17.5 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκληματική η απουσία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, του Βασίλη Τουμπέλη*


Πλέον βαδίζουμε προς την τρίτη χρονιά τα πανδημίας – Covid19- και την επικράτηση πλέον της μετάλλαξης ΟΜΙΚΡΟΝ επί της ΔΕΛΤΑ. Οι συνέπειες, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα είναι πλέον εμφανείς, με τις δεκάδες χιλιάδες μολύνσεις καθημερινά, τις αυξήσεις των εισαγωγών νοσηλείας, και των διασωληνωμένων αλλά και των θανάτων. Η διαχείριση της πανδημίας, και οι συνέπειές της έχουν επώδυνα αποτελέσματα-δεν θα αναφερθούμε στα οικονομικά- τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον εργατολαικό κόσμο, που πληρώνει βαρύτερα το τίμημα της πανδημίας και της πολιτικής της διαχείρισης.

Η πλειοψηφία της κοινωνίας βρίσκεται μπροστά σε μία εφιαλτική πραγματικότητα: υγειονομική κρίση, φτώχεια, εργασιακή επισφάλεια, ακρίβεια, εκτόξευση των τιμών ρεύματος και καυσίμων, συνεχείς τραγωδίες ανθρώπων που κάηκαν ζωντανοί προσπαθώντας να ζεσταθούν.

 Ο φόβος της νόσησης μπαίνει στις ψυχές, μπροστά στις ανεπάρκειες του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, την έλλειψη πρωτοβάθμιας διάγνωσης και περίθαλψης, την ανεργία και την φτώχεια. Την ταλαιπωρία, με τις μεγάλες ουρές, έξω από τις όποιες δημόσιες δομές υγείας, για ένα δωρεάν τεστ ή ΡCR, η στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων. Η εργατική τάξη πληρώνει ακριβά και τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας και διάγνωσης, με ένα κόστος πρόχειρα υπολογιζόμενο μηνιαίως στα 150 με 200 ευρώ πληρώνει όμως ακριβά και το κόστος της αναστολής εργασίας, τις μειώσεις των ωρών εργασίας, τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, τη συρρίκνωση δικαιωμάτων.

Παράλληλα η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία συνεχώς επιδεινώνεται, ενώ κάποια βρίσκονται πλέον στα όρια της κατάρρευσης, πέραν από τα κυβερνητικά ψεύδη και τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν ουσιαστικά μετατραπεί σε νοσοκομεία μόνο για ασθενείς covid, εγκαταλείποντας έτσι όλες τις άλλες λειτουργίες νοσοκομειακής περίθαλψης. Έτσι χειρουργεία μένουν πίσω και χαρακτηριστικά στο πρώτο εξάμηνο του 2021 έγιναν 98.000 λιγότερες επεμβάσεις που αναβλήθηκαν επ’ αόριστον ή οδηγήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΠΥ. Μάλιστα υπολογίζεται ότι πάνω από 120.000 ασθενείς Covid νοσηλεύτηκαν στο ΕΣΥ από τον Φλεβάρη του 2020 μέχρι και σήμερα. Άλλα νοσοκομεία, ειδικά στην επαρχία, υπολειτουργούν, μεταφέροντας συνεχώς περιστατικά σε μεγαλύτερα νοσοκομεία.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι επιτάσσει 300 κρεβάτια ιδιωτικών κλινικών (φυσικά με το αζημίωτο) δεν μπορεί να πείσει ούτε τον πλέον ευκολόπιστο, καθώς αποκαλύφθηκε ότι οι κλινικάρχες επιλέγουν τους ασθενείς και παράλληλα το γεγονός ότι 17 περιστατικά του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας παρέμεναν για μια μέρα σχεδόν αναζητώντας κρεβάτια, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, αποδεκατίζεται καθημερινά με τους πάνω από 3.000 νοσήσαντες ή ευρισκόμενους σε καραντίνα με τη μετάλλαξη ΟΜΙΚΡΟΝ υγειονομικούς, με τους 5.000 σε αναστολή εργασίας, με τους πάνω από 2.000 συνταξιοδοτούμενους χωρίς βέβαια νέες προσλήψεις, δημιουργώντας έτσι ένα ασφυκτικό περιβάλλον περίθαλψης για τους ασθενείς και τους εργαζομένους, με εξαντλητικά ωράρια, χωρίς άδειες ή ρεπό, με συνεχές τρέξιμο και ψυχοσωματική κόπωση. Και όχι μόνον οι συνθήκες νοσηλείας συνεχώς επιδεινώνονται σε πολλά νοσοκομεία, με δεκάδες ασθενείς να συνωστίζονται σε αίθουσες αναμονής, εκατοντάδες ασθενείς σε ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων, ενώ έγινε και μεγάλη συζήτηση για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, οι οποίου έχουν κατά 60% πιθανότητα για θάνατο.

Μεγάλη συζήτηση, έγινε και για τις ΜΕΘ, που μένουν παροπλισμένες από το ενιαίο σύστημα, εξεύρεσης των μονάδων, και φυσικά μένουν από τους μεγαλοκαθηγητάδες της ιατρικής οι οποίοι, ως κοινό μυστικό έχουν μετατρέψει ουσιαστικά πολλές πανεπιστημιακές κλινικές, άτυπα, σε ιδιωτικά παραμάγαζα. Όσες υπεράνθρωπες προσπάθειες και αν γίνονται από τους γιατρούς, νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό δεν μπορούν να καλύψουν τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό σε ιατρικό – τεχνολογικό εξοπλισμό, σε δομές αντιμετώπισης της πανδημίας. Σήμερα φαίνεται ξεκάθαρα η εγκληματική απουσία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τον εργατολαϊκό κόσμο, με όλες τις συνέπειές της τόσο στην επέκταση της πανδημίας όσο και στη διαχείριση και αντιμετώπιση του πληθυσμού που νοσεί. Με συνέπεια τα αυξημένα ποσοστά θανάτων, με τα μακάβρια νούμερα μέχρι σήμερα να ξεπερνούν τις 22.000 που δεν σχετίζονται με τις μεταλλάξεις και τα ποσοστά ανεμβολίαστων μόνο αλλά και με την εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας που εντέχνως αποκρύπτεται από τα ΜΜΕ

Η επέλαση της ΟΜΙΚΡΟΝ στην πανδημία covid-19 μετά τη ΔΕΛΤΑ, αφήνει το ΕΣΥ σε πολύ άσχημη κατάσταση, κάτι το οποίο από τα τέλη του 2020 είχε καταγραφεί και προβλεφθεί για την Ελλάδα σε σχετική διεθνή έκθεση για τα συστήματα υγείας από τον ΟΟΑΣΑ.

Απέναντι στέκεται σήμερα ο ιδιωτικός τομέας με τις μεγάλες νοσοκομειακές δομές, ο οποίος έντεχνα έχει κρατηθεί ουσιαστικά έξω από τη διαχείριση της πανδημίας, έχοντας πολλές ΜΕΘ που τις διαθέτει με καθαρά κερδοσκοπικά κριτήρια στους « υψηλούς της πελάτες » ή τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, είτε ακόμα και σε ασθενείς μέσω ΕΟΠΥΥ ( πάντα με το αζημίωτο ).

Ο ιδιωτικός τομέας δέχεται πίεση με την έννοια, ότι αναλαμβάνει, πολλά περιστατικά της κοινής περίθαλψης και των χειρουργείων, επιβαρύνοντας έτσι περαιτέρω τις τσέπες των ασθενών και του ΕΟΠΥΥ. Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγείας, είναι σε διαρκές τρέξιμο με ψυχοσωματική κούραση, έχοντας αρκετά συχνά στο μυαλό τους και την απειλή της απόλυσης, της μη καταβολής δεδουλευμένων ή της καταβολής τους σε δόσεις και με μειώσεις μισθών της τάξεως του 40% τα τελευταία χρόνια. Το μεγάλο «πάρτι» γίνεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, την οποία ελέγχουν οι «εργολάβοι» της υγείας και οι όμιλοι, μέσα κυρίως από τη δημόσια ιχνηλάτηση και τα τεστ, και φυσικά με τη συνδρομή της κυβέρνησης. Μέσα στην πανδημία τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων έχουν εκτοξευθεί (παρότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμα τα επίσημα κέρδη του 2020) και δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε τα μυθικά κέρδη των πολυεθνικών φαρμακευτικών μονοπωλίων με τις αποκλειστικότητες των εμβολιαστικών πατεντών. Σήμερα δεν είναι μόνο οι όμιλοι αυτοί που κερδίζουν, αλλά και μια σειρά μικρομεσαίων «εργολάβων» και επιχειρηματιών υγείας, μεγαλογιατρών, ακόμα και φαρμακοποιών που ουσιαστικά ωφελούνται και συνιστούν αντικειμενικά κοινωνικούς συμμάχους της πολιτικής της κυβέρνησης.

 

Η οποία κυβέρνηση της ΝΔ και η πολιτική της, αναδεικνύονται στον μεγάλο ένοχο, εφόσον εξαντλείται απλώς στις εμβολιαστικές εκκλήσεις και στο αφήγημα της ατομικής ευθύνης, σε αλλοπρόσαλλους χειρισμούς, υποχρεωτικότητα και πρόστιμα. Την ίδια στιγμή όχι μόνο δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ από τον Φεβρουάριο του 2020 αλλά αντίθετα μείωσε τις δαπάνες για την υγεία στον προϋπολογισμό του 2021 κατά 600 εκατομμύρια ευρώ με τις δαπάνες για τον προϋπολογισμό του 2022 να αναμένεται να μειωθούν ακόμα 860 εκατομμύρια ευρώ. Επιλογή που δεν είναι καθόλου τυχαία μιας και αποδεικνύεται έμπρακτα ότι το κυβερνητικό ενδιαφέρον για την υγεία είναι εντελώς προσχηματικό και προπαγανδιστικό. Η κυβερνητική πολιτική για την υγεία είναι άλλωστε δέσμια των μνημονιακών και ΕΥΡΩ-ΝΑΤΟϊκών δεσμεύσεων, κάτι που αποδεικνύεται και από το ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες για το 2022 θα φτάσουν στο ιστορικό υψηλό των 7,6 δις ευρώ. Άλλωστε τα σχέδια για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της υγείας μέσω ΣΔΙΤ, εξακολουθούν να υφίστανται και απλώς έμειναν λίγο πίσω…..      

Το μάχιμο ιατρικό και υγειονομικό κίνημα, δεν έχει σταματήσει να αγωνίζεται σήμερα για τα άμεσα αναγκαία και ζωτικά μέτρα και μέσα στην αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων covid. Ωστόσο χρειάζεται να γίνει υπόθεση ζωής η διαχείριση της πανδημίας από το ίδιο το εργατολαικό κίνημα, με ενωτικά, μαζικά και δυναμικά χαρακτηριστικά προκειμένου να ανατραπεί η εγκληματική ασκούμενη πολιτική. Η εποχή των απλών διαπιστώσεων και των καταγγελιών έχει πλέον παρέλθει. ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ, με μέτρα συγκρότησης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης – μαζικές άμεσες προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων και επικουρικών – επιστροφή των 5.000 εργαζομένων σε αναστολή – άνοιγμα κλειστών νοσοκομείων τώρα – επίταξη των δομών του ιδιωτικού τομέα με έλεγχο από το Υπουργείο Υγείας και χωρίς αποζημιώσεις.

*Πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Συλλόγων, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, ιδιωτικός τομέας υγείας

Παρατίθενται πηγές :

https://www.kommon.gr/politiki/daneia-keimena/item/5100-i-enisxysi-tou-dimosiou-systimatos-ygeias-tha-esoze-zoes-o-mitsotakis-iksere-ti-simainei-diasolinosi-ektos-meth

https://thepressproject.gr/ta-rapid-kostizoun-chondriki-80-lepta-kai-i-maska-kn-95-8-lepta-i-mia-apokalyptei-epicheirimatias/?fbclid=IwAR0BwJEBEEsS3s-X91IQrWJVJXbhFjRd9vAJcEyX0ijV2FLfLnDb4tptxw4

https://prin.gr/2021/12/ilias-kondylhs/

https://thepressproject.gr/ta-rapid-kostizoun-chondriki…/

Πρωτοβάθμια υγεία στηριγμένη σε 4 πυλώνες: Πρόληψη – Διάγνωση – Περίθαλψη – Αποκατάσταση, του Βασίλη Τουμπέλη* – Kommon

https://www.tanea.gr/2021/12/16/greece/koronaios-diplasia-tou-eyropaikou-mesou-orou-i-thnitotita/ 

https://www.antapocrisis.gr/%ce%ad%ce%ba%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-%ce%bf%ce%bf%cf%83%ce%b1-%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%81%cf%81%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84/

https://thepressproject.gr/ta-rapid-kostizoun-chondriki-80-lepta-kai-i-maska-kn-95-8-lepta-i-mia-apokalyptei-epicheirimatias/?fbclid=IwAR0BwJEBEEsS3s-X91IQrWJVJXbhFjRd9vAJcEyX0ijV2FLfLnDb4tptxw4

https://prin.gr/2021/12/proipologismos-21/ 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ