους απέναντι στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοίδη.

 

Ενδεικτικά οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων αναφέρουν:

Ο ΦΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑ:

«Έχουμε δει μια τεράστια επίθεση σε θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες. Τρανταχτό παράδειγμα είναι οιι απαγορεύσεις συναθροίσεων και διαδηλώσεων στο Πολυτεχνείο του 2020 και στις 6 Δεκέμβρη. Ο νόμος για τις διαδηλώσεις που ψηφίστηκε το 2020 μπορεί να έχει καταργηθεί στην πράξη, με τεράστια τη συμβολή του φοιτητικού κινήματος, όμως τώρα επιχειρείται πιο συντονισμένα η εφαρμογή του.»

 

Ο ΦΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ:

«Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με πρόσχημα την πανδημία, σε συνεννόηση με την Πρυτανεία όρισαν μέτρα για την πραγματοποίηση του εορτασμού με  την «διακριτική» παρουσία της ΕΛΑΣ. Είναι αδιανόητο η Κυβέρνηση και η Αστυνομία να έχουν λόγο στο πώς θα πραγματοποιηθεί το Τριήμερο. Δεν αποσκοπούν σε τίποτα άλλο παρά στο να συρρικνώσουν και να αμαυρώσουν την ιστορία. Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινείται και ο πρύτανης του ΕΜΠ, Μπουντουβής, που επιλέγει να «συνεργαστεί» με την αστυνομία και την κυβέρνηση, ο ίδιος πρύτανης που πέρυσι κατέθετε στεφάνι μαζί με τον Μητσοτάκη με το Πολυτεχνείο περικυκλωμένο από τα ΜΑΤ, αποκλεισμένο για όλο το λαό.»

 

Ο ΦΣ ΗΜΜΥ ΕΜΠ:

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης συνεχίζει να αποτελεί ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και το πώς θα τον εφαρμόσει. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε πέρσι, εν μέσω πανδημίας, παρόλη την αντίθεση και την αντίδραση του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας (μαθητές, φοιτητές, καθηγητές, διοικητικό προσωπικό).(...) πτυχές του νόμου όπως το face control στις εισόδους, ο έλεγχος του ποιος μπορεί να μπαίνει στο Ίδρυμα, οι κάμερες σε διάφορους χώρους των Ιδρυμάτων και τα πειθαρχικά προχωρούν ήδη προς εφαρμογή σε διάφορα Ιδρύματα.(...)Αυτά διαμορφώνουν μια ασφυκτική καθημερινότητα για τους φοιτητές όπου όλες οι κινήσεις τους θα παρακολουθούνται και ο καθένας μας θα κινδυνεύει να περάσει πειθαρχικό, ενώ το κλίμα τρομοκρατίας που στήνεται θα μας αποτρέπει από το να αντιδράμε και να κινητοποιούμαστε.»

 

Ο ΦΣ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΕΜΠ:

«Η προσπάθεια της ΝΔ να ποινικοποίησει τη συλλογικής-πολιτική δράση αποτυπώνεται και στην κατάργηση του ασύλου. Το άσυλο κατοχυρώθηκε ιστορικά από εκείνους που δολοφόνησε η δικτατορία πριν 48 χρόνια.κι δεν είναι υπερβολή να κάνουμε την αναλογία πως όπως τότε μπήκε το τανκ έτσι σήμερα θα μπαίνουν τα ΜΑΤ. Εμπνευσμένοι από τους αγωνιστές του τότε που ήταν αντιμέτωποι με πολλαπλάσια καταστολή σε σχέση με εμάς  δε τρομοκρατούμαστε αλλά θα είμαστε απενταντί τους θα βρισκόμαστε στους δρόμους και θα διαφυλάξουμε πως τα πανεπιστήμια  θα εξακολουθούν να αποτελούν κέντρο αγώνα και πολιτικοποίησης.»

 

Ο ΦΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ:

«Πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρο ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι, από κοινού με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τα σωματεία και τους υπόλοιπους μαζικούς φορείς θα προασπίσουν το άσυλο και θα αποτρέψουν κάθε εφαρμογή του νόμου. Τέλος πρέπει να διασφαλίσουμε την διεξαγωγή του τριημέρου του Πολυτεχνείου.»

 

Ο ΦΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΚΠΑ:

«Τις κατακτήσεις που κερδήθηκαν και συντηρήθηκαν με αίμα επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία να αναιρέσει επιχειρώντας την ίδια την διάλυση των φοιτητικών συλλόγων μέσα από τη θέσπιση ενιαίων ψηφοδελτίων και ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, την άρση του ασύλου, τον νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και τη μουσειοποίηση του ίδιου του ιστορικού χώρου του Πολυτεχνείου!»

 

Μπροστά σε όλα τα παραπάνω οι φοιτητικοί σύλλογοι μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις καλούν όλο το λαό να παρευρεθεί στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου και στην μεγάλη αντικυβερνητική-αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση της 17ης Νοέμβρη από τον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου στις 13.00 προς την Αμερικανική Πρεσβεία!

 

 

Αναγνώστηκε 263 φορές Τελευταία τροποποίηση Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 13:32
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.