15 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελπιδοφόρες διεργασίες για την κοινή εκλογική κάθοδο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, του Παναγιώτη Καλαβάνου


 

Εννέα συλλογικότητες ανταποκρίθηκαν σε σύσκεψη που κάλεσε το ΣΕΚ, εξετάζεται πρόταση ΑΡΑΝ και Σύγχρονου Κομμουνιστικού Σχεδίου για κοινή επιτροπή

 

Η γενικότερη συζήτηση περί ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών, επηρέασε με δημιουργικό τρόπο και τις διεργασίες των δυνάμεων της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Η αρχή έγινε στο πρώτο κοινό φεστιβάλ ΑΡΑΝ και Σύγχρονου Κομμουνιστικού Σχεδίου, όταν στην πολιτική εκδήλωση το Σάββατο 25 Ιουνίου, οι δυο διοργανωτές παρουσίασαν πρόταση για την πολιτική και εκλογική συνεργασία όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς χωρίς εκ των προτέρων αποκλεισμούς, στη βάση ισοτιμίας, αυτοτέλειας και ενός μάχιμου πολιτικού πλαισίου. Στην εκδήλωση συμφώνησε σειρά δυνάμεων με την πρόταση, όπως η Αναμέτρηση για μια Νέα Κομμουνιστική Αριστερά, η ΔΕΑ, η ΑΠΟ, ενώ θετικά τοποθετήθηκε και η εκπρόσωπος της ΛΑΕ. Στην πρόταση συμφώνησε και ο εκπρόσωπος του ΣΕΚ, ο οποίος παρουσίασε δική τους ανάλογη πρόταση, την οποία μάλιστα είπε ότι θα καταθέσει και στο ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Την επόμενη εβδομάδα δημοσιεύθηκε και έκανε αίσθηση το κάλεσμα – τοποθέτηση της κοινής δήλωσης των ΑΡΑΝ, Αναμέτρηση και Κ-Σχεδίου.

Στη συνεδρίαση του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την Κυριακή 3 Ιουλίου, η πλειοψηφία (ΝΑΡ, ΕΚΚΕ, ΟΚΔΕ – Σπάρτακος) απέρριψε την πρόταση του ΣΕΚ, θεωρώντας ότι η πρόταση για εκλογική κάθοδο δεν μπορεί να απευθύνεται στη ΛΑΕ.

Ακολούθησε συνάντηση με πρωτοβουλία της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τις τρεις συλλογικότητες ΑΡΑΝ – Αναμέτρηση – Κ/Σχέδιο όπου παρουσιάστηκε η πρόταση του ΠΣΟ. Οι τρεις δυνάμεις απάντησαν ότι απαιτείται ένα πολιτικό κάλεσμα χωρίς αποκλεισμούς.  

Το Σάββατο 9 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η συνέλευση της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης, που ήρθε να επισημάνει την ανάγκη πολιτικής συγκέντρωσης δυνάμεων χωρίς αποκλεισμούς, τόσο μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όσο και μπροστά στις μεγάλες μάχες που θα κληθούμε να δώσουμε απέναντι στην κοινωνική καταιγίδα που έρχεται, με την υγειονομική και οικονομική κρίση, την ενεργειακή φτώχεια, τον πληθωρισμό και τις εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης.

Την Τρίτη 12 Ιουλίου, η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάλεσε σύσκεψη όπου συμμετείχαν το Κόκκινο Νήμα, το ΕΕΚ και το Ξεκίνημα. Δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί δημόσια το αποτέλεσμα της σύσκεψης.

Τέλος, την Τετάρτη 13 Ιουλίου με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όπου παρουσιάστηκε η πρότασή του, στην οποία ανταποκρίθηκαν, και εκτίμησαν ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση, εννέα από τις δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί (Αναμέτρηση, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΑΡΙΣ, Αριστερό Ρεύμα, ΑΠΟ, ΔΕΑ, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και φυσικά, οι διοργανωτές). Αρνητικά απάντησε το ΚΚΕ ( μ-λ) που τόνισε ότι η επιλογή του είναι η κομματική κάθοδος, αναφέροντας όμως ότι αναγνωρίζει την ανάγκη ενίσχυσης της κοινής δράσης στο κίνημα, όπως και το ΝΑΡ που εκτίμησε ότι μια τέτοια προσπάθεια δεν έχει ένα επαρκές επίπεδο πολιτικής συμφωνίας για να προχωρήσει, θέτοντας και ζήτημα για την παρουσία της ΛΑΕ σε μια τέτοια προσπάθεια.

Κοινός τόπος ωστόσο όλων των υπολοίπων δυνάμεων ήταν η ανάγκη πολιτικής συγκέντρωσης δυνάμεων στις πολιτικές, κινηματικές και εκλογικές μάχες (όποτε και αν στηθούν κάλπες) του επόμενου διαστήματος. Ένα κάλεσμα και μια δυνατότητα που απευθύνεται σε όλο το φάσμα της μαχόμενης ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πόλος αντίστασης και ανάδειξης των αναγκών της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας απέναντι στην κυβερνητική επίθεση και στα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και της ακροδεξιάς. Κοινή συμφωνία υπήρχε επίσης και για το γεγονός ότι μια τέτοια προσπάθεια εκλογικής συνεργασίας δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να απευθυνθεί στο ΚΚΕ και το Μέρα 25, δυνάμεις στις οποίες όμως πρέπει να υπάρξει απεύθυνση για κοινή στάση στους αγώνες του επόμενου διαστήματος.

Στη σύσκεψη, η ΑΡΑΝ και το Κ-Σχέδιο πρότειναν σε όλους τη δημιουργία κοινής επιτροπής για την κοινή δράση στο κίνημα και τη διερεύνηση κοινής εκλογικής καθόδου χωρίς εκ των προτέρων αποκλεισμούς. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από Αναμέτρηση, ΔΕΑ, ΑΠΟ, ΑΡΑΣ και Αριστερό Ρεύμα, ενώ το ΣΕΚ επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Συμφωνήθηκε νέα σύσκεψη τον Σεπτέμβρη.

Με δεδομένο ότι τα σενάρια πρόωρων εκλογών φαίνεται να υποχωρούν, δίνονται δυνατότητες για σοβαρό και συντροφικό διάλογο ώστε να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν οι υπαρκτές διαφορές και για θετικές μετατοπίσεις όλων των δυνάμεων στο επόμενο πολύ ενδιαφέρον χρονικό διάστημα.

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ