15 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιτυχημένο φεστιβάλ νεολαίας ΑΡΑΝ και Κίνησης για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο «Η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι ανατρεπτική»


 

Το φεστιβάλ που οργάνωσαν για πρώτη φορά από κοινού οι νέες και οι νέοι της Κίνησης για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και ο τομέας νεολαίας της Αριστερής Ανασύνθεσης, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Η συνδιοργάνωση αποτύπωσε έμπρακτα τη φιλοδοξία κοινής δράσης και συμπόρευσης όπως έχει εκφραστεί εδώ και καιρό μέσα από εγχειρήματα των δύο οργανώσεων.

Η προσέλευση του κόσμου τόσο στις πολιτικές συζητήσεις όσο και στις μουσικές εκδηλώσεις ήταν μεγάλη, φτάνοντας τη δεύτερη ημέρα στα 1000 άτομα. Η μαζικότητα των πολιτικών – πολιτιστικών φεστιβάλ που οργανώθηκαν φέτος, μετά από δύο χρόνια περιορισμών, καραντίνας και δικαιολογημένου φόβου αποδεικνύει την ανάγκη της νεολαίας και του λαϊκού κόσμου για ποιοτική διέξοδο διασκέδασης και μια ριζοσπαστική αναζήτηση που γέμισε το κοινό των πολιτικών συζητήσεων.

Και στο φεστιβάλ μας, οι πολιτικές συζητήσεις των δύο ημερών είχαν ένα μαζικό ακροατήριο μετωπική πρόσκληση συζήτησης πάνω σε ουσιαστικά θέματα.

 

 

Για το φοιτητικό κίνημα της νέας εποχής

 

Την πρώτη ημέρα η εκδήλωση είχε θέμα «Ποιος φοβάται τη φοιτητική νεολαία; Μετά τις εκλογές, οι νέες προκλήσεις για το φοιτητικό κίνημα και την Αριστερά», μίλησαν ο Ηλίας Κωνσταντινίδης, η Αθανασία Σκάντζα και η Σίβυλλα Ράικου. Παρεμβάσεις έγιναν από τις οργανώσεις της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, της ΑΡιστερής Αντικαπιταλιστικής Συσπείρωσης, της ΑΡΙστρερής Συσπείρωσης και της Ενωτικής Σπουδαστικής Αγωνιστικής Κίνησης. Η αναγνώριση των προκλήσεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η φοιτώσα νεολαία και το φοιτητικό κίνημα το επόμενο διάστημα ήταν κοινός τόπος. Υπήρξε δυναμική ανταλλαγή απόψεων ως προς τις πρακτικές και τα εργαλεία για τις μάχες του μέλλοντος. Η συζήτηση έκλεισε με την αισιοδοξία πως οι μαχόμενες ριζοσπαστικές δυνάμεις θα βρεθούν να απαντήσουν από κοινού στα αντιδραστικά σχέδια διάλυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

 

Ενωτική κινηματική, πολιτική και εκλογική παρέμβαση της Μαχόμενης Αριστεράς

 

Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον και πολύ μεγάλη συμμετοχή είχε η κεντρική πολιτική εκδήλωση της δεύτερης ημέρας με θέμα «Με τη σωστή πλευρά της ιστορίας: ενώνουμε τις δυνάμεις για τις συγκρούσεις που έρχονται, αναζητώντας μια σύγχρονη κομμουνιστική προοπτική». Ομιλητές ήταν οι Χρίστος Τουλιάτος, Ο Δημήτρης Καλτσώνης, η Αφροδίτη Παπαναστασίου και ο Κώστας Μάρκου, και συντόνισε η Έλενα Γρίβα.

 

Ο Χρίστος Τουλιάτος παρουσίασε την «Κοινή Δέσμευση» ΑΡΑΝ και Σύγχρονου Κομμουνιστικού Σχεδίου για τη δημιουργία μιας «μεταβατικής οργάνωσης της νέας κομμουνιστικής προοπτικής» μαζί με ανένταχτους αγωνιστές και αγωνίστριες, καθώς και άλλα ρεύματα, ενώ παράλληλα ανέλυσε την πολιτική και εκλογική πρόταση για τη συγκυρία εκ μέρους των δυο συλλογικοτήτων, η οποία είναι η συνεργασία όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και ανυπότακτης Αριστεράς με ένα μάχιμο πολιτικό πρόγραμμα. Με το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 μπορεί και πρέπει να υπάρχει κοινή δράση, αλλά εκτίμησε ότι σε αυτή τη φάση, δεν μπορεί μα υπάρξει «κεντρική πολιτική και εκλογική συνεργασία».  

 

Ο Δημήτρης Καλτσώνης εκτίμησε ότι βρισκόμαστε πριν από συγκλονιστικές αλλαγές που τείνουν προς την επαναστατική κατάσταση με την επανεμφάνιση «αδύνατων κρίκων στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα» για τις οποίες πρέπει να προετοιμαστούμε, τόνισε την αναγκαιότητα «σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων» και συμφώνησε με την πρόταση για εκλογική και πολιτική συνεργασία της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

 

Η Αφροδίτη Παπαναστασίου μίλησε για τις μορφές καταπίεσης αλλά και τους δρόμους αναζήτησης συλλογικών μορφών πάλης της νεολαίας, η οποία έδωσε το παρόν της με τους αγώνες της και τόνισε ότι «το ζήτημα είναι να δοθεί στρατηγική προοπτική και  πολιτική οργάνωση» για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά της.

 

Τέλος, ο Κώστας Μάρκου είπε ότι την πολιτική και εκλογική συνεργασία της μαχόμενης και ριζοσπαστικής Αριστεράς «θα την επιβάλλει σε όλους μας ο λαός της και ιδιαίτερα στις ηγεσίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη ως οι μεγαλύτερες δυνάμεις» και τόνισε ότι ο δρόμος της συνένωσης πολλαπλών ρευμάτων είναι ο δρόμος της προσέγγισης ενός νέου κομμουνιστικού προγράμματος, κόμματος και κινήματος. Η συνένωση ΑΡΑΝ – Κ-ΣΧΕΔΙΟΥ και άλλων ρευμάτων είναι ένα πρώτο ποιοτικό βήμα.

 

Εξαιρετική σημασία είχαν οι παρεμβάσεις των προσκεκλημένων. Εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μίλησε ο Γ. Σηφακάκης, ο οποίος παρουσίασε την πολιτική της γραμμή και παράλληλα, συμφώνησε «εκ μέρους του ΣΕΚ» με σαφήνεια στην πρόταση για την «κοινή εκλογική κάθοδο της μαχόμενης Αριστεράς, την οποία θα παλέψουμε εντός και εκτός ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

 

Στην ίδια κατεύθυνση μίλησαν και ο Αλ. Μινωτάκης εκ μέρους της Αναμέτρησης για μια Νέα Κομμουνιστική Αριστερά, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι η πρόταση για μια κοινή εκλογική κάθοδο πρέπει να γίνει «με ειλικρίνεια και χωρίς αποκλεισμούς», όπως και οι Γ. Σαπουνάς εκ μέρους της ΑΠΟ και Χρ. Σταυρακάκης εκ μέρους της ΔΕΑ, οι οποίοι ευχήθηκαν με θερμά λόγια «καλή επιτυχία» στο εγχείρημα για την «οργάνωση της νέας κομμουνιστικής προοπτικής».

 

Η Μαριάννα Τσίχλη, από τη ΛΑΕ χαιρέτησε επίσης το κοινό εγχείρημα και τάχθηκε υπέρ της «πολιτικής και εκλογικής συνεργασίας της ριζοσπαστικής Αριστεράς» εκτιμώντας ότι σε αυτήν «δεν μπορούν να ανταποκριθούν πολιτικές που δεν δέχονται λογική μεταβατικού προγράμματος» και ότι «ο χρόνος είναι λίγος».

 

Παρέμβαση έκανε και ο Ν. Αργυρίου από το «Δίκτυο Φαντάρων – Σπάρτακος», όπως και ανένταχτοι αγωνιστές. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν στελέχη από το Συντονισμό Κομμουνιστικών Δυνάμεων και αντιπροσωπείες του Αριστερού Ρεύματος και της ΑΡΑΣ.

 

 

Γλέντι μέχρι πρωίας

 

Τις πολιτικές συζητήσεις ακολούθησε γλέντι με ελληνικές μουσικές, από τα συγκροτήματα Ραστ Χιτζάζ και Γκιντίκι. Οι Ραστ Χιτζάζ άνοιξαν τη μουσική σκηνή με ρεμπέτικα ενώ οι Γκιντίκι συνέχισαν σε παραδοσιακούς ρυθμούς με ηπειρώτικο ήχο και νησιώτικα. Η ανταπόκριση του κόσμου και η διάθεση για χορό κράτησαν το γλέντι ζωντανό στον κήπο του Παντείου Πανεπιστημίου μέχρι τα ξημερώματα.

 

 

{mp4}5749{/mp4}
0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ